logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór rozdzielnicy i miejsca/Peszel/Puszki dom szkieletowy

koras132 12 Mar 2023 16:18 2010 15
  • #1 20482904
    koras132
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam. Mam do wykonania instalacje elektryczną w domu szkieletowym w ruszcie instalacyjnym. Mam następujące pytania:

1.) Jakiego typu wybrać rozdzielnice (wstępnie 4-5x12) tablica główna wnękowa,
    W projekcie podane jest, że ma byc hermetyczna w obudowie termoizolacyjnej w II klasie ochronności. Mam problem wyszukać takiej na Internecie.

2.) Czy są przeciwskazania umiejscawiania rozdzielnicy w ścianie zewnętrznej ( rozdzielnica w środku budynku). Czy może wystąpić ryzyko mostków termicznych.

3.) Jaki typ rury karbowanej (peszla) zastosować? Peszel musi byc samogasnący fi16 myślałem nad 320N.

4.) Puszki instalacyjne do domów szkieletowych są ciężko dostępne w Polsce i cena nie jest mała. Więc wybór padł na puszki do regipsów. Jakiego producenta puszki polecacie zastosować w takim budownictwie.
  • #2 20484094
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 526
    Co do rozdzielnicy, to chyba ze względów przeciwpożarowych należałoby szukać metalowej w II klasie ochronności i wypełnić ją materiałem termoizolacyjnym. Tego typu szafy są raczej na zamówienie i stosowane na zewnątrz lub w rozwiązaniach profesjonalnych.
    https://radiolex.pl/produkty/termoizolacja-do-szaf-sterowniczych/
    Skontaktuj się z producentami, którzy oprócz standardowej oferty wykonują na zamówienie rozdzielnice budynkowe. Napisać i poprosić o cenę nic nie kosztuje.
  • #3 20484201
    koras132
    Poziom 9  
    Dziękuje oczywiście skontaktuje sie z podanym przez Pana producentem. Przeglądałem wiele takich instalacji wykonanych w Polsce to elektrycy zakładali zwykłe ogólnodostępne rozdzielnice podtynkowe.

Ogólnie jest to pierwszy projekt (2021r), który, nie ma wskazanego miejsca jej montażu na planie oraz brak ogranicznika przepięć.
  • #4 20484785
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 526
    koras132 napisał:
    skontaktuje sie z podanym przez Pana producentem.

Nie chodziło mi o tego konkretnego producenta, to był tylko przykład. Trzeba próbować z wieloma, czasem małymi lokalnymi firmami, bo cena też odgrywa rolę. Dziwi mnie trochę termoizolacja w rozdzielnicy budynkowej, ponieważ termoizolację stosuje się zazwyczaj w zewnętrznych rozdzielnicach, szafach sterowniczych, telekomunikacyjnych itd., ze względu na wpływ temperatury zewnętrznej na aparaturę/urządzenia. W rozdzielnicy budynkowej przy standardowej aparaturze raczej ten wpływ jest znikomy, a jeżeli już, to zastanowiłbym się nad wentylacją. Może warto skonsultować z projektantem tę termoizolację.
  • #5 20485076
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3476
    Hager jako jedyny produkuje rozdzielnice w obudowie z poliwęglanu.
    koras132 napisał:
    oraz brak ogranicznika przepięć.
    Jeżeli obiekt nie ma instalacji odgromowej i jest zasilany kablem ziemnym 200m to ogranicznik przepięć nie jest potrzebny.
  • #6 20485725
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1144
    Tomek.K. napisał:
    ...Dziwi mnie trochę termoizolacja w rozdzielnicy budynkowej, ponieważ termoizolację stosuje się zazwyczaj w zewnętrznych rozdzielnicach, szafach sterowniczych, telekomunikacyjnych itd., ze względu na wpływ temperatury zewnętrznej na aparaturę/urządzenia. W rozdzielnicy budynkowej przy standardowej aparaturze raczej ten wpływ jest znikomy, a jeżeli już, to zastanowiłbym się nad wentylacją. ...

W tym przypadku rozdzielnica mocowana w ścianie zewnętrznej osłabia izolację budynku. Izolacja termiczna służyć ma poprawie izolacji osłabionej termicznie ścianie zewnętrznej. Można więc zastosować typową rozdzielnicę, a zaizolować termicznie dodatkowo tylko ścianę za plecami rozdzielnicy.
  • #7 20485842
    koras132
    Poziom 9  
    Tomek.K. napisał:
    Może warto skonsultować z projektantem tę termoizolację.

Oczywiście skonsultuje się. Rzekomo kierownik jest bardzo skrupulatny co do sprawdzania wykonanych prac.

CYRUS2 napisał:
    Jeżeli obiekt nie ma instalacji odgromowej i jest zasilany kablem ziemnym 200m to ogranicznik przepięć nie jest potrzebny.

Na tę chwile nie ma określonych warunków przyłączeniowych. Prawdopodobnie budynek będzie zasilony linią kablową ze słupa oddalanego ok 10m
    tyqva napisał:

W tym przypadku rozdzielnica mocowana w ścianie zewnętrznej osłabia izolację budynku. Izolacja termiczna służyć ma poprawie izolacji osłabionej termicznie ścianie zewnętrznej. Można więc zastosować typową rozdzielnicę, a zaizolować termicznie dodatkowo tylko ścianę za plecami rozdzielnicy.

Pisząc te słowa pocieszyłeś mnie. Własnie miałem taki pomysł. znacznie ułatwi mi to prace. chociażby z wyborem odpowiedniej dla mnie rozdzielnicy. Oczywiście skonsultuje to z projektantem. Trzeba tez pomyśleć nad folią paraizolacyjna za plecami rozdzielnicy.

CYRUS2 napisał:
    Hager jako jedyny produkuje rozdzielnice w obudowie z poliwęglanu.

Czy spotkałeś sie z większymi rozdzielnicami hagera niż 1x12. Takie tylko udało mi się wyszukać.

Dodano po 44 [minuty]:

A co do pozostałych pytań, myślę zastosować peszel RKLS 20/16 i puszki Simet serii multi box. Charakterystyki produktów zamieszczam w zdjęciach. Czy według was poprawnie dobrałem materiał. Parametry, na które głownie zwracałem uwagę to ,aby produkt był bezhalogenowy oraz samogasnący.

• #8 20486116
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1144
    koras132 napisał:
    Witam. Mam do wykonania instalacje elektryczną w domu szkieletowym w ruszcie instalacyjnym. ...Jakiego producenta puszki polecacie zastosować w takim budownictwie.

Puszki puszkami, ale w takim budownictwie zalecałbym zastosowanie przeciwpożarowych detektorów iskrzenia AFDD.
    Czy projekt zawiera taki element?
  • #9 20486141
    koras132
    Poziom 9  
    tyqva napisał:
    Puszki puszkami, ale w takim budownictwie zalecałbym zastosowanie przeciwpożarowych detektorów iskrzenia AFDD.
    Czy projekt zawiera taki element?

Nie projektant nic takiego nie przewidział. zresztą projekt jest strasznie biedny w aparaty. np.1 RCD na cały dom
  • #10 20486142
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Czy ta obudowa tablicy musi być montowana w ścianie?
    Nie ma tam żadnego pomieszczenia w którym można zamontować ję na ścianie?
    Rozważ też zastosowanie peszla o większym przekroju. A i przewody które będziesz stosował nie powinny być płaskie.
    Powinieneś zastosować też specjalne dławiki umożliwiające połączenie puszek z peszlem.
    Co do tablicy to najpierw wykonaj instalację, później sobie rozrysuj rozmieszczenie aparatów w tablicy i dopiero wtedy dokonaj wyboru uwzgledniając by około 30% miejsca w obudowie pozostało wolne.
  • #11 20486226
    koras132
    Poziom 9  
    kkas12 napisał:
    Czy ta obudowa tablicy musi być montowana w ścianie?
    Nie ma tam żadnego pomieszczenia w którym można zamontować je na ścianie?

Miejsce wskazał inwestor, uzasadniając łatwym wprowadzeniem juz przygotowanej bednarki, wraz arotem dla WLZ i wyprowadzeniem pustego arota pod przyszłą fotowoltaike. Wszystko jest na etapie ustaleń to myślę ze i zgodę na przesunięcie będzie możliwe uzyskać.

kkas12 napisał:
    Rozważ też zastosowanie peszla o większym przekroju. A i przewody które będziesz stosował nie powinny być płaskie.
    Powinieneś zastosować też specjalne dławiki umożliwiające połączenie puszek z peszlem.

Większy przekrój peszla (25mm) to jedynie do zasilania indukcji. W projekcie jest 5x4
    A odnośnie dławików do puszek to jest problematyczna sprawa według mnie. no chyba że istnieje system którego nie znam. Dławiki do peszli wykorzystam w rozdzielnicy. Oczywiście przewody będą okrągłe.

kkas12 napisał:
    Co do tablicy to najpierw wykonaj instalację, później sobie rozrysuj rozmieszczenie aparatów w tablicy i dopiero wtedy dokonaj wyboru uwzgledniając by około 30% miejsca w obudowie pozostało wolne.

Zawsze tak postępuje. Korzystam głownie z aparatury Hagera to program HagerCad jest dla mnie idealny.
  • #12 20486279
    kkas12
    Poziom 43  
    koras132 napisał:
    W projekcie jest 5x4
    Indukcja na pewno takiego przekroju nie wymaga jak i zabezpieczenia większego niż 16A.
    A poza tym skoro instalacja na całej długości będzie w rurach to raczej wskazane jest zastosowanie pojedynczych przewodów.
    koras132 napisał:
    A odnośnie dławików do puszek to jest problematyczna sprawa według mnie.
    To po cała ta bajka o nierozprzestrzenianiu płomienia i bezhalogenkowych puszkach i peszlach, skoro najsłabszym ogniwem będzie właśnie puszka i jej "połączenie" z peszlem???
    Tu masz rozwiązanie tej kwestii.
    Link
  • #13 20486326
    koras132
    Poziom 9  
    kkas12 napisał:
    koras132 napisał:
    W projekcie jest 5x4
    Indukcja na pewno takiego przekroju nie wymaga jak i zabezpieczenia większego niż 16A.
    A poza tym skoro instalacja na całej dlugości będzie w rurach to raczej wskazane jest zastosowanie pojedynczych przewodów.

Zawsze dawałem 5x2,5 ale to juz decyzja projektanta. W projekcie pisze np. dla oświetlenia 3x1,5 YDY. O peszlach nie ma ani słowa...
    Zastosowanie Dy to jest bajka. W Szwecji widziałem takie rozwiązanie
    kkas12 napisał:
    To po cała ta bajka o nierozprzestrzenianiu płomienia i bezhalogenkowych puszkach i peszlach, skoro najsłabszym ogniwem będzie właśnie puszka i jej "połączenie" z peszlem???
    Tu masz rozwiązanie tej kwestii.
    Link

Racje masz i jestem tego świadom. Ale jakoś nie widzę w praktyce np 3 dławików w pojedynczej puszcze. Może się mylę
  • #14 20486374
    kkas12
    Poziom 43  
    koras132 napisał:
    Ale jakoś nie widzę w praktyce np 3 dławików w pojedynczej puszcze.
    A to już twój problem?
    Tylko po co ta górnolotność i rzekoma troska o której wcześniej pisałem, skoro i tak wyjdzie jak zawsze :)
  • #15 20486539
    koras132
    Poziom 9  
    kkas12 napisał:
    koras132 napisał:
    Ale jakoś nie widzę w praktyce np 3 dławików w pojedynczej puszcze.
    A to już twój problem?
    Tylko po co ta górnolotność i rzekoma troska o której wcześniej pisałem, skoro i tak wyjdzie jak zawsze :)

Proszę nie wnioskuj za szybko jak wyjdzie bo aktualnie jestem na etapie poszukiwania rozwiązań :) Oczywiście przeczytałem rady i ogólnie dziękuję za pomoc. To wytłumacz mi jak można zamontować pojedynczą puszkę 60mm z 3-4 dławikami, w przykręconych płytach, biorąc pod uwagę, iż nie można ich założyć w dnie puszki ponieważ ruszt instalacyjny ma 50mm. Jedyny pomysł który mi przychodzi do głowy to jednoczesna współpraca z ekipą od regipsów.

zastanawiam się nad puszką elektryczną egant, ale główny głos w tej sprawie ma inwestor. Pozdrawiam

• #16 20486565
    kkas12
    Poziom 43  
    Przecież inne puszki przedstawiłeś.
    A jeśli chcesz stosować to z poprzedniego wątku to albo zastosujesz puszki rozgałęźne, albo inaczej rozplanujesz obwody.
    CPR może być podpowiedzią.
    Albo dalej szukać.

Link

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z wyborem rozdzielnicy do instalacji elektrycznej w domu szkieletowym. Użytkownik poszukiwał hermetycznej rozdzielnicy w obudowie termoizolacyjnej klasy II, co okazało się trudne do znalezienia. Zasugerowano, aby rozdzielnica była metalowa i wypełniona materiałem termoizolacyjnym, a także rozważono możliwość jej umiejscowienia w ścianie zewnętrznej, co mogłoby osłabić izolację budynku. Użytkownik planował zastosować rurę karbowaną (peszel) RKLS 20/16 oraz puszki instalacyjne Simet serii multi box, zwracając uwagę na ich właściwości samogasnące i bezhalogenowe. Wskazano również na potrzebę zastosowania detektorów iskrzenia AFDD, mimo że projekt nie przewidywał takich elementów. Dyskutowano także o problemach z montażem dławików w puszkach oraz o konieczności konsultacji z projektantem w celu optymalizacji rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA