logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mita DC 1560 - kropki i kleksy po wymianie developera, co robić?

gandalf.s 18 Gru 2005 15:23 1785 13
REKLAMA
  • #1 2094897
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Witam.

Mam problem z kopiarką jak w temacie. Po wsypaniu nowego developera i zainicjowaniu go pojawiły sie kropki z kleksami. Przed zainicjowaniem developera na kopii było kilkanaśnie kleksów a po wsypaniu developera /oryginał/ wychodzi jeden lub dwa kleksy i dodatkowo mnóstwo różnej wielkości kropek /od średnicy 0,5 mm - 2 mm/. Nie wiem co się dzieje :cry:
  • REKLAMA
  • #2 2095925
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    a jaki toner : orginał czy podróba ?
  • REKLAMA
  • #3 2096053
    ssamburski
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Czy to napewno wina zespołu bebna developera, czy kleks jes w jakis sposob powtarzalny???
  • #4 2096238
    Stempel
    Poziom 12  
    Jeśli kleks jest powtarzalny to wyczyść szybę i wałek grzejny. Jeśli jest niepowtarzalny sprawdz listwę czyszczącą, uszczelki wałka magnet. oraz wywoływaczke (czy nie sypie tonerem), ale wtedy miałbyś elektrodę transferową również zasypaną tonerem. Opisz dokładniej problem.
  • REKLAMA
  • #5 2096347
    gandalf.s
    Toner jest oryginalny. Kleks lub kleksy, o różnej średnicy, są na każdej kopii w innym miejscu. Cała maszyna jest wyczyszczona ale jak zrobiłem ok.50 kopii /testując kopiarkę/ to elektroda dolna jest na całej długości zasypana tonerem.
  • #6 2102083
    Stempel
    Poziom 12  
    Sprawdz lampę kasowania bębna. Jeśli jakaś sekcja się nie świeci to napraw.
  • Pomocny post
    #7 2118767
    nils0
    Poziom 11  
    Ja sprawdziłbym moduł czyszczący bębna (listwa czyszcząca, bardzo ważne stan listwy uszczelniającej - czy nie jest brązowa i zdeformowana, a najlepiej wyczyść dokładnie cały moduł czyszczący . kiedyś miałem taki problem i pomogła wymiana listwy uszczelniającej

Dodano po 7 [minuty]:

Ja sprawdziłbym moduł czyszczący bębna (listwa czyszcząca, bardzo ważne stan listwy uszczelniającej - czy nie jest brązowa i zdeformowana, a najlepiej wyczyść dokładnie cały moduł czyszczący . kiedyś miałem taki problem i pomogła wymiana listwy uszczelniającej
  • #8 2120905
    martinkrys
    Ocena: 44
    listwa uszczelniająca, jak nie jest zdeformowana, to spróbuj ją odkształcić tak żeby lepiej uszczeliniała, jak jest zdeformowana lub poszarpana (po "wystrzale" spreżyny powrotu tonera) to tylko jej wymiana
  • #9 2132634
    lesmir
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Moim zdaniem za dużo dozuje toneru, miałem takie przypadki w mitach i pomagała regulacja gęstości.
  • REKLAMA
  • #10 2140681
    mc.jack
    Poziom 16  
    Ocena: 69
    Jeśli na kopii widać ziarniste kropki i miejscami kleksy to nic innego jak należy wejść w kody serwisowe i przeprowadzić inicjalizacje developera i ustawić odpowiednie nasycenie toneru .(Przeczyść listwę zgarniającą resztki toneru z bębna)
  • #11 2147114
    jds
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    jaka wartosc masz w kodzie 62?
  • #12 2147564
    mc.jack
    Poziom 16  
    Ocena: 69
    Jeśli to pytanie dotyczy się do mnie, to najpierw ustaw na minimum. Póżniej jeszcze raz przeprowadż mieszanie developera i zobacz co wyjdzie. Jeśli kopie są jasne, to dodaj +50% i jeszcze raz niech pokręci kopiarka.
    Wstaw wartość taką by kopie nie były zbyt ciemne.
  • #13 2147600
    martinkrys
    Ocena: 44
    jak wyniki? listwa uszczeliniająca?
  • #14 2269788
    gandalf.s
    Sory zapomniałem zamknąć temat. Rzeczywiście problem tkwił w listwie uszczelniającej. Pierwszy zasugerował nilsO - posłałem punkty. Wielkie dzięki.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z kopiarką Mita DC 1560 polegał na pojawianiu się licznych kropek i kleksów po wymianie developera i jego inicjalizacji. Toner był oryginalny, a kleksy występowały nieregularnie w różnych miejscach kopii. Po wykonaniu około 50 kopii elektroda dolna była zasypana tonerem. Wskazano na konieczność sprawdzenia i wyczyszczenia modułu czyszczącego bębna, ze szczególnym uwzględnieniem listwy czyszczącej i listwy uszczelniającej, która mogła być zdeformowana lub uszkodzona. Zalecano także kontrolę lampy kasowania bębna oraz regulację gęstości dozowania tonera w kodach serwisowych (np. kod 62). Ostatecznie problem rozwiązała wymiana listwy uszczelniającej, co potwierdziło, że to ona była przyczyną powstawania kleksów i kropek na kopiach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA