logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sonda lambda w Golfie III 1.8 - skoki napięcia 0,3V do 1V, co oznaczają?

aro333 06 Cze 2005 18:52 2352 5
REKLAMA
  • #1 1554819
    aro333
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Na poczatku zaznacze ze w branzy elektroniki samochodowej raczej jestem kiepski.Zrobilem koledze na prozbe mierniczek napiecia sondy.Sam mierniczek jest spoko dziala tylko jak odczytac jego wskazanie.Nie chodzi mi ile volt kiedy ale co jest jak na benzynce podczas jazdy pokazauje cyklicznie 0,3V zaraz skok do maxa 1V i spowrotem powrot na 0,3V.Podobno nie ma na to wplywu dodawanie gazu ani rosnaca temperatura.Co ciekawe na zasilaniu gazem podobno sonda pokazuje nonstop 0,3V-0,4V.Samochod to golf III z silnikiem 1,8.
    Czy sonda mogla by byc zwalona jeze,li tak szaleje napiecie na niej?
  • REKLAMA
  • #2 1554900
    kruczi
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    aro333 napisał:
    Na poczatku zaznacze ze w branzy elektroniki samochodowej raczej jestem kiepski.Zrobilem koledze na prozbe mierniczek napiecia sondy.Sam mierniczek jest spoko dziala tylko jak odczytac jego wskazanie.Nie chodzi mi ile volt kiedy ale co jest jak na benzynce podczas jazdy pokazauje cyklicznie 0,3V zaraz skok do maxa 1V i spowrotem powrot na 0,3V.Podobno nie ma na to wplywu dodawanie gazu ani rosnaca temperatura.Co ciekawe na zasilaniu gazem podobno sonda pokazuje nonstop 0,3V-0,4V.Samochod to golf III z silnikiem 1,8.
    Czy sonda mogla by byc zwalona jeze,li tak szaleje napiecie na niej?

tak ma być
    na gazie masz ubogą mieszanke i dlatego jest stale 0,3 V
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1554915
    aro333
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Ok ale czy to falowanie napiecia na benzynce to normalne?Wyglada to tak jakby probkowanie.
    PS
    Chyba juz znalazlem odpowiedz cytat:
    "W prawidłowo działającej sondzie lambda napięcie powinno zmieniać się w zakresie 0...1V ok 30 razy na minutę.
    Napięcie sondy lambda zmieniające się tylko w zkresie 0...0,5V (napięcie niskie) świadczy o pracy silnika na ubogiej mieszance (nadmiar paliwa)
    Napięcie sondy lambda zmieniające się tylko w zakresie 0,5...1V (napięcie wysokie) świadczy o pracy silnika na bogatej mieszance (nadmiar powietrza)
    Prawidłowy stosunek powietrza do paliwa wynosi 14,7 (kg powietrza) : 1 (kg paliwa) 14,7:1= lambda 1 / jest to tzw stosunek stechiometryczny. "
    Dziekuje za podpowiedzi i przepraszam za lamerstwo
  • REKLAMA
  • #5 1555446
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3631
    Zawsze mi się wydawało że mieszanka bogata to duża ilość paliwa.
    No to jak to jest? :lol:
    Pzdr.
  • #6 1555541
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    Gerri napisał:
    Zawsze mi się wydawało że mieszanka bogata to duża ilość paliwa.
    No to jak to jest? :lol:
    Pzdr.

W opisie wkradł się bład, bogata mieszanka jest tak jak napisałeś. :-)
    Dla gazu LPG stosunek stechiometryczny jest troszkę inny, przy proporcji propan-butan 50/50 wynosi 15,5:1, ale to nie ma znaczenia dla sondy lambda. :-)
REKLAMA