logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabina prysznicowa mocowana do ściany a krótkie kołki

marcinpdt 15 Mar 2022 21:49 3129 9
  • #1 19933148
    marcinpdt
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Montuję kabinę prysznicową 80 x 80 cm Stylio Sea-Horse. Rzecz w tym, że dostarczone do niej kołki są zwykłymi kołkami rozporowymi tzn. do materiałów pełnych a dom jest z Porothermu. Do tego kołek ma długość zaledwie 30 mm.

Kołek wygląda mniej więcej tak:
    Kabina prysznicowa mocowana do ściany a krótkie kołki

Kabina jest montowana do płytki która razem z klejem ma grubość około 2 cm. Czy jest sens montować na takich kołkach? Taki kołek nie wejdzie w ścianę tylko co najwyżej w płytkę klej i tynk. Czy szukać czegoś dłuższego?
  • #3 19933176
    marcinpdt
    Poziom 9  
    Tylko może skoro on i tak trzyma się do płytki+kleju+tynku to było by ok? Raz zamieniłem oryginalne kołki na inne-dłuższe ale zardzewiały...
  • #5 19933204
    poldekdaniel
    Poziom 15  
    Ocena: 38
    Ale profil aluminiowy przyklejasz do płytek na silikonie, nie martw się że to odpadnie. Kołki trochę lipne, ale wkręty dobre bo nierdzewne. Ja podczas montażu kołki wymieniam na Fischer i w kołek ładuję jeszcze trochę silikonu, potem idzie silikon na profil i mocujemy go do płytek.
  • #6 19933205
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2040
    Jak się obawiasz rdzewienia to kup takie kołki "Kołki rozporowe NIERDZEWNE INOX 6x60".
  • #7 19933227
    marcinpdt
    Poziom 9  
    poldekdaniel napisał:
    Ale profil aluminiowy przyklejasz do płytek na silikonie, nie martw się że to odpadnie. Kołki trochę lipne, ale wkręty dobre bo nierdzewne. Ja podczas montażu kołki wymieniam na Fischer i w kołek ładuję jeszcze trochę silikonu, potem idzie silikon na profil i mocujemy go do płytek.

A na jakie kołki Fischer wymieniasz? Mam takie Fischer DUOPOWER 8x65 i niestety są za duże...

Aha i pytanie czy do takiej kabiny mogą być kołki z wkrętem stożkowym bo wydaje mi się, że średnio się nadają. Lepsze takie które mają wkręt od strony ściany płaski.
  • #8 19933600
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2114
    Zamontuj na koszulkach dedykowanych do pustych przestrzeni. np.: rawplug 4all. Będzie trzymać jak należy.
  • #9 19933755
    marcinpdt
    Poziom 9  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Zamontuj na koszulkach dedykowanych do pustych przestrzeni. np.: rawplug 4all. Będzie trzymać jak należy.

A dlaczego tak mało jest kołkow które mają tył prosty a nie stożkowy? Wydaje mi się że przy takiej kabinie to tylko szkodzi...
  • #10 19934813
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2114
    Obejrzyj sobie symulacje dokręcania takiej koszulki i wkręta.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik montuje kabinę prysznicową Stylio Sea-Horse o wymiarach 80 x 80 cm, jednak dostarczone kołki rozporowe mają długość 30 mm i nie są odpowiednie do ściany z Porothermu. W dyskusji podkreślono, że krótkie kołki mogą nie zapewnić odpowiedniej stabilności, ponieważ nie sięgną w głąb ściany, a jedynie w płytkę, klej i tynk. Uczestnicy sugerują wymianę kołków na dłuższe, np. nierdzewne kołki INOX 6x60 lub kołki dedykowane do pustych przestrzeni, takie jak Rawplug 4all. Wskazano również na możliwość użycia silikonu do dodatkowego wzmocnienia mocowania. Pojawiły się pytania dotyczące odpowiednich typów kołków, w tym preferencji dotyczących wkrętów stożkowych i prostych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA