logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić kamery IP 5V 1.5A po skrętce? Czy przetwornica 48V ma sens?

MES Mariusz 30 Wrz 2015 20:43 3654 8
  • #1 15033292
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Witam.

Mam u siebie do podłączenia kilka kamer IP ze złączem RJ45. Kamery są zasilane napięciem 5V 1,5A. Najchętniej zrobiłbym zasilanie po PoE za pomocą czegoś takiego:

Widzę jednak, że standard PoE wykorzystuje tylko jedną parę skrętki i umożliwia przesył zaledwie 400 mA. Cienko...

Hmm. Może by tak puścić 48V i dać przetwornice po drugiej stronie (z allegro) za 5 zł?

Ma to sens?
  • #2 15034046
    rwisniewski1
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    MES Mariusz napisał:
    Witam.

Widzę jednak, że standard PoE wykorzystuje tylko jedną parę skrętki i

Bzdura. Wykorzystuje 2 pary skrętki.

Cytat:

umożliwia przesył zaledwie 400 mA. Cienko...

Co w 802.3af daje 15W, bo napięcie wynosi 44-57V. A jest jest jeszcze 802.3at i 30W i rozwiązania niestandardowe oferujące 60W i więcej.
    5V napięcia stałego 1,5A nie ma szansy zasilić czegokolwiek na 100m, będzie za duży spadek napięcia.
    Cytat:

Hmm. Może by tak puścić 48V i dać przetwornice po drugiej stronie (z allegro) za 5 zł?

Ma to sens?

Średnio. Ja zrobiłem tak: puściłem bezpośrednio z transformatora 17V AC, po 100m miałem z drugiej strony 15V i zrobiłem zwykły zasilacz na 12V (mój switch miał takie zasilanie).
  • #3 15034150
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Pomysl z przetwornica bardzo dobry ale ma jedna wade. Bedxiesz dawac przetwornice przed kazda kamera?
    Podejrzewam ze to sa najtansze wynalazki bo wszystkie kamery zasila sie z 12v a kamerki ip roznie ale zaleznie czy pasywne czy aktywne poe ale dobra kamera poe jest zasilana od conajmniej 24v.
    Majac same adaptery poe i zasilanie 5v bedziesz juz mial spory problem na 15m kablu. Spadki napiecia sa ogromne i trzeba kombinowac z mocniejszym zasilaniem po drugiej stronie czyli kolo 6,5v
    Problem jest w tym ze jak wezmiesz miernik i zmierzysz na drugim koncu skretki to napiecie bedzie podobne. Pod obciazeniem mocno spada.
    Mialem kiedys jakies badziewne wlasnie na 5v. Jak policze ile czasu stracilem na odpalenir tego i ile kosztow ponioslem przez zasilacze i transformatory to taniej i lepiej bylo doplacic 200zl do kazdej kamerki...
  • #4 15034158
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Zapodawanie wyższego napięcia na wejściu nie wydaje mi się dobrym pomysłem. Straty odłożą się w postaci ciepła, a nie chciałbym, by skrętne zaczęła się fajczyć. Jedyne rozsądne to chyba przetwornice przed każdą kamerą a w miarę możliwości ciągnięcie osobnego zasilania odpowiednio grubym przewodem. Najzabawniejsze jest to, że sporo (o ile nie większość) kamer zasila się z 5V (te z którymi ja się spotkałem).

400mA to mega mało...
  • #5 15034192
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    MES Mariusz napisał:
    Zapodawanie wyższego napięcia na wejściu nie wydaje mi się dobrym pomysłem. Straty odłożą się w postaci ciepła, a nie chciałbym, by skrętne zaczęła się fajczyć..
    Chyba sie amerykanskich filmów naogladales, gdzie jak sie na klawiature komputera rozleje kawa to iskry blyskaja na metr w góre i połowie miasta wylacza zasilanie. Fakt, straty to cieplo, ale z fajcząca skretka to ciut przesadziles ;-)

MES Mariusz napisał:

Najzabawniejsze jest to, że sporo (o ile nie większość) kamer zasila się z 5V (te z którymi ja się spotkałem).
    Chyba bardzo mało widziałeś :-(
  • #6 15034239
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    m.jastrzebski napisał:
    MES Mariusz napisał:

Najzabawniejsze jest to, że sporo (o ile nie większość) kamer zasila się z 5V (te z którymi ja się spotkałem).
    Chyba bardzo mało widziałeś :-(

Być może to kwestia niskiej półki cenowej.
  • #7 15036911
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Dla przypomnienia fizyki. Cieplo generuje sie na kablu przez wyzszy amperaz a nie napiecie.
    Wiec jesli zostawisz tak jak jest to kamera dostanie pod obciazeniem mniejsze napiecie niz powinna i moze byc niestabilna.
    Jesli urzadzenie ma szeroki zakres napiec to po by zaciaglo wiekszym natezeniem zeby stabilnie zadzialac i kabel Ci sie nagrzeje.
    Zeby Ci sie izolacja spalila to pewnie kolo 10A by musialo isc
  • #8 15037183
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 424
    Witam
    Jeśli do każdej kamery zastosujesz przetwornicę impulsową, to zasilając układ z 24V uzyskasz około 4 razy mniejszy prąd po skrętce, a zwiększając napięcie polepszasz warunki pracy.
    Uważam że gra jest warta świeczki, bo oprócz zmniejszenia prądu zapewnisz kamerom stabilne zasilanie.
    Sprawdź tylko czy filtracja na wyjściu 5V jest wystarczająca.
    Pozdrawiam
  • #9 15054739
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Może komuś się przyda - rzeczywisty pobór prądu przez kamerę IP jest dużo niższy, niż to, co napisane jest na dostarczonym z nią zasilaczu.

Przykładowo kamera Level1 FCS-1030, dostarczona z zasilaczem 5V 1,5A pobiera przy tym napięciu tak na prawdę około 0,5A.

Jeśli przed kamerą zastosoujemy przetwornicę, i po skrętce puścimy napięcie 24V z zasilacza PoE, przez skrętkę popłynie prąd... około 150 mA.

Generalnie wygląda to znakomicie. Przetwornice wydają się być bardzo dobrym pomysłem. Umożliwiają podanie na wejście nawet 48V (można więc zastosować dowolny zasilacz PoE) co dodatkowo zabezpiecza kamery przed uszkodzeniem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zasilenie kamer IP 5V 1,5A przez skrętkę, rozważając zastosowanie przetwornicy 48V. W odpowiedziach podkreślono, że standard PoE (802.3af) wykorzystuje dwie pary skrętki i może dostarczyć do 15W, co jest wystarczające dla kamer. Zastosowanie przetwornicy przed każdą kamerą może poprawić stabilność zasilania, a wyższe napięcie zmniejsza prąd płynący przez kabel, co ogranicza straty. Wskazano również, że rzeczywisty pobór prądu przez kamery może być niższy niż podawane 1,5A, co czyni rozwiązanie z przetwornicą bardziej opłacalnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA