logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Jetta 2005 - brak lewego kierunkowskazu w nowej lampie

juventusprzemek 06 Paź 2015 21:31 3567 9
REKLAMA
  • #1 15047579
    juventusprzemek
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Kupiłem nowe lampy od prywatnej osoby, tuningowe do VW Jetta 2005.
    Po podłączeniu okazało się, że lewy kierunkowskaz nie świeci (sprzedający nie chce mi uznać rękojmi bo niby lampa mi spadła- dostałem z urwanym uchwytem i zgłosiłem od razu ale wg niego to moja wina).
    Tak pracują stare lampy:
    https://www.youtube.com/watch?v=BmSqkNC8rmg
    A tutaj problem z nowymi:
    https://www.youtube.com/watch?v=CC_HuHHy2UA

Podłączałem lewą lampę (z niedziałającym kierunkowskazem) do gniazda prawej lampy ale nadal nie działa. Jakieś naprawy tylko po rozszczelnieniu lampy zapewne? Czy da się jakoś to otworzyć, naprawić bez maksymalnych trudności?
  • REKLAMA
  • #2 15047734
    Gunslinger
    Poziom 30  
    Ocena: 460
    Weź miernik, znajdź w lampie masę, i poszczególne światła, sprawdź czy kierunek ma przejście. Na pewno coś nie łączy lub jest spalone.

P.S. Jak wyglądają te lampy z tyłu?
  • #3 15048122
    juventusprzemek
    Poziom 11  
    Witam.
    To są te lampy:
    http://skottuning.com/golf-5-lampy-tylne-led/...ayline-reflektory-vw-golf-v-03-09-czarne.html
    Najgorsze jest to, żeby je badać muszę wymontować starą lampę bo takie krótkie są wtyczki .
    Wynajmuję garaż i muszę za każdym razem rozbierać i złożyć jak było gdyż pracuję w serwisie światłowodowym i muszę mieć auto gotowe w każdej chwili.
    Spróbuję odnaleźć konkretne światła bez podłączania myślałem, że można podłączyć jakoś zewnętrznie do nich 12V ale podobno do kierunkowskazów dochodzi jakiś przerywacz.
  • REKLAMA
  • #4 15048190
    wladyslaw_w908
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Przerywacz jak sama nazwa wskazuje, jest to element który umożliwia przerywany dopływ napięcia do kierunkowskazu, czego efektem jest jego cykliczne miganie, ale napięcie jakie dostaje, jest równe napięciu zasilającemu auto, więc spokojnie można sprawdzać po kolei i podłączać 12V

Te żółte elementy na tyle to rezystory celem oszukania układu, że zamiast żarówek są zamontowane diody led, jeden jest od kieunku drugi od postojowych to powinno cię naprowadzić pod które kable podłączyć zasilanie
  • REKLAMA
  • #6 15048544
    wladyslaw_w908
    Poziom 16  
    Lepszy będzie ten zbliżony do 2A.
  • REKLAMA
  • #7 15049347
    juventusprzemek
    Poziom 11  
    Mam jedynie 12V/1A. Dałem bezpośrednio na 9pin wtyczki(ostatni zielony kolor w rzędzie gdzie brakuje 4 pinu) i minus do brązowego podwójnego i pojedynczego i nie świeci. Obie lampy po wyjściu z rezystorów pojedynczymi przewodami brązowymi łączą się w jeden przed wejściem do wtyczki.
    Jak mogę zbadać przejście skoro nie mam dostępu do środka lampy?
  • #8 15050204
    wladyslaw_w908
    Poziom 16  
    Na tej drugiej lampie jak tak podłączysz to świeci kierunek?
  • #10 15055772
    juventusprzemek
    Poziom 11  
    Dziś siedzę przy lampach i tak:
    Podłączyłem ten zasilacz 12V/1A do tej sprawnej i też nie świeci.
    Wziąłem zasilacz 300W komputerowy zielony przewód do czarnego) żeby działało.
    Podłączyłem żółty 12V do świateł pozycyjnych LED, potem do mijania na soczewce i czarny do brązowego we wtyczce i na obu lampach się świecą diody pozycyjne i światła mijania.
    Po podłączeniu w taki sam sposób do drogowych i kierunkowskazów LED w obu lampach nie świecą się ww światła.

Edit:
    Po odłączeniu rezystorów:
    - dla pozycyjnych LED jest (wartości na rezystorach 50W 30ohm- zmierzone wyszło mi 30ohm na obu lampach ) w obu lampach pozycyjne świecą
    - dla kierunkowskazów LED jest (wartości na rezystorach 50W 5ohm- zmierzone 5ohm) w obu lampach kierunkowskazy się nie świecą

Troszkę pokombinowałem z podłączeniami i takie testy i wyniki na obrazkach.

lampa niedziałająca:

Lampa działająca prawidłowo:

Po lewej stronie obrazka aktualne połączenia wtyczka-rezystory-lampa.
    Po prawej stronie sposoby na testowanie lamp.
    W razie niejasności pisać wszystko wyjaśnię.

Co do punktów za pomoc nie ma się co martwić, za pomoc w rozwiązaniu problemu należy się nagroda nie ma co się sugerować moim stanem punktowym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił tuningowe lampy do VW Jetta 2005, jednak lewy kierunkowskaz nie działa. Sprzedający nie uznaje reklamacji, twierdząc, że lampa została uszkodzona przez użytkownika. Użytkownik próbował podłączyć lewą lampę do gniazda prawej, ale problem nadal występuje. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia przejścia w lampie za pomocą miernika oraz podłączenia zasilania 12V do różnych elementów lampy. Użytkownik testował różne zasilacze, ale kierunkowskazy LED w obu lampach nie świecą. Wskazano również na obecność rezystorów, które mogą wpływać na działanie diod LED.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA