logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat 1,8 CL : zła praca silnika krótko po rozruchu

biuroserwis 07 Cze 2005 15:27 5737 19
REKLAMA
  • #1 1557265
    biuroserwis
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam mały (?!) problem:
    od kilku dni zauważyłem że po odpaleniu samochodu rano przez jakiś czas tak jakby nie palił na któryś cylinder? Po przejechaniu krótkiego dystansu problem znika. Co to może być?[/b]
  • REKLAMA
  • #2 1557452
    Mieczysław
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Witam.
    Nic nie piszesz jakie masz zasilanie, tzn, czy to gaźnik, czy też wtrysk.
    Być może z uwagi na duzą wilgotnosć powietrza powstaje gdzies na przewodach WN przebicie?
    Trzeba sprawdzić ew wymienic świece, sprawdź w ciemnosci, czy na przewodach WN nie masz dyskoteki, sprawdź kopułkę, czy nie ma na niej jakis sciezek wypalonych przez iskrę.
    Póki co, to radziłbym Ci kontrolować na bieżąco poziom oleju w silniku, bo może go przybywać.
  • #3 1557657
    jaconen
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    Jak długo jeżdzą świece i przewody w tym aucie jaki to jest model auta i jaki ma silnik?????
  • REKLAMA
  • #4 1558492
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    A ja powiem Tobie tak:
    Miałem taki sam problem u siebie, tylko, że objawy nie ustępowały.
    1. Na pracującym silniku zdejmowałem pojedynczo przewody WN ze świec. Po każdym zdjęciu silnik pracował jeszcze gorzej a więc nie przewody i nie świece.
    2. Zdjąłem kopułkę, wyczyściłem papierem ściernym o gradacji ok 2000 (a więc wypolerowałem ) palec rozdzielacza i styki w kopułce.
    3. Przy okazji zdjąłem klemę z akumulatora na dłuższy czas (akurat na noc, bo nie spieszyło mi się)
    Rano odpalam i wszystko jest ok.
    Więc nie wiem, czy był to błąd, który wykasowałem, czy zaśniedziały styk na palcu rozdzielacza.
    A objaw ten powstał po wcześniejszym zdjęciu klem do małego spawania migomatem tłumika.

Aha:
    Passat 1,8 '95 silnik ADZ mono-motronic
  • #5 1558667
    adamo650
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Sprawdź WN, zwłaszcza przewody ich rezystancję. Na zimnym silniku jest potrzebna większa energia do wyładowania iskry. Jeśli będzie duża rozbieżność rezystancji to mogą wystąpić takie objawy. Dla przewodów silicon to ok 15 kΩ, dla tradycyjnych ok 5kΩ. Przerabiałem podobny przypadek, na dwóch garach rezystancja przekraczała ponad 40kΩ na zimnym nie pracował na wszystkie gary, po chwili przechodziło.
    Pozdrawiam
  • #6 1559345
    tomekjak
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Ja mam Golfa 2 1.8 RP 1990 i mam podobny problem. Na początku objawiało się tym, że na rozgrzanym silniku obroty falowały 750-1000 i szybko się świece robiły czarne. A teraz to już wogóle jest porażka. Odpalam zimny silnik obroty wchodzą na jakieś 1500 i po chwili gaśnie auto. Jak się go rozgrzeje to trochę lepiej ale szarpie podczas jazdy. Świece przeczyściłem i dalej to samo. Jak wymieniałem pompę wodną w poniedziałek powiedziałem, żeby sprawdzili zapłon też. Mechanik sprawdził kopułkę, zapłon i powiedział, że jest wszystko ok. Muszę dziś znów jechać do mechanika bo już nie mam siły na ten samochód.
  • #7 1559363
    biuroserwis
    Poziom 10  
    Moje auto to VW Passat 1,8 CL 91`, jednopunktowy wtrysk.
    Świece sprawdzałem ładnie przepalone, co do przewodów to sprawdzę dzisiaj i jutro dam odpowiedź czy w ciemności nie widać przeskoków.
    Jak się sprawdza tę rezystancję na przewodach ,bo z opisu wynika że to może jest i u mnie?
    co to za silikonowe przewody?
  • #8 1559471
    adamo650
    Poziom 15  
    Na siliconowych pisze zazwyczaj SILICON i z reguły jest napisana rezystancja np. 15kΩ na przewodzie choć nie zawsze ogólnie są bardzo miękkie, zwykłe gumowe zwłaszcza po dłuższej eksploatacji są dość twarde, rezystancję sprawdzasz omomierzem na zakresie kΩ, nie wiem jaki posiadasz miernik, multimetr uniwersalny czy omomierz ale to bez znaczenia jakim zmierzysz.
  • REKLAMA
  • #9 1560578
    tomekjak
    Poziom 12  
    Więc byłem u mechaniora, samochód chodził akurat tragicznie, obroty malały i gasł, odłączyliśmy akumulator (reset kompa) i po chwili wszystko w normie. Ale wracając do domu już lekko obroty spadały i się zaczynał lekko dławić. Czyli na chłopski rozum coś podaje do kompa jakiś zły sygnał. I tera pytanie tylko co ???? Mechanik widać że z elektroniki niezbyt kumaty. Podmieniliśmy jeszcze ten niebieski czujnik temp cieczy ale widać, że to nie to. Już nie wiem co robić, a w Kutnie nie ma dobrego elektronika samochodowego, a nie będe co 10 min robił reset kompa.
    Aha i chciałem zrobić test diodowy ale za cholerę nie mogę znaleźć tego wyjścia.
  • #10 1560816
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Tomekjak sonda lambda jest uszkodzona,brak styku biegu jałowego.
  • #11 1560963
    tomekjak
    Poziom 12  
    A gdzie mam szukać sondy lamba w tym silniku ? I jak ją sprawdzić ? A co oznacza bral styku biegu jałowego ?
  • #12 1561477
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Zasugerować możesz te podpowiedzi w jakimś warsztacie.
  • #13 1562307
    tomekjak
    Poziom 12  
    Słyszałem, że można odłączyć sondę lambda i zobaczyć czy się poprawi, tylko nie wiem gdzie ją odłączyć ?

Dodano po 4 [godziny] 32 [minuty]:

Czytając teraz różne posty, zaświtało mi coś. Odpalając samochód po dłuższym postoju (np. rano) słcyhać przez ok. 1s takie tyrkotanie, trudno mi to opisać. Jest to tylko przy odpalaniu po dłuższym postoju. Na orientację dźwięk dochodzi z leje strony, czyli od strony kierowcy ale nie jestem pewnie bo dźwięk ten jest zbyt krótko. I teraz pytanie. Czy to może być pompa paliwa ? A może te wszystkie objawy to właśnie pompa paliwa powoduje ? Czy komp też do niej jest podłączony ? BO biorąc pod uwagę sondę lambda to nie zauważyłem wyższego spalania, brak też czarnego dymu z rury. Więc może to tyrkotanie coś w sobie niesie. Poradzcie. Dzięki.

Dodano po 1 [godziny] 15 [minuty]:

Coś mi się chyba popitoliło, przecież pompka paliwa to chyba jest w okolicach baku a nie pod maską. To ja już nie wiem co to może trykać. Wejdźcie na moją stronę tam są fotki silnika może coś wymyślicie.
  • #14 1565389
    biuroserwis
    Poziom 10  
    Po pierwsze to zmieszały się nasze pytania bo to pytanie ja umieściłem ale nic to :)

Słuchaj nie wiem jak to jest ale mówi się że to stukanie występuje jeżeli kiedyś zabrakło oleju. Co prawda u mnie nigdy tego nie było ale jak odbierałem auto po wymianie tej gumy pod zespołem wtryskowym to też tak stukało tylko nie sekundę ale dłużej. Powiem szczerze że nawet miałem pretensje do mechaniora bo myślałem że coś uszkodził. Oleju mi nigdy nie zabrakło często sprawdzam bo mam przyzwyczajenie z poprzedniego auta (Ford Fiesta) więc to chyba nie to.
    Mechanior mówił że coś tam się podwiesiło i tak stukało.
    Więc nie wiem co ci na to powiedzieć może któryś z kolegów Elektrody coś na ten temat wie?
  • #15 1565572
    adamo650
    Poziom 15  
    To "stukanie" to regulator hydrauliczny popychacza zaworów, na razie bym się tym nie martwił, dopiero jak zacznie walić na rozgrzanym silniku trzeba wymienić.
  • REKLAMA
  • #16 2084329
    Mefyoo
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    mam kolektor wydechowy z sada labda do sprzedania i pare innych czesci, ale nie o tym chcialem napisac, chodzi mi o to że musze wymienic swiece bo mam takie objawy jak napisano wyżej ale niewiem jakie kupić niechce jakiegoś szajsu (Teraz mam bosh z 3 elektrodami słyszałem ze sa do bani) auto jest zasilany gazem lpg.

Jest to silnik 1.8 B wtrysk mono jetronic bosha. Mam tez problem z odmą idącą od pokrywy zaworów do wtrysku i gdzieś jeszcze, otórz przedziurawiła się ze starości i niewiem gdzie ją można dostać i za ile ....
  • #17 2091222
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3356
    Mefyoo napisał:
    mam kolektor wydechowy z sada labda do sprzedania i pare innych czesci, ale nie o tym chcialem napisac, chodzi mi o to że musze wymienic swiece bo mam takie objawy jak napisano wyżej ale niewiem jakie kupić niechce jakiegoś szajsu (Teraz mam bosh z 3 elektrodami słyszałem ze sa do bani) auto jest zasilany gazem lpg.

Jest to silnik 1.8 B wtrysk mono jetronic bosha. Mam tez problem z odmą idącą od pokrywy zaworów do wtrysku i gdzieś jeszcze, otórz przedziurawiła się ze starości i niewiem gdzie ją można dostać i za ile ....

tu są wszystkie potrzebne elementy:
    http://www.autopartner.pl/
  • #18 2137348
    Mefyoo
    Poziom 13  
    No tak niby są, ale skad mam wiedzieć ktora odma jest tą którą potrzebuje jak niema zdjęć, pisałem juz raz maila ze zdjęciem ale nikt nie odpowiedział próbuje jeszcze raz. Cena jest przystępna. Wygląda u mnie to tak :
    http://www.republika.pl/hujuty/odma1.JPG
    http://www.republika.pl/hujuty/odma2.JPG
    http://www.republika.pl/hujuty/odma3.JPG
    http://www.republika.pl/hujuty/silnik.JPG
  • #19 2138495
    _norbi
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Odmę zmień na zwykły gumowy wąż - musisz tylko dobrać średnicę. Polecam też zmianę zacisków na opaski na śruby - są dużo przyjemniejsze w użyciu i się nie spocisz przy ich zakładaniu.
  • #20 2138555
    Mefyoo
    Poziom 13  
    Badzo chętnie ale ona jest potrujna, a niemoge tam zastosować złączki zadnej. Łączy ze sobą 3 elementy. http://www.republika.pl/hujuty/odma1.JPG na tym zdjęciu widać że to niejest zwykły szlałfik, w service kosztuje 90pln, w sklepiej internetowym widziałem już za 15 pln tylko niewiem czy to ta bo niema zdjęcia

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel VW Passat 1,8 CL z 1991 roku z silnikiem 1.8 jednopunktowy wtrysk mono-motronic zgłasza problem z nierówną pracą silnika zaraz po rozruchu, objawiający się brakiem zapłonu na jeden cylinder, który ustępuje po krótkiej jeździe. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny takie jak uszkodzone lub zużyte świece zapłonowe, przewody wysokiego napięcia (WN) o zbyt wysokiej rezystancji, uszkodzona kopułka rozdzielacza, zaśniedziałe styki na palcu rozdzielacza oraz problemy z czujnikami, w tym sondą lambda i czujnikiem temperatury cieczy. Zalecane jest sprawdzenie przewodów WN omomierzem, czyszczenie i polerowanie elementów rozdzielacza, kontrola poziomu oleju oraz diagnostyka elektroniki silnika. Wskazano, że reset komputera (odłączenie akumulatora) czasowo poprawia pracę silnika, co sugeruje błędne sygnały do sterownika. Dodatkowo opisano charakterystyczne stukanie przy rozruchu, które może pochodzić od regulatora hydraulicznego popychacza zaworów i nie wymaga natychmiastowej interwencji. Wątek porusza także kwestie wymiany uszkodzonej odmy (przewodu odpowietrznika) oraz dobór odpowiednich świec zapłonowych, zwłaszcza w silniku zasilanym LPG. Podano linki do sklepów z częściami oraz sugestie dotyczące zamiany odmy na gumowy wąż z opaskami zaciskowymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA