logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie przekaźnikiem kompaktowym przez przekaźnik czasowy

mati0618 19 Kwi 2023 13:30 459 1
REKLAMA
  • #1 20546953
    mati0618
    Poziom 9  
    Witam składam sobie sterowanie podnośnika, mam problem z podłączeniem przekaźnika czasowego i kompaktowego. Schematy poniżej. O ile sterowanie stycznikiem przez przekaźnik czasowy udało mi się podłączyć i działa, to nie mogę wysterować nim przekaźnika kompaktowego. Zasada działania powinna być następująca:
    3 przyciski:
    - 1 przycisk załącza stycznik, który załącza silnik elektryczny z pompą hydrauliczną (do góry)
    - 2 przycisk podaje napięcie na elektrozawór z cewką na pompie, ale nie cofa blokad, podnośnik siada na blokadach (przycisk blokady)
    - 3 przycisk załącza stycznik i silnik elektryczny z pompą przez ustawiony czas na przekaźniku czasowym, po tym czasie silnik przestaje działać i przez przekaźnik kompaktowy powinno być podane napięcie na elektrozawór blokady i na cewkę przy pompie (opuszczanie - przycisk w dół)

Wrzucam zdjęcie przekaźników i schematy. Może ktoś w prosty sposób napisać jak to podłączyć? Które zaciski połączyć ze sobą, żeby działały w wyżej wymieniony sposób?

Sterowanie przekaźnikiem kompaktowym przez przekaźnik czasowy Sterowanie przekaźnikiem kompaktowym przez przekaźnik czasowy Sterowanie przekaźnikiem kompaktowym przez przekaźnik czasowy Sterowanie przekaźnikiem kompaktowym przez przekaźnik czasowy
    [img-4] [img-5] [img-6] Sterowanie przekaźnikiem kompaktowym przez przekaźnik czasowy Sterowanie przekaźnikiem kompaktowym przez przekaźnik czasowy Sterowanie przekaźnikiem kompaktowym przez przekaźnik czasowy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20547002
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1751
    Na drugim schemacie masz podane jak jest podłączony przekaźnik czasowy i kompaktowy.
    Cewka przekaźnika czasowego zacisk 2-7 na podstawce, przekaźnik kompaktowy zasilanie cewki 13-14.
    Jedna para styków przekaźnika czasowego to;
    -zacisk wspólny (C)-8
    -zacisk zwierny (NO)-6
    -zacisk rozwierny(NC)-5
    Przekaźnik kompaktowy ;
    -zacisk(C)-9
    -zacisk(NO)-5
    -zacisk(NC)-1
REKLAMA