logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kopiarka Mita-1560 - nadmiar tonera na wałku magnetycznym, jak naprawić?

Amigo201 07 Cze 2005 09:11 1589 9
REKLAMA
  • #1 1556383
    Amigo201
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    W kopiarce zbiera się pod wałkiem magnetycznym toner tak jak by nie trzymał się developera, albo było by za duże dozowanie toneru po kilku tysiącach kopii zebrany toner zsypiuje się na rolki pobierania papieru i brudzi dolną stronę kartki. Co może być tego przyczyną i ewentualnie jak usunąć problem. Kopiarka wraca do mnie juz drugi raz i niemogę sobie poradzić z tym problemem.
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #2 1556560
    OMMMM
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    z kopiarka deweloperowa jest problem deweloer moze byc za stary albo wilgoc siedzi w wywolywaczce wugrzej ja naprzyklad na grzejniku i sprawdz a jak to niepomoze to musisz ja wyczyscic i zasypac nowy deweloper to taki sam problem jak w panasoniku 7715
  • REKLAMA
  • #3 1556623
    kopier
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam. Na poczatku zobacz jakie masz ustawione dozowanie- Kod 62, powinno byc ok. 160. ustaw taki zobacz. Poza tym sprawdz czy Ci dobrze odprowadza toner do pojemnika na zużyty, ewentualnie go opróżnij (ten od przodu zespołu bębna na 4 śruby).Jeśli to wszystko nie pomoże to deweloper do wymiany, nic innego raczej być niemoże (no zakładajac że włożono odpowiedni toner).Pozdrawiam .
    P.S. Na tym foum jest sporo podobnych tematów tak więc też poprzeglądaj, sypanie w tych kopiarkach zdarza się dość często.
  • REKLAMA
  • #4 1556636
    Amigo201
    Poziom 16  
    Witam ponownie!
    jeżeli chodzi o wymiane developera to on jest dosyć nowy sam go wymieniałem toner jest oryginalny, odprowadzanie toneru jest ok ten toner zbiera się dosłownie dokładnie pod wałkiem magnetycznym. sprawdzę jeszcze dozowanie toneru.
    Moze macie jeszcze inne sugestie to proszę o informacje.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1556684
    OMMMM
    Poziom 19  
    EEE A W DOBRA STRONE KRECISZ WALKIEM MAGNETYCZNYM :lol: wiec sprubuj przesuszyc wywolywaczke mialem kilka razy taki problem z panasonikiem oraz mita i za kazdum razem jak wymienilem deweloper bulo ok i tu bedzie tak samo prawdopodobnie dostala sie wilgoc do dewelopera lub toneru i deweloper klei za duzo toneru pobral go zbyt wiele i teraz nawed jak wygonisz wilgoc to bedzie sie sypal zmien deweloper i toner wiem ze to koszty ale to jedyne wyjszcie i niezapomnij dokladne wyszuszyc po wyczyszczeniu wywolywaczki i pojemnika na toner tak aby wygonic wilgoc
  • #6 1556811
    Amigo201
    Poziom 16  
    [quote="OMMMM"]EEE A W DOBRA STRONE KRECISZ WALKIEM MAGNETYCZNYM :lol:

Dzieki ommm za porade z tym kręceniem wałkiem:)
    Pierwszy raz się spotykam z czyms taki zeby developer lub wywoływaczka były wilgotne. ale dobra bede probował pewnie macie racje.
    Dzieki.
  • #7 1556851
    OMMMM
    Poziom 19  
    a mam jeszcze pytanko czy slimaki mieszajace deweloper z tonerem w wywolywaczce nieprzesuwaja czasem toneru na jedna strone i czy ten toner sypie sie po calosci walka magnetycznego czy tylko po jednej stronie
  • #8 1556881
    drebin
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    Witam. Jeśli chodzi o ślimaki w wywoływaczce to one mieszają developer z tonerem na całej powierzchni. Jeśli chodzi o wysypywanie się tonera to stawiam na niewłaściwy toner. Miałem kilka takich przypadków w dc1560 i jak się klienta do ściany przyciśnie to się przyzna co tam wsypał. Jeśli chodzi o wilgoć w developerze to jeszcze nigdy mi się to nie przytrafiło w micie 1560. Prawdopodobnie skończy się na wymianie developera i zmianie toneru
  • #9 1564661
    myniek4
    Poziom 13  
    proponuję sprawdzić (doctor blade) jak będzie za ciasny również będzie zrzucał toner pod wywoływaczkę
  • #10 1566319
    Amigo201
    Poziom 16  
    toner zbiera się pod wywoływaczką na całej długości wałka magnetycznego i po jakims czasie brudzi kartki. Co do doktor blade to wydaje mi się zę wszystko jest ok. Moze jeszcze ktos ma jakis pomysł na temat tej kopiarki?
    Pozdrowienia

Podsumowanie tematu

✨ W kopiarce Mita-1560 pojawia się problem nadmiaru tonera zbierającego się pod wałkiem magnetycznym, co powoduje zabrudzenia dolnej strony kartki. Przyczyną może być niewłaściwe dozowanie tonera (kod 62, zalecane ok. 160), zużyty lub wilgotny developer, a także ewentualne problemy z odprowadzaniem tonera do pojemnika na zużyty toner. Wilgoć w wywoływaczce lub developerze może powodować nadmierne pobieranie tonera i jego osypywanie się. Zaleca się sprawdzenie i ewentualną wymianę developera oraz toneru na oryginalne, dokładne osuszenie wywoływaczki i pojemnika na toner, a także kontrolę stanu doctor blade, który przy zbyt ciasnym ustawieniu może powodować zrzucanie tonera pod wywoływaczkę. Ślimaki mieszające developer z tonerem działają na całej powierzchni, więc problem nie powinien być jednostronny. W przypadku braku poprawy problemu, wymiana developera i toneru jest najczęściej konieczna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA