logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

renault thalia 2 1,2 2010 - po zamontowaniu gazu trudności z ruszaniem

robert29475 30 Wrz 2015 14:44 2811 16
REKLAMA
  • #1 15032257
    robert29475
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam. Mam problem jak w temacie z ruszaniem na zimnym silniku. Problemy zaczęły się po zamontowaniu instalacji gazowej STAG 4 . Rano po odpaleniu zimnego silnika nie da się ruszyć bo gaśnie. Odpala bez problemu, jednak przy próbie dodania gazu zaczyna się dławić. Instalacja sprawdzana kilkukrotnie przez warsztat który ją zamontował , podmieniane wszystkie jej elementy, bez rezultatu. po kilkudziesięciu sekundach od uruchomienia problem znika i autko śmiga aż miło. Jak było ciepło w nocy problemu nie było. W usterkach wyszedł błąd P0130 czyli 1 sonda lambda. Jednak widać na kompie jak pracuje i zmienia wartości, więc szkoda wymieniać w ślepo, a poza tym po odłączeniu instalacji gazowej i wykasowaniu błędu problem znika. Pytałem gazownika czy nie trzeba zamontować emulatora sondy , ale twierdzi że nie. Jeśli ktoś miał podobne doświadczenia to proszę o podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 15032670
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1079
    To odpalasz ją na gazie? Tak wynika z twojego opisu. JA bym sprawdził jaką temperaturę pokazuję czujnik temperatury reduktora przed odpaleniem auta.
  • #3 15034375
    robert29475
    Poziom 12  
    Nie. Odpalam zawsze na benzynie, nie pisałem o tym bo myślałem że to oczywiste. Przełącza się na gaz przy 30 stopniach. Problem występuje tylko przez kilkadziesiąt sekund po odpaleniu zimnego silnika potem wszystko wraca do normy. Każde kolejne uruchomienie mimo że na benzynie nie ujawnia usterki. Samochód musi być unieruchomiony kilka godzin żeby problem wystąpił.
  • REKLAMA
  • #4 15034389
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3482
    Źle wyregulowana instalacja gazowa. Zmień gazownika, bo ten pewnie nie ma pojęcia co robi. Ewentualnie mogą wtryskiwacze gaz popuszczać lub reduktor podciśnieniem co jest bardzo prawdopodobne jeśli to Tomasetto.
  • #5 15034541
    sebap
    Poziom 41  
    Jaki reduktor, jakie wtryskiwacze? Kiedy była zakładana instalacja LPG?
  • #6 15034756
    robert29475
    Poziom 12  
    Reduktor faktycznie Tomasetto Alaska, listwa Hercules GISM-I 1000, ale te części były podmieniane na nowe i nic to nie dało. Instalacja założona w lutym tego roku zaraz po zakupie pojazdu. Co do regulacji instalacji to nie mogę narzekać na gazie autko śmiga aż miło. Nie odczuwam żadnej różnicy między gazem a benzyną. Jeśli by przepuszczał reduktor lub wtryski gaz to problem byłby przy każdym rozruchu, przynajmniej tak mi się wydaje.
  • REKLAMA
  • #7 15034980
    sebap
    Poziom 41  
    Nie przy każdym. Właśnie tylko przy porannym. Żeby było przy każdym to tyle by gazu uciekało, że wokół auta by było czuć. Ja bym się uparł na czujnik temperatury w reduktorze.
  • #8 15036317
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    Ja bym tego nie założył, ewentualnie Alaska i ecu jesli to plus lub qbox by mogły zostać. Do tego silnika nie wolno montować listwy wtryskowej tylko pojedyncze wtryski zaraz przy kolektorze. Wężyki maja negatywny wplyw na skład mieszanki który jest bardziej widoczny dla aut z mniejszymi pojemnościami.
  • REKLAMA
  • #9 15041134
    marseluss_2009
    Poziom 24  
    Ocena: 233
    Podnieś na próbę próg przełączania na np. 37°
  • #10 15041500
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Podłaczę się do tego tematu, bo mam trochę inny, ale podobny problem.
    robert29475 napisał:
    Nie. Odpalam zawsze na benzynie, nie pisałem o tym bo myślałem że to oczywiste. Przełącza się na gaz przy 30 stopniach. Problem występuje tylko przez kilkadziesiąt sekund po odpaleniu zimnego silnika potem wszystko wraca do normy.

Nie sądzę aby na to miała wpływ ustawiona temperatura przechodzenia na gaz.
    Nie sądzę również, aby na to miała wpływ jakość regulacji instalacji gazowej, ale to można w prosty sposób sprawdzić.
    Więc na miejscu kolegi, ja bym zaczął od sprawdzenia, czy na takie zachowanie się sterownika benzynowego ma wpływ to, czy wcześniej silnik pracował na gazie. Wcześniej, przed zgaszeniem silnika przełączyłbym silnik na benzynę i pojeździłbym parę dni. tylko na benzynie. Nie oczekiwałbym też (chociaż tak się może zdarzyć), że przy następnym uruchomieniu silnika będzie już wszystko dobrze, bo jeżeli to jest wpływ instalacji gazowej, to sterownik benzynowy musi mieć czas przystosowania się do nowej sytuacji, lub przeprowadzi się reset sterownika (tu nie wiem czy poskutkuje odłączenie aku). Jeżeli w ciągu tych pary dni na benzynie nie będzie problemów, to wskazanie byłoby, że instalacja gazowa bruździ, ale też tego do końca nie byłbym taki pewny.
    Spróbuję to przedstawić na przykładzie mojej zagazowanej meganki, która chodzi można powiedzieć idealnie na gazie i na benzynie, ale ....
    Od momentu wymiany sondy lambda (była leniwa i diagnosta na to zwrócił uwagę, wymiana była w okresie zimowym), gdy temperatura otoczenia jest bliska 0*C, silnik po odpaleniu do momentu dotknięcia pedału gazu, zachowuje się normalnie. W momencie dotknięcia pedału obroty zaczynają falować i amplituda falowania maleje w miarę nagrzewania się silnika, gdy dochodzi do przełączenia na gaz (30*C) obroty są już stabilne. Po wyłączeniu silnika po dotknięciu pedału gazu (falowanie) i jego ponownym uruchomieniu obroty są stabilne do czasy dotknięcia pedału gazu.
    Co jest u mnie, tego przyczyną nie wiem. Nie mam podglądu w pracę sterownika benzynowego, ale robiłem wszystkie możliwe kombinacje jakie przyszły mi do głowy:
    - sprawdzenie szczelności dolotu,
    - czyszczenie i w końcu wymiana silnika krokowego,
    - jazda tylko na benzynie (co zaproponowałem wyżej),
    - symulacja temperatury silnika,
    - symulacja temperatury powietrza zasysanego,
    - odłączanie sondy lambda - sonda zaraz po uruchomieniu nie ma żadnego wpływu na pracę silnika,
    żadne z tych działań nie ma wpływu na zachowanie się silnika po odpaleniu na zimno.
    U mnie od nowości ani raz nie zapalił się check.
    Sądząc po wskazaniach wyników sondy lambda w programie diagnostycznym, jest u mnie chyba założony emulator pracy sondy lambda, ale jak to działa, poza tym, że ewentualnie na gazie nie zapala się check - nie wiem. Ale zauważyłem, że sonda lambda na gazie ma coś do powiedzenia, bo przed jej wymianą rura wydechowa na palcu pozostawiała minimalne, śladowe zabrudzenie palca, a po jej wymianie palec pozostaje idealnie czysty.
    Ja odpuściłem sobie szukanie przyczyny. U mnie w sumie nie jest to takie upierdliwe, występuje tylko w okresie zimowym na zimnym silniku, więc z tego powodu nie zamierzam wymieniać pół silnika, żeby dojść przyczyny, tym bardziej, że silnik ma 16 lat.
    Osobiście uważam, że to jest jakiś niuans w oprogramowaniu sterownika benzynowego (do którego ja nie mam dostępu, a w ASO niczego się nie doszukali), że tak zareagował na zmianę sondy lambda.
  • #11 15068963
    robert29475
    Poziom 12  
    Sprawdziłem wszystkie sugerowane możliwości i nic to nie dało , usterka nie ustąpiła . Ale żeby było śmieszniej po wykasowaniu błędu sondy lambda i przejechaniu ok 2000 km na gazie żadnych błędów nie ma zapisanych w pamięci. Po podpięciu kompa szczęka mi opadła , błędów brak a usterka jak była tak jest. Wszystkie parametry sprawdzone i porównane z drugim pojazdem w którym wszystko gra . Więc jestem dalej w kropce. Jak pisze kolega wyżej oprogramowanie sterownika benzynowego nie ma zapisanych niektórych błędów w pamięci, szczególnie tych krótkotrwałych (to mój domysł) i może dlatego nie wyświetla błędów. Jestem ciekaw czy jest możliwość przeprogramowania tego sterownika, jeśli tak to jakim sprzętem. Może załapał jakiegoś śmiecia i on bruździ. Zmieniło się tylko to że po odłączeniu instalacji gazowej problem dalej występuje, wcześniej znikał.
  • #12 15085592
    robert29475
    Poziom 12  
    Witam. Przeczytałem ostatnio post w którym opisany był podobny problem do mojego , co prawda w innym samochodzie. Rozwiązaniem była wymiana uszczelek kolektora dolotowego. Przemyślałem sprawę i jest to sensowne z powodu montażu gazu. Przyglądając się silnikowi myślę że trzeba było zdjąć kolektor do wiercenia otworów pod króćce wężyków od listwy. Ale nie daje mi spokoju dlaczego problem pojawia się tylko na zimnym silniku, spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem?. Oczywiście uszczelki wymienię, ale nie chcę robić tego w ciemno, koszt niewielki ale czasu szkoda.
  • #13 15085724
    marseluss_2009
    Poziom 24  
    Ocena: 233
    robert29475 napisał:
    Witam. Przeczytałem ostatnio post w którym opisany był podobny problem do mojego , co prawda w innym samochodzie. Rozwiązaniem była wymiana uszczelek kolektora dolotowego. Przemyślałem sprawę i jest to sensowne z powodu montażu gazu. Przyglądając się silnikowi myślę że trzeba było zdjąć kolektor do wiercenia otworów pod króćce wężyków od listwy. Ale nie daje mi spokoju dlaczego problem pojawia się tylko na zimnym silniku, spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem?. Oczywiście uszczelki wymienię, ale nie chcę robić tego w ciemno, koszt niewielki ale czasu szkoda.

A psiknij plakiem po kolektorze, jak podniesie obroty to masz winnego.
  • #14 15210765
    robert29475
    Poziom 12  
    Witam. Sprawdziłem szczelność kolektora i wszystko jest ok. Niestety problem dalej występuje. Przypadek sprawił że podejrzewam czujnik temperatury silnika. Zdarzyło się że po porannym uruchomieniu silnika i ruszeniu z miejsca musiałem się zatrzymać i wtedy obroty poszły w górę do 1500 i po ok 15 sekundach wróciły do 1000. Podłączyłem więc kompa rano i sprawdziłem co pokazuje czujnik temp. na ECU. Pokazał o 6 stopni temperaturę wyższą niż temp. otoczenia, więc termometrem sprawdziłem temp płynu, różnica ta sama.Szkoda że nie mam dostępu codziennie do kompa, a pomiar był wykonany przy temp. 6 stopni na plusie. Proszę o podpowiedź czy ta 6 stopniowa różnica może powodować takie objawy. Dodam jeszcze że po uruchomieniu silnika temp. jaką pokazywał czujnik bardzo szybko rosła.
  • #15 15210803
    sebap
    Poziom 41  
    Czasem nie wykazuje nieszczelności a mimo to po wymianie uszczelek problem ustępuje. Tak było w moim Scenic RX4.
  • #16 16072137
    robert29475
    Poziom 12  
    Witam. Długo się nie odzywałem ale chciałem mieć pewność że problem został rozwiązany. W moim przypadku winę ponosiły wtryskiwacze. Po kilku wypalonych zbiornikach benzyny z dodatkiem płynu STP problem znikł całkowicie. Co prawda po pierwszym dolaniu specyfiku objawy się nasiliły, ale z każdym kolejnym było coraz lepiej. Uważam temat za zamknięty. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i sugestie,oraz mam nadzieję że mój przypadek komuś pomoże. Pozdrawiam Robert.
  • #17 16072432
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    No dobrze problem zniknął, tylko nie wiadomo na jak długo, bo w sumie nie jest do końca znana przyczyna tych niedomagań - brakuje podsumowania. Na podstawie finału sprawy, oraz moich nie do końca takich samych doświadczeń jeżeli chodzi o objawy (dlatego nie kojarzyłem tego z moim przypadkiem), mogę powiedzieć, że przyczyną najprawdopodobniej były częściowo przytkane wtryskiwacze benzynowe. U mnie skończyło się to całkowitym zatkaniem dwóch wtryskiwaczy benzynowych, a wcześniej jeszcze w okresie gwarancji padł jeden (przypuszczam, że przyczyna była ta sama) - czyli w sumie trzy wtryskiwacze benzynowe miałem wymienione po zainstalowaniu gazu.
    Jaka była tego prawdopodobna przyczyna u mnie i tu chyba też - to lekko przepuszczające (sączące) wtryskiwacze benzynowe podczas pracy silnika na gazie, co powodowało powstawanie osadu na sączącym wtryskiwaczu powodujące stopniowe jego przytykanie, aż do jego całkowitego zatkania (u mnie). W tym przypadku problem może powrócić, bo wtryskiwacze zostały tylko przeczyszczone , ale czy są teraz całkowicie szczelne tego nie wiadomo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Renault Thalia 2 z 2010 roku zgłasza problemy z ruszaniem na zimnym silniku po zamontowaniu instalacji gazowej STAG 4. Po uruchomieniu silnika rano, auto gaśnie przy próbie dodania gazu, ale po kilkudziesięciu sekundach problem ustępuje. Warsztat sprawdził instalację gazową, wymieniając jej elementy, jednak bez rezultatu. Wskazano błąd P0130 dotyczący sondy lambda, ale po odłączeniu instalacji gazowej problem znika. Użytkownik rozważa wymianę uszczelek kolektora dolotowego oraz sprawdzenie czujnika temperatury silnika, który może być źródłem problemu. Po kilku próbach i sugestiach od innych użytkowników, problem został ostatecznie rozwiązany przez wypalenie zbiorników benzyny z dodatkiem płynu STP, co poprawiło działanie wtryskiwaczy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA