logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana licznika na dwtaryfowy a obecna instalacja elektryczna

Verona 05 Paź 2015 15:58 2943 6
  • #1 15044270
    Verona
    Poziom 23  
    Ocena: 105
    Witam. W energetyce zgłosiłem, że chcę zmienić taryfę z G11 na G12 (prąd droższy w dzień, tańszy w nocy). Dzisiaj dostałem telefon z potwierdzeniem, że zostanie mi wymieniony licznik, i dodano coś w stylu że "zakładają że instalacja jest gotowa na zmianę licznika i taryfy" czy coś w tym stylu. Podczas uzgadniania terminu zapomniałem zapytać co to miało znaczyć.

Więc czy instalacja wymaga jakiś modernizacji przy zmianie taryfy, jeśli tak to jakiej i czemu? Myślałem, że taki licznik po prostu zlicza osobne wartości dla dwóch różnych pór dnia i tyle i po za tym niczym się nie różni i podłączenie jest takie samo.

Dla pewności w załączniku zdjęcie z obecnym licznikiem.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
    Załączniki:
    • Zmiana licznika na dwtaryfowy a obecna instalacja elektryczna IMG_20151005_154415.jpg (366.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 15044344
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 702
    Witam.
    Wymiana licznika na dwutaryfowy nie wymaga żadnych przeróbek instalacji, o ile przydział mocy jest ten sam.
  • #3 15044642
    shulc
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    Verona napisał:
    Zmiana licznika na dwustrefowy a obecna instalacja elektryczna

Popraw temat z strefy na taryfę
  • Pomocny post
    #4 15044817
    omen600606
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    Po prostu przyjdą zdemontują stary licznik i założą nowy i oplombują. Ten licznik po prostu liczy pobór energii w dwóch taryfach. W zależności czy chodzi inkasent robić odczyty czy sam podajesz odczyt to zamiast jednego ogólnego odczytu podajesz dwa. Radzę tylko uważać na godzinę jaką ma wgrany licznik. U mnie ma 20 minut opóźnienia i tańszą taryfę mam dopiero realnie 20 po 22 godzinie, oraz 20 po 13-tej. Początkowo troche se w ten sposób nabiłem kWh zanim odkryłem co jest przyczyną.
  • Pomocny post
    #5 15045250
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    Prawdopodobnie nie będą nic zmieniać tylko przeprogramują ten licznik co już masz. To nowy licznik elektroniczny i pewnie posiada taką opcję aby przeprogramować go do pracy w innych taryfach. A co do dostosowania instalacji to nic po Twojej stronie nie trzeba zmieniać.
  • Pomocny post
    #6 15045452
    O^O
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    A może operator umożliwia skorzystanie z wbudowanego w licznik przekaźnika, który będzie sterował włączeniem /wyłączeniem urządzeń odbiorcy przy zmianie taryfy? Aby z tego skorzystać konieczne jest przystosowanie instalacji odbiorczej.
  • #7 15045489
    Verona
    Poziom 23  
    Ocena: 105
    O^O napisał:
    A może operator umożliwia skorzystanie z wbudowanego w licznik przekaźnika, który będzie sterował włączeniem /wyłączeniem urządzeń odbiorcy przy zmianie taryfy? Aby z tego skorzystać konieczne jest przystosowanie instalacji odbiorczej.

Też tak pomyślałem, no ale to chyba nie wymagane. A jest mi zbędne, bo i tak zakupiłem już programator czasowy by sterować bojlerem który ustawie z odpowiednim opóźnieniem dla pewności. No nic, zobaczę co tam zrobią jak przyjdą.

Wielkie dzięki za szybkie i konkretne odpowiedzi!

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wymiany licznika energii elektrycznej na dwutaryfowy w kontekście zmiany taryfy z G11 na G12. Użytkownik zapytał, czy wymiana licznika wymaga modernizacji instalacji elektrycznej. Odpowiedzi wskazują, że wymiana licznika na dwutaryfowy nie wymaga przeróbek instalacji, o ile przydział mocy pozostaje ten sam. Nowy licznik będzie jedynie zliczał pobór energii w dwóch taryfach, a w przypadku nowoczesnych liczników możliwe jest ich przeprogramowanie. Użytkownicy zwrócili uwagę na konieczność sprawdzenia ustawień czasowych licznika oraz na możliwość wykorzystania wbudowanego przekaźnika do automatyzacji urządzeń, co jednak nie jest wymagane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA