Witam. Nie jestem pewien czy napisałem we właściwej kategorii, ale do rzeczy. Mam 3 m wysokości w mieszkaniu więc prosi się o półke nad drzwiami i tutaj rodzi się problem bo ściana jest z cegły "dziurawki" i a wiadomo sprzęt swoje waży i troszke go jest. Kolejny problem to po jednej stronie ściana z kominem, a druga regips więc ciężko do regispu przymocować. Proszę o jakieś pomysły na solidne rozwiązania.
Zrób szafkę od podłogi tak żeby "okraczyła" dojście do drzwi. Będziesz mieszkał za szafką . A sufit/strop jaki? Na tą półkę to lepiej jakiś nowszy zestaw ze zdalnym sterowaniem .
Tam gdzie masz płyty KG to żaden problem. Znajdź profile i montuj się do profili najlepiej kołkami typu Molly. Cegła dziurawka też nie problem - są specjalne kołki do tego typu materiału. Jest ich kilka rodzajów.
Przeciętnie wytrzymują obciążenie ścinające ok. 50-60kg na kołek fi10. Na jednym kołku przecież to się trzymało nie będzie - 4 kołki to minimum, a więc będziesz miał wytrzymałość przynajmniej 200kg. Na sprzęt bez problemu wystarczy, jeszcze telewizor Rubin byś mógł tam obok postawić i będzie się trzymało.
Witam. Nie jestem pewien czy napisałem we właściwej kategorii, ale do rzeczy. Mam 3 m wysokości w mieszkaniu więc prosi się o półke nad drzwiami i tutaj rodzi się problem bo ściana jest z cegły "dziurawki" i a wiadomo sprzęt swoje waży i troszke go jest. Kolejny problem to po jednej stronie ściana z kominem, a druga regips więc ciężko do regispu przymocować. Proszę o jakieś pomysły na solidne rozwiązania.
Jeśli możesz wejść w tę ścianę dostatecznie głęboko to najlepsze jest mocowanie na wystajacych ze ściany prętach/rurach fi=8-10. Są to specjalne półki, które na takie wystajace elementy po prostu się nasuwa. Oczywiście sam też możesz wykonać taką półkę a zamiast profesjonalnych mocowań najpierw osadź te kotwy w otworach wypełnionych zaprawą betonową lub gipsową (np. GoldBand) lub chemiczną. Aby rurki/pręty potem równo osadzić w pionie i poziomie przybij do ściany prowizoryczną podpórkę z belki drewnianej na jakiś aby całość solidnie "się związała".
Inny sposób to 2-3 ozdobne pręty stalowe (chrom, nikiel, czerń) fi=3-5 wygięte pod kątem prostym i zakotwione jednym końcem w ścianie nad futryną a drugim w suficie (głęboko). I też koniecznie "omurowane" goldbandem lub inną mocną zaprawą. Pręty można na końcach zagiąć tak aby rozpierały się w tych, murowanych potem, otworach.
Prześledź systemy półek na portalach Ikea / Castorama / Bricoman
Profilaktycznie sprawdż czy przewody od prądu nie biegną w tych miejscach
To dobra rada. Uważaj też na instalacje wodne i gazowe!
Znam przypadek gdy sąsiadka poprosiła o montaż haczyka do obrazka "koniecznie w tym miejscu". Wiertło "zawadziło" przewód elektryczny w ścianie. A wystarczyło spojrzeć na puszkę, która odprowadzała kabel do gniazda przy podłodze (nie było go widać bo było za komodą). Uszkodzony został "zimny" przewód więc dopiero za jakiś czas okazało się, że gniazdko jest nieczynne mimo "fazy" w środku. I tak pomoc sąsiedzka znów była konieczna
Co Ty chcesz kotwić? Jaki pistolet? Idziesz do sklepu metalowego, albo do marketu budowlanego i kupujesz kołki do cegły. Do zamontowania tego wystarczy wiertarka i wkrętak.
✨ Użytkownik poszukuje pomysłu na zamontowanie półki na kolekcję sprzętu Unitra w mieszkaniu z wysokim sufitem, gdzie ściana jest z cegły "dziurawki", a jedna strona ma komin, a druga jest z regipsu. Uczestnicy dyskusji sugerują różne metody mocowania, w tym użycie kołków typu Molly do regipsu oraz specjalnych kołków do cegły, które mogą wytrzymać obciążenie do 200 kg. Proponowane są także alternatywne rozwiązania, takie jak półki mocowane na wystających prętach lub rurach. Użytkownik zwraca uwagę na trudności w zakotwieniu prętów oraz rozważa wykonanie szafki mocowanej do bocznych ścian. Wskazówki dotyczą również bezpieczeństwa przy wierceniu, aby unikać uszkodzenia instalacji elektrycznych i wodnych. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.