logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVB-T - brak sygnału, TV LG, Tuner Manta, antena DPM, Katowice, 6 piętro

Jaroszewski 09 Paź 2015 16:56 738 6
REKLAMA
  • #1 15053800
    Jaroszewski
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,
    nie jestem ekspertem w dziedzinie elektroniki, ale do dzisiaj myślałem, że podłączyć antenę do telewizora potrafię. Coś jednak zweryfikowało negatywnie moje zdolności.

Mieszkam w bloku, 6 piętro, w Katowicach, 3,5 km od nadajnika.
    TV LG, Tuner Manty, Antenę pokojową firmy DPM.

Nie mogę znaleźć sygnału. Wczoraj raz był, raz go nie było. Dzisiaj go w ogóle nie mam. W między czasie wymieniłem 2 razy kabel antenowy. I raz taki zasilacz z separatorem i wtykiem antenowym ( bo z nerwów oryginalny dołączony do anteny rozwaliłem ) . Kabel do separatora i anteny podłączam wg. poradników z Youtube, od faceta, który prowadzi blog tematyczny i fajnie wytłumaczył jak to zrobić poprawnie. Mimo iż podłączenie wydaje się OK, ciągle nie mam tego sygnału.
    Co może być problemem? Antena zepsuta ?

Jeżeli zdecydowałbym się na antenę balkonową, czy mogę poprostu położyć kabel antenowy w przejściu i zamknąć drzwi balkonowe ? Robiłem tak z kablem na próbę, przechodził trochę powyginany, ale ciekawi mnie czy taki kabel dalej działa.
  • REKLAMA
  • #2 15054150
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15054478
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2938
    Jaroszewski napisał:
    . Kabel do separatora i anteny podłączam wg. poradników z Youtube, od faceta, który prowadzi blog tematyczny i fajnie wytłumaczył jak to zrobić poprawnie.

Jeżeli to ten sam filmik o którym pisałem na forum to znasz przyczyne.
    Tego .... porady? https://www.youtube.com/watch?v=By1tSuu1pg0
    Toż go powinni ukamienowć jak już pisałem!! On nie ma zielonego pojęcia!!
    Gyby ten .... nie zablokował komentarzy to przynajmniej ludzie by tak nie robili.
  • Pomocny post
    #4 15054552
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1038
    Jaroszewski napisał:
    czy mogę poprostu położyć kabel antenowy w przejściu i zamknąć drzwi balkonowe ?

Tak - stosując przejście okienne. Musisz jednak liczyć się z tym, że od czasu do czasu trzeba będzie je wymieniać - szczególnie montując w drzwiach.
  • REKLAMA
  • #5 15055205
    Jaroszewski
    Poziom 2  
    Okej przejście okienne i porządna antena. A teraz, jak to połączyć z tunerem.Mnie uczyli, że oplot i ekran się ściąga i nic poza żyłą nie bierze udziału w połączeniu. Mam racje, czy się mylę ?
  • Pomocny post
    #6 15055318
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1038
    Zakładam, że w Twojej lokalizacji zastosujesz zewnętrzną antenę pasywną. Tutaj masz poradnik jak z jednej strony kabla zamontować symetryzator, a z drugiej wtyk F, który nakręcasz na wtyk antenowy. Przy zastosowaniu przejściówki okiennej będą Ci potrzebne 3 wtyki F dostosowane do zewnętrznej średnicy kabla.
    Jeżeli mieszkasz 3,5 km od mocnego nadajnika w Mysłowicach, powinna Ci wystarczyć taka antena zewnętrzna.
  • REKLAMA
  • #7 15055378
    Jaroszewski
    Poziom 2  
    Forumowicze,
    Dziękuje serdecznie za odpowiedzi. _kli_ oczywiście chętnie zapoznam się z poradnikami, ale na szczęście już nie są mi potrzebne :)
    Po tym jak LeDy wyraził swoją opinię na temat tego "fachowca" , pomyślałem aby podłączyć wszystko po swojemu, tak jak radził mi tato i właśnie cieszę się odbiorem telewizji w moim mieszkaniu. Jeżeli to Was interesuje, to wtyk F nakręciłem na ekran i druciki, a w zasilaczu pod śrubkę wiadomo poszła sama żyła, a pod blaszkę tak samo ekran i druciki. I działa ! Jakość na maks!
    Jesteście wspaniali, że tak szybko reagujecie i oferujecie pomoc, a nie szukajkę. Dzięki wielkie !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik z Katowic, mieszkający na 6. piętrze, miał problemy z odbiorem sygnału telewizyjnego na swoim telewizorze LG, korzystając z tunera Manta i anteny pokojowej DPM. Po wymianie kabli i zasilacza, sygnał był sporadyczny, a następnie całkowicie zniknął. Użytkownicy forum sugerowali, że antena może być niewłaściwa, a także wskazali na potrzebę zastosowania zewnętrznej anteny pasywnej. Po kilku poradach, użytkownik zdecydował się na samodzielne podłączenie, co przyniosło pozytywne rezultaty i stabilny odbiór telewizji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA