logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Thalia 1.4i gaśnie na luzie i wypadanie zapłonu - co sprawdzić?

trabicek 20 Lis 2006 18:28 5938 5
  • #1 3244598
    trabicek
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Witam.

Mam problem z Renault Thalia 1.4i

Samochód jak jest zimny to podczas jazdy przy wrzucaniu na luz gaśnie. Jak ciepły to już nie, ale ma wypadanie zapłonu. Jest w nim instalacja gazowa wielopunktowa. Na benzynie i gazie takie same objawy.

Diagnoza KTS: zero błędów. Wszystkie wartości rzeczywiste porównane z zadanymi: OK.
    Podmieniana cewka, przewody, czytnik koła zamachowego, świece nowe.

Podejrzewam zasysanie lewego powietrza, chociaż przejrzałem wszystko i nigdzie nie widać aby zasysało. Samochód podczas jazdy zachowuje się normalnie, tylko na biegu jałowym świruje.

Pytanie: Czy warto jeszcze próbować podmienić potencjometr przepustnicy, ew silnik krokowy (obroty nie falują, ani nie są podwyższone)

Dzięki za wszelkie informacje.
  • #2 3244614
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3244829
    trabicek
    Poziom 14  
    Niestety nie ma takiej opcji w KTS, w przypadku Sirius 32, bo takowe jest sterowanie silnikiem w tym modelu.

Jest jakiś inny sposób na cofnięcie adaptacji? THX
  • #4 3245035
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3246516
    trabicek
    Poziom 14  
    Niestety cofnięcie wartości adaptacyjnych nie pomogło. Czy mogą być wypalone zawory przy przebiegu 97tys., ew. co jeszcze może mu dolegać. Dzięki
  • #6 4915404
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Miałem ten sam problem.
    Po pierwsze Mechanik ustawił zawory - 2 były podparte.
    Pomogło na jakiś czas.
    Niedawno ta sama sytuacja - (nie wiem jak to się dokładnie zwie), ale regulował czasy wtrysku gazu na "-". Podobno jak się jeździ na gazie i zgasi silnik to komputer zapamiętuje czasy z gazu i przy zapalaniu na benzynie, na zimnym silniku komputer korzysta z tych czasów (sonda lambda nie pracuje bo zimna).
    Po regulacji pomogło.
    Nie można jednak przedobrzyć bo gaśnie na ciepłym.
    Pozdrawiam.
REKLAMA