logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo S80 2,8 T6 99r. - benz +gaz.- nie wchodzi w obroty

prezesawantura 02 Paź 2015 13:56 2775 9
REKLAMA
  • #1 15036968
    prezesawantura
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam

po wymianie przepustnicy nie wchodzi w obroty ani benzyna ani gaz. Proszę o podpowiedź gdzie szukać problemu.
  • REKLAMA
  • #2 15037170
    tomosky
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Zaczne od tego ze nie widzialem tego konkretnego silnika na oczy, zadam kilka pytan ktore moga pomóc w ustaleniu przyczyny.

Rozumiem,że przed wymianą przepustnicy nie było powyższych problemów, auto paliło tak jak powinno ? Co bylo powodem zmiany przepustnicy ?

Przepustnica napewno pracuje poprawnie (otwiera sie, czujnik położenia przepustnicy/potencjometr pokazuje poprawne wartości - mierzone omomierzem lub poprzez interfejs obd)?

Czy komputer sygnalizuje jakies błędy? W niektorych silnikach zmiana przepustnicy wymaga przeprowadzenia kalibracji nowej z poziomu komputera.

Przy wymianie wszystkei wtyczki, węże podciśnieniowe, przepływomierz zostaly podpięte i nic nie wisi nigdzie luźno ?
  • #3 15037241
    kidu33
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    Czemu wymieniałeś przepustnicę?
  • REKLAMA
  • #4 15037595
    prezesawantura
    Poziom 9  
    Problem najpierw zaczął się od tego, że stanęła panewka. Kupiłem następny silnik. Okazało się, że pali ale nie wchodzi w obroty. Podłączyłem w takim bądź razie VIDE, która pokazała, że jest problem z przepustnicą. Miałem możliwość podłączenia nowej przepustnicy, żeby sprawdzić czy w niej tkwi problem. Okazało się, że na nowej jest ten sam problem co na starej. Wymienione zostały w międzyczasie wymienione cewki, wszystkie rurki od podciśnień, świeczki a on jak nie jeździł tak nie jeździ. VIDA pokazuje cały czas błąd przepustnicy. Nie mam bladego pojęcia w czym może tkwić problem. Mi się pomysły już skończyły co to może być i wstawiłem go od elektronika a piszę na forum bo być może ktoś miał taki sam problem.
  • REKLAMA
  • #5 15037793
    kidu33
    Poziom 15  
    Jaki błąd przepustnicy?
  • REKLAMA
  • #6 15038811
    prezesawantura
    Poziom 9  
    Podpinam zdjęcia z błędami jakie mi wywaliło po podpięciu nowego silnika. Co do zdjęć z błędami przepustnicy będę miał dopiero w poniedziałek wieczorem. Jak na razie mam tylko te, może one komuś coś podpowiedzą, gdzie szukać błędu.
    Załączniki:
    • Volvo S80 2,8 T6 99r. - benz +gaz.- nie wchodzi w obroty vida3.jpg (8.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Volvo S80 2,8 T6 99r. - benz +gaz.- nie wchodzi w obroty vida2.jpg (5.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Volvo S80 2,8 T6 99r. - benz +gaz.- nie wchodzi w obroty vida1.jpg (5.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Volvo S80 2,8 T6 99r. - benz +gaz.- nie wchodzi w obroty vida.jpg (8.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 15039401
    kidu33
    Poziom 15  
    Kolego sprecyzuj czy wymieniałeś silnik -słupek czy jakiś osprzęt przy okazji?
  • #8 15039689
    prezesawantura
    Poziom 9  
    Wymieniłem słupek.
  • #9 15040428
    grzegorzbuczylo
    Poziom 20  
    Ocena: 294
    Miałem to kiedyś tyle że był to silnik 2,0 chyba. Waliło błąd z przepustnicy wiec wymieniłem na drugą i dalej to samo.
    Patrząc po schemacie doszedłem że zasilanie przepustnicy jest to samo co sprzęgło klimatyzacji. Winny był spalony bezpiecznik w skrzynce pod maską no i sprzęgło oczywiście.
    Mogę załatwić schemat jeśli będzie ci potrzebny.
  • #10 15040503
    prezesawantura
    Poziom 9  
    Też już to sprawdzałem, bezpieczniki wszystkie są całe :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Volvo S80 2,8 T6 z 1999 roku, który po wymianie przepustnicy nie wchodzi w obroty ani na benzynie, ani na gazie. Problemy zaczęły się po uszkodzeniu panewki, co skłoniło do wymiany silnika. Po podłączeniu nowej przepustnicy problem nadal występuje, a diagnostyka VIDA wskazuje na błąd przepustnicy. Użytkownik wymienił również cewki, rurki podciśnieniowe i świece, ale problem nie ustępuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie kalibracji przepustnicy oraz zasilania, a także bezpieczników, które mogą być powiązane z działaniem przepustnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA