logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Piec na ekogroszek , problem z utrzymaniem temperatury.

wismat3 09 Gru 2022 21:14 18771 26
  • #1 20327208
    wismat3
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam , postaram sie opisać w skrocie problem dotyczący pieca na ekogroszek . Sam jestem amatorem jeżeli chodzi o tego typu Piec. Pale już drugi sezon , niestety w tamtym było wszystko dobrze a w tym są cały czas dziwne problemy . Naczytalem się różnych forum i sam nie wiem już co myśleć.

Piec z ustawioną temperaturą 60 stopni osiąga temperaturę 42 i schodzi do temperatury 35 .
    42 stopnie to temperatura załączenia pompki . Ja rozumiem ,że jeżeli mam podłogówkę to do momentu w którym podłoga się nie nagrzeje ten cykl będzie się powtarzał ale nic z tego . 3 dzień i jest to samo . Wiem, że nie jest to spowodowane węglem bo mam 3 rodzaje węgla i na każdym jest to samo.
    Czasami temperatura wzrośnie do 50 ale opada spowrotem do 35 .
    I ten wzrost temperatury do 50 następuje po tygodniu grzania .
    Na każdym węglu próbowałem sposobu wyłączenia pompek i w tedy temperatura bez problemu wzrasta do 60 stopni .
    Posiadam termostat pokojowy i próbowałem sposobu grzania 24 / 7 oraz samego grzania od 7 do 23 niestet efekt jest ten sam .
    Obecnie próbuję na trzecim rodzaju węgla i temperatura w domu to 21.6 nie może w ogóle poradzić sobie wygrzać wyżej . Możliwe że jest to spowodowane złymi parametrami podawania oraz przerw ale nie jestem pewien . Na paramterach 7 sekund podawania i 70 sekund przerwy węgiel się nie dopala.
    Na parametrach 5 sekund podawania i 100 sekund przerwy węgiel się nie dopala .
    Ogień natomiast jest delikatny i równy ale jak robię krótsze przerwy to po prostu nowy węgiel wypychany jest do przodu. Dodatkowo bardzo słabo przez to grzeję się woda w bojlerze podłączonym do pieca.
    Próbowałem również zmieniać ustawienia na pompce bo kotłownie mam oddalona od domu o 10 metrów. Ustawiłem na maksymalny bieg ale efekt jest ten sam .
    Proszę o pomoc
  • #3 20328278
    wismat3
    Poziom 6  
    Piec czyszczony regularnie raz w tygodniu czasami nawet i 2 natomiast palnik był wyczyszczony 2 tygodnie temu i żadnej poprawy nie widać . Powiem tak , ja w tej kotłowni siedzę codziennie po kilka godzin bo woda w bojlerze jest max 30 stopni a w domu 21 . Dodatkowo jeżeli wprowadzam zmiany w konfiguracji pieca to nie działam pochopnie tylko odczekam godzine , dwie czekając na rezultat pieca.
    Co do schematu instalacji podrzucę zdjęcie jak tylko będę w domu . Dodatkowo powiem , że jest to nowa kotłownia, wszystkie przewody są nowe , dom również jest ocieplony a przewody wpusczone w ziemię są na głębokość 1,5 m .
  • #4 20328297
    edison1ed
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    Witaj . A co z powietrzem ?. Piszesz o wszystkim , ale jeśli Twój piec nie otrzyma odpowiedniej ilości powietrza to wszystko będzie możliwe . Jak jest ustawiony nadmuch ? On ma duży wpływ na moc pieca , a z Twojego opisu wygląda , jakby pod obciążeniem (włączona pompka) właśnie brakowało mocy . Zwiększ moc dmuchawy
  • #5 20328317
    wismat3
    Poziom 6  
    Przy tym sterowniku nie ma parametru do regulacji nadmuchu. Wentylator pracuje cały czas . Wiadomo wyłączą się jak piec przechodzi w tryb podtrzymywania ale aktualnie nie może dojść do takiej temperatury. Osłona ustawiona jest na około połowę otwarta . Próbowałem już obcji przy całkowicie zasłoniętej i całkowicie otwartej osłonię wentylatora .

Dodano po 4 [minuty]:

Starałem dokładnie odwzorować się instalacje.
    Załączniki:
    • Piec na ekogroszek , problem z utrzymaniem temperatury. 20221210_165512.jpg (760.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Piec na ekogroszek , problem z utrzymaniem temperatury. 20221210_165626.jpg (763.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 20328337
    charlee
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Podaj jaki to kocioł i jaki model sterownika. Niedopalani może być spowodowane zbyt małą ilością powietrza. Czy w sterowniku jest parametr regulujący obroty wentylatora? Trzeba by też sprawdzić czy kanał nawiewny (tak jak przykręcony jest wentylator) nie jest zatkany drobinami węgla.
  • #7 20328343
    edison1ed
    Poziom 15  
    Masz niedopalony węgiel . Dlaczego . Bo zabrakło powietrza .Cała reszta to efekt tego że masz za małą moc cieplną ,że Coś Ci ogranicza moc pieca . Paliwo jest , więc tylko powietrze . Może ciąg kominowy za słaby . Spróbuj palącą się gazetą sprawdzić czy "ciągnie ".
  • #8 20328469
    wismat3
    Poziom 6  
    Piec i sterownik to master-m uni GECO G-403 P02, jedyne parametry związane na temat dmuchawy to taki po jakim czasie ma zostać opóźniona dmuchawa .
    Moje parametry :
    - u0 ( temperatura pieca) 60 .
    - u1 ( czas podawania węgla) 5.
    -U2 ( czas postoju podajnika ) 70 .
    -u3 ( czas podtrzymywania ) 12.
    U4 ( czas opóźnienia wentylatora w podtrzymywniu ) 10.

C0 - czas obrotu podajnika paliwa ( gdy 0 to kontaktron nie podpięty) i tu mam 0 bo inaczej alarm sie włącza.
    C1 - (parametr załączający/ wyłączający kontrolę czujnika zapłonu paliwa w podajniku) 1 .
    C2 - ( czas na, który sterownik włączy podajnik i wentylator gdy minie czas podtrzymywania ) 5.
    C3 - ( czas oczekiwania na wzrost temperatury gdy c3 = 0 alarm o wygaśnięciu się nie włącza ) 0 ponieważ temperatura nie rośnie i piec mi wyłączą z alarmem .
    C4 - ( pomnożenie czasu pracy wentylatora po minięciu czasu podtrzymywania) 5.
    C5 - ( czas , co który wlqczy się pompa gdy trwa blokada przez termostat pokojowy ) 1 .
    C6 - ( sterowanie pompą mieszającą 0 to brak pompy 1 pompa na kotle 2 pompa do bojlera ) 1.
    D0 - ( min temperatura ) 35 .
    D1 - ( max temperatura ) 70 .
    D2 - ( temperatura załączenia pompy) 42 .
    D3 - ( dolna histereza temperatury ) 1.
    D4 - ( temperatura załączająca pompę mieszającą) 45.

Po włożeniu gazety do pieca cały dym poszedł w stronę komina a gazeta ładnie się wypaliła.

Dodano po 20 [minuty]:

Ogólnie jeżeli węgiel nie będzie się dopalał to mi nie przeszkadza jeżeli w zamian będzie na piecu 60 stopni a nie 38 tak jak ma to miejsce teraz.
  • Pomocny post
    #9 20328562
    charlee
    Poziom 20  
    wismat3 napisał:
    Próbowałem już obcji przy całkowicie zasłoniętej i całkowicie otwartej osłonię wentylatora

Czy przy otwieraniu przesłony wentylatora płomień robi się ostrzejszy? Widać że idzie więcej powietrza czy nie ma żadnej zmiany?
  • #10 20328636
    edison1ed
    Poziom 15  
    Tu masz instrukcję . https://www.klimosz.pl/centrum-pobierania.php#instrukcje-sterowniki . Mnie zainteresował punkt 4.2 blokada przez termostat pokojowy . W Twoich nastawach parametr C6 -masz pompę mieszającą ? Czy testowałeś sterowanie ręczne . Powinno być widać po kilku minutach efekty (punkt 5.2.1)

Dodano po 3 [minuty]:

Zaglądaj jak się pali w przerwach pracy nadmuchu ,bo zadymisz kotłownię .
  • #11 20328688
    wismat3
    Poziom 6  
    Przy uchylonej osłonię od dmuchawy na maksymalny zakres ogień robi się haotyczny , gdy jest przysłonięta lub troszeczke uchylona płomień staje się delikatny i równy.
    Parametry na piecu ustawiałem właśnie według tej instrukcji. Tak pompa jest na kotle , jeżeli dobrze rozumiem to sformułowanie w instrukcji . Podczas pracy ręcznej mam samemu dawkować węgiel i dmuchawę przez powiedzmy około 30 minut ? Próbowałem również podczas pracy autmatycznej odłączyć pompki z zasilania w tedy po 30 minutach temperatura wskakuje na 60 stopni .. po podłączeniu pomki co temperatura w 5 minut spada do 35 stopni.
  • #12 20328741
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 672
    Witam !
    Pokaż zdjęcia palnika w czasie normalnej pracy i w czasie pracy "chaotycznej".
  • #13 20328756
    wismat3
    Poziom 6  
    Parametr c5 czas co ,który uruchomi się pompka w celu rotacji wody gdy załączy się blokada przez termostat . Powiem szczerze ,że ustawiłem tak jak jest w ustawieniach fabrycznych tylko ,że na termostacie mam ustawione 23 stopnie a obecnie w domu pokazuje 21 od tygodnia .
  • #14 20328765
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2584
    Zakładam, że podajnik to retorta.
    Czas podawania 5 sek i czas postiju 70 sek.
    Każdy by tak chciał, żeby kocioł grzał bez podawania do niego węgla.
    5:70 = 1:15
    Kotły węglowe nie dają rady palić z tak niską mocą. Minimum to od 1:6 do 1:5

1:6 to masz np. podawanie 10 sek. i przerwa 50sek.
    1:5 to masz 12sek podawanie i 48 sek. przerwy.
    Przyjmij sobie jakiś cykl np. 60 czy 100sek. Ale dłuższe cykle dla dobrej jakości węgla, a jak masz gorszy węgiel to cykl musi być krótszy. Ale dla większości węgli wystarczy cykl 60 sek.

Jak chcesz zwiększyć moc kotła trzeba zwiększyć podawanie węgla.
    Ustaw sobie minimalne podawanie 10/50
    Jak masz trudny węgiel to trzeba skrócić cykl w taki sposób aby kocioł częściej mieszał świeży węgiel z tym palącym się.
    Dla cyklu 1:6 zamiast ustawiać 10/50 można ustawić 5/25 czy np. 4/24 lub 3/18

Ale może zdradziłbyś jaki to model kotła i jaki ma palnik tzn. jaki model palnika i jakiej firmy?

Jak węgiel Ci się nie dopala to znaczy, że jest za mało powietrza.
    Podstawowe pytanie: czy jest dopływ świeżego powietrza do kotłowni? Dopływ powinien być wykonany w formie otworu o średnicy minimum takiej samej jak komin. Można użyć rur, aby to powietrze doprowadzić w okolice wentylatora.
    Brak takiego doprowadzenia powietrza jest najczęstszą przyczyną problemów z prawidłowym spalaniem, a do tego może doprowadzić do zaczadzenia palacza.

Podaj typ palnika, albo porób zdjęcia, bo bez tego to tylko wróżbita Maciej być może pomoże :)
  • #15 20328777
    wismat3
    Poziom 6  
    Nie ma mnie obecnie w domu ale zdjęcie takiego samego palnika znalazłem w internecie.
    Dopływ świeżego powietrza jest i to bardzo dobre.
    Załączniki:
    • Piec na ekogroszek , problem z utrzymaniem temperatury. post-36992-0-77712400-1325456054.jpg (77.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 20328778
    sp3ots
    Poziom 38  
    Masz pokazać swój ogień a nie z internetu !
  • #17 20328971
    wismat3
    Poziom 6  
    Pokazywałem koledze wyżej rodzaj palnika .

Dodano po 6 [godziny] 32 [minuty]:

Na jednym zdjęciu maksymalnie odsłonięta osłona na drugim całkowicie przysłonięta, różnicy dużej nie widać ale na żywo można to zauważyć. Parametry do podawania węgla takie jak pisałem wyżej a cały czas niedopalony węgiel wypychany do przodu . Na noc odłączyłem pompkę od cwu temperatura w domu wskoczyła do 22.4 natomiast na piecu jak poszedłem sprawdzić temperatura 38 stopni.
    Załączniki:
    • Piec na ekogroszek , problem z utrzymaniem temperatury. 20221211_070334.jpg (742.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Piec na ekogroszek , problem z utrzymaniem temperatury. 20221211_070349.jpg (786.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #18 20329105
    charlee
    Poziom 20  
    Jakiś bardzo kiepski ten płomień,mały. Odkręć wentylator i sprawdź czy dolot powietrza nie jest przytkany, sprawdź czy zdemontowany wentylator dobrze dmucha. Zdarza się też że łopatki wentylatora obrosną brudem,pyłem i nie osiąga on odpowiednich obrotów.
  • #19 20329122
    sp3ots
    Poziom 38  
    Dzień dobry !
    @wismat3, I Ty się dziwisz że masz zimno w domu ?
    Porównaj sobie zdjęcie płomienia Twojego kotła z płomieniem kotła z internetu !
    Twój płomień jest leniwy, słaby i na dodatek wychodzi gdzieś jakby ze środka podajnika.
    Wiem że opał jest bardzo drogo, to zrozumiałe, ale żeby było ciepło musi w kotle huczeć.

1. ręcznie przyciskami wyprowadź ogień na środek paleniska zwiększ dawkę POWIETRZA.
    2. obserwuj wypalanie paliwa, jeśli ogień będzie się cofał do podajnika to zwiększ dawki paliwa.
    3. jeśli rok temu dom był dobrze ogrzany, a w tym roku masz problem, to może coś w pomieszczeniu z kotłem uszczelniłeś i nie ma dopływu tlen/powietrza, może coś jakiś kanał, okno uszczelniałeś latem ?
    3- to są domysły.
    Życzę ciepła. Stefan
  • #20 20329708
    wismat3
    Poziom 6  
    Bez żadnych zmian ustawień, bez żadnego czyszczenia dmuchawy wchodzę dzis do kotłowni i widzę 61 stopni na piecu . Tylko i wyłącznie odłączyłem pompkę cwu w celu sprawdzenia czy to coś zmieni. I tylko nie rozumiem dlaczego miałbym dawać więcej wegla skoro garściami wypychany jest cały czas węgiel, który jest niewypalony
    Załączniki:
    • Piec na ekogroszek , problem z utrzymaniem temperatury. 20221211_154955.jpg (766.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Piec na ekogroszek , problem z utrzymaniem temperatury. 20221211_154921.jpg (561.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 20329759
    wismat3
    Poziom 6  
    Po podłączeniu pompy cwu spadła temperatura do 40 stopni . Ustawiłem parametry 8 sekund podawania 60 sekund przerwy tak jak kazaliście. Na razie nie rozbierałem dmuchawy ale przyłożyłem suszarke do niej i efekt był o wiele lepszy.
  • #22 20329800
    Plumpi
    Ależ niczego nie musisz. Możesz na stałe odłączyć pompę CWU, aby mieć te 61'C, zamiast odpowiedzieć rzeczowo na zadawane Ci pytania.
  • #23 20330000
    wismat3
    Poziom 6  
    Człowieku myślisz, że ja wiem jaki to typ tego jaki typ tamtego ? Nie jestem ' specjalistą ' .
    Dostęp do świeżego powietrza , jest . Jaki typ podajnika, podałem na zdjęciu tak prosiłeś . Nie wiem jakie są typy dokładnie palników . Czy czyszczone było to , tamto . Tak było czyszczone . Mówię jakie są objawy i pytam się . Nie po to siedzę kilka godzin dziennie w kotłowni i martwię się, żeby 2 letniej córce nie było zimno w zimę. Mniejsza o to jak już skończyłeś, to mogę się pochwalić , że rozkręciłem dmuchawe, wyczyściłem przewód do pieca od dmuchawy jak i samą dmuchawe , teoretycznie było wszystko w miare czyste . Okazało się , że w środku dmuchawy była jeszcze jedna osłona, która blokowała dostęp powietrza do pieca . Po odwróceniu pokrywy , zamontowaniu na nowo dmuchawy na piecu po 2 minutach zrobiło się 45 stopni a po kolejnych 10 zrobiło się 52 stopnie . Faktycznie w tym momencie potrzeba było ustawić parametry 10 sekund podawania I 50 sekund przerwy . A ogień przeniósł się na cały palnik .
  • #24 20330040
    Plumpi
    Ale chyba masz jakąś dokumentację kotła, a tam jest podany model. Poza tym na kotle masz tabliczkę znamionową, a na niej model i moc kotła.
    W zależności od budowy palnika, a masz palnik rynnowy, zdejmuje się żeliwną rynnę lub otwiera się dekiel od spodu. Tam jest kanał powietrzny i tam ma być czysto. Ponadto wszystkie otworki/dysze muszą być drożne. One często się zapychają.
    Najczęstszą przyczyną jednak jest brak dopływu świeżego powietrza z zewnątrz. Wtedy powietrze jest zasysane kanałem wentylacyjnym i zazwyczaj to powirtrze zasysane jest wraz ze spalinami.
    Kiedy jeszcze działałem jako serwisant takich kotłów to byłem wzywany do takich problemów jak u Ciebie. Na 10 takich wezwań, 8 to były właśnie związane z brakiem dopływu świeżego powietrza do kotłowni. Dlatego też zadałem Ci pytanie czy masz zrobiony dopływ świeżego powietrza do kotłowni.
    Regulując podawanie zwiększa się ilość spalanego węgla, a tym samym zwiększa się moc kotła. Kotły węglowe nie potrafią modulować mocy do wartości mniejszej jak 1:5 maksymalnie 1:6 Tak zmodulowany kocioł pracuje na granicy stabilności.
    Jeżeli węgiel nie jest dopalany to znaczy, że jest podawana zbyt mała ilość powietrza.
    Zbyt mała ilość powietrza to poza brakiem dopływu świeżego powietrza z zewnątrz do kotłowni, może być także spowodowane zaniczyszczeniem kanału powietrznego, zablokowaniem się ruchomej klapki w wentylatorze lub w kanale powietrznym. To są takie klapki z ciężarkiem, które otwierają przelot powietrza jak pracuje wentylator i zamykające przepływ powietrza kiedy wentylator stoi. Klapka ta obciążona jest ciężarkiem, najczęściej w postaci nakrętek. Blokują się one na skutek rdzy lub kawałkami popiołu lub węgla, które mogą się tam przedostać.
    Koeljnym problemem słabego nadmuchu może być zabrudzenie się łopatek wentylatora. Łopatki są wygięte i w tych wygięciach przykleja się pył. Ten pył sprawia, że łopatki nie tłoczą powietrza taki jak trzeba.
    Trzeba sprawdzić czy łopatki nie są zarośnięte pyłem.
  • #25 20330059
    wismat3
    Poziom 6  
    Po wyczszczeniu dmuchawy widać poprawę na palniku . Zobaczymy jak będzie wyglądała sprawa jutro rano .
    Załączniki:
    • Piec na ekogroszek , problem z utrzymaniem temperatury. 20221211_192730.jpg (744.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 20330067
    wismat3
    Poziom 6  
    I było właśnie tak, że klapka z takim ciężarkiem była opusczona calkowicie na dół. Prawdopodobnie ona była przyczyną zbyt słabej temperatury na kotle oraz zbyt słabego wypalania się wegla. Aktualnie wszystko jest poprawnie jak odchyle tą klapkę to widać jak kawałki popiołu podlatują do góry. Wszystko okaże się jutro rano.
  • #27 20331306
    wismat3
    Poziom 6  
    Odkręciłem dmuchawe ,wyczyściłem wszystko odchylilem klapkę w środku i już było wszystki dobrze . Następny dzień nq piecu 60 stopni

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem na ekogroszek, który nie osiąga ustawionej temperatury 60°C, zamiast tego oscylując między 35°C a 50°C. Pomimo regularnego czyszczenia pieca i palnika, a także używania różnych rodzajów węgla, problem nadal występuje. Użytkownik zauważa, że temperatura wzrasta do 60°C tylko po odłączeniu pompki cwu. W dyskusji poruszane są kwestie związane z dopływem powietrza, ustawieniami dmuchawy oraz parametrami podawania węgla. Po wyczyszczeniu dmuchawy i odchyleniu klapki, temperatura w piecu wzrosła do 60°C, co sugeruje, że pierwotnym problemem był zbyt niski dopływ powietrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA