logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć przekaźnik czasowy do pieców akumulacyjnych i stycznika?

Dominikku 07 Paź 2015 18:52 2121 11
  • #1 15049562
    Dominikku
    Poziom 2  
    Witam, zakupiłem przekaźnik czasowy (na zdjęciu) ze względu na wymianę starej skrzynki rozdzielczej na nową. Chcąc zaoszczędzić na elektryku, chciałbym się podjąć samodzielnego montażu. Przekaźnik ma uruchamiać (w określonych godzinach) piece akumulacyjne w mieszkaniu, które są połączone ze stycznikiem. Dwa przewody które widać na zdjęciu były połączone ze starą skrzynką. Czy ktoś jest w stanie mi krok po kroku wytłumaczyć jak mam połączyć przewody? Jak podłączyć przekaźnik czasowy do pieców akumulacyjnych i stycznika? Jak podłączyć przekaźnik czasowy do pieców akumulacyjnych i stycznika?
  • #2 15049596
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6583
    Na zaciskach programatora masz schemat.
    Prosty do bólu, prościej się nie da.
  • #3 15049659
    Dominikku
    Poziom 2  
    Proszę o uściślenie, nie jestem elektrykiem, równie dobrze mogę podłączyć fazę do tego gniazda co nie trzeba. Faza do 1, kabel zerowy(niebieski) do 2/3?
  • #4 15049696
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4283
    Jak wół narysowany jest schemat i oznaczenia. N do zacisku #1, L1 do zacisku #2. Zacisk #3 jest odejściem do stycznika.
    Jednak to nie wszystko, sterownie należy zabezpieczyć. Na zdjęciu nr 2 jest błąd, gdyż faza zasilająca z B10 wchodzi bezpośrednio na cewkę stycznika.
  • #5 15049719
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1547
    Dominikku napisał:
    Faza do 1

Przecież tam pisze N tak, czy nie.
    1) N - czyli popularne zero.
    2) L - faza.
    3) Styk sterujący (faza), który załączy stycznik. Ta faza pojawi się sama gdy odpowiednio zaprogramujesz przekaźnik.
  • #6 15049741
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6583
    Sugeruję jednak żeby zaprosić elektryka. To żaden wstyd.
    Takie "oszczędności" zwykle odbijają się ohydną czkawką.
  • #7 15049766
    Dominikku
    Poziom 2  
    Łukasz-O napisał:
    Na zdjęciu nr 2 jest błąd, gdyż faza zasilająca z B10 wchodzi bezpośrednio na cewkę stycznika.

Znaczy to, że przewód wychodzący ze stycznika mam połączyć z przełacznikiem?
  • #8 15049779
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Dominikku napisał:

Znaczy to, że przewód wychodzący ze stycznika mam połączyć z przełacznikiem?

Jakim znowu przełącznikiem?
    Kolejność jest taka: zabezpieczenie sterowania np. B6 => zegar => stycznik.
  • #9 15049789
    Dominikku
    Poziom 2  
    Wybacz, miałem na myśli przekaźnik czasowy. Czarny przewód ze stycznika łącze z przekaźnikiem czasowym?
  • #10 15049805
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Wybacz ale nie mam pojęcia gdzie idzie czarny przewód. Ze zdjęć nie da się tego określić.
    Proszę narysować schemat istniejącego połączenia.
  • #11 15049872
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1547
    Tu tak na szybko schemat jaki ma być .
    Załączniki:
    • Jak podłączyć przekaźnik czasowy do pieców akumulacyjnych i stycznika? piec.jpg (16.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 15049882
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1499
    To co istotne zostało napisane.

Aby skorzystać z pomocy forum, należy posiadać minimum wiedzy w danym temacie. Ponieważ autor tematu tego minimum wiedzy nie posiada, temat zostaje zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu przekaźnika czasowego do pieców akumulacyjnych i stycznika, po wymianie skrzynki rozdzielczej. Forumowicze wskazują, że schemat podłączenia znajduje się na zaciskach programatora. Zasugerowano, aby przewód N (zerowy) podłączyć do zacisku #1, a fazę (L1) do zacisku #2, z wyjściem do stycznika na zacisku #3. Podkreślono również konieczność zabezpieczenia sterowania oraz zalecenie, aby w razie wątpliwości skonsultować się z elektrykiem. Użytkownik prosił o wyjaśnienia dotyczące podłączenia czarnego przewodu ze stycznika do przekaźnika czasowego, co spotkało się z prośbą o przedstawienie schematu istniejącego połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA