logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS R500A - Windows 7 zawiesza się na ekranie uruchamiania systemu

jerzy 10 05 Paź 2015 08:32 1089 8
REKLAMA
  • #1 15043406
    jerzy 10
    Poziom 17  
    Ocena: 92
    Laptop ASUS R500A z zainstalowanym Windows 7
    Problem polega na tym że po włączeniu dochodzi do momentu pojawienia się komunikatu 'TRWA URUCHAMIANIE SYSTEMU WINDOWS' i na tym koniec dalej nie chce ruszać. Ciekawe jest to że próbowałem na nowo zainstalować Windows 7 z płyty CD ,oczywiście startuje z płyty jest komunikat ' windows is loading files ' potem przechodzi dalej i jest napis ' starting windows' i na tym koniec i dalej nic się nie dzieje Proszę o pomoc .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15043476
    adeq4
    Poziom 30  
    Ocena: 128
    Podaj SMART dysku. Możesz użyć do tego celu właśnie pakietu Hiren's Boot. Polecam go pobrać bezpośrednio ze strony producenta: http://www.hirensbootcd.org/.
  • REKLAMA
  • #4 15043753
    jerzy 10
    Poziom 17  
    Wypaliłem płytę, w biosie jest ustawiony start z płyty ale po włożeniu płyty i uruchomieniu loptopa dalej to samo jak opisano wyżej
  • #5 15043769
    adeq4
    Poziom 30  
    Ocena: 128
    Po włączeniu komputera naciskaj cyklicznie przycisk ESC i wybierz boot z napędu CD.
  • REKLAMA
  • #6 15043804
    jerzy 10
    Poziom 17  
    Cyklicznie esc wybieram napęd CD dvd potem enter pojawia się komunikat uruchom narzędzia do naprawy systemu a drugie uruchom system normalnie i co bym nie wybrał jest tak samo jak opisałem wyżej . Może coś nie tak z wypaleniem płyty. wypalałem ją programem BURN CDcc który był w paczce sciągnientego programu wypaliłem plik Hiren' s.Boot CD.15.2.iso

Dodano po 2 [godziny]:

Wypaliłem inną płytę i innym programem i odpala program diagnostyczny ale nie wiem co dalej ,jak się poruszać po tym programie, wyświetla się lista i co dalej?
  • #8 15044252
    jerzy 10
    Poziom 17  
    Niestety nic nie znalazłem w sieci jeżeli chodzi o precyzyjną instrukcje poruszania się po programie. wszystko to ogólniki a ja jestem zbyt cienkki żeby to ogarnąć. Udało mi się tylko uruchomić taki program mini Windows XP i on działa normalnie ,nie potrafię zdiagnozować dysku twardego pogubiłem się zupełnie.
  • #9 15045745
    jerzy 10
    Poziom 17  
    Problem rozwiązałem
    Z programu serwisowego hiren s boot cd uruchomiłem program mini Windows XP następnie z pozycji tegoż programu sformatowałem cały dysk twardy, po tej operacji mogłem już bez problemu zainstalować na nowo Windows 7 i wszystko działa OK.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop ASUS R500A z zainstalowanym systemem Windows 7 napotkał problem podczas uruchamiania, zatrzymując się na ekranie "TRWA URUCHAMIANIE SYSTEMU WINDOWS". Użytkownik próbował ponownej instalacji systemu z płyty CD, jednak proces również kończył się na etapie "starting windows". W odpowiedziach zasugerowano użycie Hiren's Boot CD do diagnostyki podzespołów oraz sprawdzenia stanu dysku twardego za pomocą SMART. Po kilku próbach z różnymi płytami, użytkownik uruchomił mini Windows XP z Hiren's Boot CD, co pozwoliło mu sformatować dysk twardy. Po tej operacji udało się zainstalować Windows 7, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA