logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Geko G-403 P07 - Piec nie dopala miału po przywróceniu ustawień fabrycznych

RAPER 09 Paź 2015 12:07 2109 10
REKLAMA
  • #1 15053185
    RAPER
    Poziom 11  
    witam

Mam taki problem że był u mnie kuzyn wlazł w ustawienia fabryczne i od tego momentu piec wprawdzie grzeje ale nie dopala miału tzn gdy wyciągam szufladkę z niby popiołem to 3/4 jest tam niespalonego miału. ustawienia mam tak:

u0 - 53 , u1 - 180

c0 - 15 , c1 - 25 , c2 - 20 , c3 - 100 , c4 - 20 , c5 - 50 , c6 - 00 , d0 - 40, d1 - 80, d2 - 41,

d3 - 01, d4 - 40, d5 - 00

temperatura dochodzi do max 47 na wyświetlaczu i spada.

pomocy proszę
  • REKLAMA
  • #2 15053253
    bartek1609
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Zwiększ moc dmuchawy lub wydłuż czas postoju między podawaniami węgla lub skróć czas podawania węgla. Musisz wiedzieć też czy dzieje się to w pracy czy podtrzymania żaru.
  • #3 15054908
    RAPER
    Poziom 11  
    Witam
    zauważyłem że gdy na zaworze mam na 3 ustawione to temp. max do 47 stopni dochodzi i spada a jak na 1 to i do 56 dochodzi i wtedy przechodzi w stan podtrzymania i na tej 1 dziś ustawiłem podawanie u1 na 250 i tez nie dopala a dmuchawę i na max i na pół miałem przysłonięta i nie widzę zbytniej różnicy. kiedyś podawanie miałem na 238 ustawione i wszystko było elegancko a temperatura na komputerku do nawet 78 dochodziło. Który parametr mam zmienić w ustawieniach serwisowych żeby było jak kiedyś mam piec od spyry. 178m/2 powierzchnie domu.
  • REKLAMA
  • #4 15060804
    bartek1609
    Poziom 11  
    Kocioł ma podajnik tłokowy czy żmijkowy?
  • #5 15062037
    RAPER
    Poziom 11  
    podajnik tłokowy
  • REKLAMA
  • #6 15063789
    bartek1609
    Poziom 11  
    Wydłuż czas podawania paliwa. Zobacz też czy to jest w podtrzymaniu czy w pracy (grzaniu). Wtedy wybierz odpowiedni parametr (podtrzymanie lub praca).
    Maksymalnie rozkręcony wentylator to też nie jest dobrze. Ja ustawiam moc wentylatora tak aby płomień był jak najjaśniejszy...
  • REKLAMA
  • #7 15074338
    RAPER
    Poziom 11  
    Witam
    robiłem już wszystko i dochodzę do wniosku że parametr c2 czyli czas co który włączy się pompa na 30 sekund gdy trwa blokada przez termostat pokojowy jak c2 = 0 pompa się nie włączy ale jaka pompa skoro i tak mi kaloryfery grzeją co bym tam nie wpisał a termostatu nie mam . parametr c1 to niby czas włączenia podajnika w pracy automatycznej jak ustawie jak w instrukcji na 50 to zasypuje palenisko dawałem 15 i 25 i dalej nie przepala. a parametr c5 to połowa czasu obrotu koła napędzającego podajnik paliwa. w/g instrukcji mam dać 25 jak tyle daje to się zacina silnik i wyskakuje AL3 czyli awaria kontraktonu minimalnie jak moge mieć to 50. W takim razie ile mam na sterowniku ustawić parametr u1 czyli co jaki czas ma podawać węgiel? miałem już 60 sekund 90 , 180 i nawet 238 sekund i nadal nie dopala a zsypuje mi nie przepalony węgiel do pojemnika. pozostają parametry c0 i c3 gdzie c0 to czas po którym sterownik przejdzie z podtrzymania do pracy automatycznej, aby zapobiec wygaśnięciu paleniska min 10 max 250 krok co 1 minute . ja mam 10 a może mam mieć wiecej. c3 to czas na który sterownik przejdzie do pracy automatycznej, gdy minie czas oczekiwania w podtrzymaniu min 5s max 240s krok 1s ja mam 50 a może ma być inaczej. piec od spyry nie mam pompy cwu ani bojlera używam do ogrzewania kaloryferów i żadnych termostatów. Pomocy
  • #8 15075163
    bartek1609
    Poziom 11  
    A dmuchawa ładnie rozdmuchuje płomień? Czy duży płlomień jest?
    Może sprawa leży w jakości miału. Spotykałem się z takim że było dużo żużlu (może wydawać się że jest nie dopalony). Żeby to sprawdzić zrób test - na pracy ręcznej sprubój dopalić węgiel (dajesz dawke i nie podajesz następnej dopóki ogień nie wygaśnie), wtedy patrzysz ile zostaje żużlu...
  • #9 15075407
    RAPER
    Poziom 11  
    Miał jest wporządku bo dałem bratu jeden z worków i u niego zostaje sam popiół.
    Jeszcze jedna kwestia w instrukcji pisze coś na temat że podajnik należy ustawić tak że czas pracy podajnika parametr serwisowy c1 powinien być ustawiony tak, by połowa czasu obrotu koła napędzającego podajnik parametr c5 stanowiła jego wielokrotność. Jeśli podajnik będzie pracował i w czasie 2,5 razy c5 nie nastąpi zwarcie kontraktonu to włączy sie alarm AL3 czyli awaria kontraktonu. jak mam to rozumieć?? skoro jak pisałem wyżej c5 mogę dać minimum na 50 a jest do 100 bo jak dam mniej niz 50 to ten sam alarm. to ile dać na te c1 żeby była ta wielokrotność i co z tymi parametrami c0 i c3?
    Pozdrawiam
    p.s dmuchawę mam na 80% tak jak kiedyś było ustawione a wtedy dopalało itd
  • #10 15079292
    bartek1609
    Poziom 11  
    w parametrze c5 chodzi o to żeby tłok zatrzymywał się zawsze w tym samym punkcie.
    Sprawdź kanały od wentylatora czy są czyste.
  • #11 15126217
    RAPER
    Poziom 11  
    Witam ponownie, chyba już każdym parametrem się bawiłem ale dalej nie dopala na automacie co najwyżej robi popcorn , a co do wentylatora to jest w idealnym porządku. Znajdzie się ktoś kto wytłumaczy mi parametry tego sterownika?? Bo wydaje mi się że w instrukcji w trybie serwisowym jest to opisane po łebkach nie do końca.
    Pomóżcie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z piecem Geko G-403 P07, który po przywróceniu ustawień fabrycznych nie dopala miału, co objawia się dużą ilością niespalonego węgla w popielniku. Użytkownik eksperymentował z różnymi ustawieniami parametrów, takimi jak u1, c1, c2, c5, c0 i c3, ale nie osiągnął poprawy. Wskazówki od innych użytkowników obejmują zwiększenie mocy dmuchawy, wydłużenie czasu podawania paliwa oraz sprawdzenie jakości miału. Użytkownik zauważa, że pomimo różnych ustawień, piec nie osiąga odpowiedniej temperatury, a wentylator działa prawidłowo. Pojawia się również pytanie o interpretację parametrów serwisowych i ich wpływ na działanie podajnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA