logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jowita 2 z głowicą UKF GT-3 - nakładające się stacje po przestrojeniu

KWT F 10 Paź 2015 22:22 1662 13
REKLAMA
  • #1 15057019
    KWT F
    Poziom 9  
    Zabrałem się za przestrojenie OR Jowita 2 z głowicą UKF GT-3, który odbierał tylko kawałek pasma. Zrobiłem wg. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1246983.html i na całym paśmie mam 3 stacje, które ciągle się nakładają. Zmiana ustawień trymerów i cewek nic nie daje. Co mogłem źle zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 15058935
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    Ocena: 205
    KWT F napisał:
    Co mogłem źle zrobić?

Może nic, a powodem jest uszkodzenie w głowicy, sprawdź połączenia, elementy.
  • REKLAMA
  • #3 15059861
    KWT F
    Poziom 9  
    Najpierw sprawdziłem i okazało się, że źle podłączyłem cewkę L401, ale to poprawiłem i dalej to samo. Jak rozpoznać pojemność kondensatora strojeniowego nie mając stosownego miernika? Znalazłem, że jeżeli kondensator strojeniowy jest 2 x 8.2 pF to dwa inne kondensatory mają być zwarte, ale u mnie nie były.

Czy do tego radia da się podłączyć głowicę Gloria, a jeżeli tak to jak to zrobić?
  • REKLAMA
  • #4 15059972
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    Głowicy Gloria nie da się tutaj podłączyć, ponieważ jest ona strojona napięciem. Nie pozostaje więc nic innego tylko dalej się męczyć z przestrajaniem lub odpuścić.
  • #5 15059992
    kotuniunia
    Poziom 29  
    Ocena: 305
    Przeważnie powodem jest mikrozwarcie, przerwa. Wiele razy tak miałem przy wylutowaniu, wlutowywaniu w głowicach. Radzę prześledzić układ ścieżek, w razie wątpliwości rysik i jazda.
  • #6 15061184
    KWT F
    Poziom 9  
    To znaczy, że być może gdzieś zrobiłem zwarcie między ścieżkami, albo coś nie kontaktuje? O co chodzi z tym rysikiem, bo jeszcze nie ogarniam?
  • #7 15061230
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    KWT F napisał:
    To znaczy, że być może gdzieś zrobiłem zwarcie między ścieżkami, albo coś nie kontaktuje?

Tak.
    KWT F napisał:
    O co chodzi z tym rysikiem, bo jeszcze nie ogarniam?

Jedziesz rysikiem między ścieżkami i ewentualne zwarcia zostają przerwane, przy wyłączonym sprzęcie.
    Lepiej użyć miernika, na zakresie dioda i sprawdzić, czy nie ma zwać między ścieżkami i przerw w połączeniach.
  • #8 15062384
    KWT F
    Poziom 9  
    Dobra, jak będę miał czas to tak zrobię. Czy to musi być jakiś specjalny rysik, czy końcówka zwykłego śrubokręta (odpowiednio wąskiego)wystarczy?

Jak interpretować wskazanie miernika na zakresie dioda?

Ile ciągłego wlutowywania wylutowywania ta głowica może przetrwać? Przypominam, że w Jowicie 2 to jest osobna, ekranowana płytka.
  • REKLAMA
  • #9 15062461
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    KWT F napisał:
    Czy to musi być jakiś specjalny rysik, czy końcówka zwykłego śrubokręta (odpowiednio wąskiego)wystarczy?

Może być, najlepsza igła, szydło.
    KWT F napisał:
    Jak interpretować wskazanie miernika na zakresie dioda?

Zewrzyj sondy miernika na tym zakresie, przy zwarciu między ścieżkami będą takie same wskazania.
    KWT F napisał:
    Ile ciągłego wlutowywania wylutowywania ta głowica może przetrwać?

Jak nie przegrzejesz druku, to nieograniczoną ilość.
  • #10 15111972
    KWT F
    Poziom 9  
    Było 1 zwarcie do ekranu, które usunąłem. Dalej to samo, czyli 1 stacja (~96 MHz), spróbowałem zewrzeć wymienione w opisie kondensatory, i dalej mam tę samą stację, tylko w gorszej jakości. Co zrobić? Jeżeli to ma cokolwiek wspólnego z tematem, to jak podłączę sygnał do gniazdka magnetofonu to jakość dźwięku jest marna (co chwile przerywa lub trzeszczy).
  • #11 15112939
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    KWT F napisał:
    spróbowałem zewrzeć wymienione w opisie kondensatory,

Nic tam nie zwieraj, bo już masz tam zwarcie.
    KWT F napisał:
    Dalej to samo, czyli 1 stacja (~96 MHz),

Sprawdź wszystkie elementy, może kondensator strojeniowy ma zwarcie, jeśli nie ma reakcji na kręcenie gałką.
    Wymontuj go i sprawdź, podstaw inny.
  • #12 15114412
    KWT F
    Poziom 9  
    Wątpię, żeby kondensator strojeniowy był zepsuty, bo na falach długich normalnie działa. Nie mam go czym sprawdzić, bo mój miernik nie mierzy pojemności. Innego kondensatora zmiennego nie mam. Najwyżej włączę tam stare kondensatory i zadowolę się tym co było (od dołu górnego pasma do 97 MHz.
  • #13 15114665
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    KWT F napisał:
    Wątpię, żeby kondensator strojeniowy był zepsuty, bo na falach długich normalnie działa.

C420 i C421 to sekcja FM, a C126 i C110 to sekcja AM.
    KWT F napisał:
    Nie mam go czym sprawdzić, bo mój miernik nie mierzy pojemności.

Nie chodzi o pomiar pojemności tylko, czy nie ma zwarcia przerwy w połączeni z punktem 408, 409 i 410 masą.
    Jak możesz daj zdjęcie głowicy od strony druku i elementów, czytelne.
  • #14 15360694
    KWT F
    Poziom 9  
    Sprawdzałem "na oko" i miernikiem na zakresie diody. Nic nie jest zwarte - miernik pokazał zwarcie tylko między końcami cewki (nóżki głowicy nr. 401 i 402).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik podjął próbę przestrojenia radia Jowita 2 z głowicą UKF GT-3, które odbierało jedynie fragment pasma, a po przestrojeniu uzyskał jedynie trzy nakładające się stacje. Po poprawieniu połączenia cewki L401, problem nadal występował. Użytkownik pytał o sposób rozpoznania pojemności kondensatora strojeniowego bez odpowiedniego miernika oraz o możliwość podłączenia głowicy Gloria. Odpowiedzi sugerowały, że głowica Gloria nie jest kompatybilna, a problemy mogą wynikać z mikrozwarć lub przerw w połączeniach. Użytkownik usunął jedno zwarcie, ale problem z odbiorem pozostał. Rekomendowano sprawdzenie kondensatorów oraz wykonanie pomiarów na zakresie diody, aby zidentyfikować ewentualne zwarcia. Użytkownik rozważał użycie starych kondensatorów, ponieważ nie miał możliwości sprawdzenia kondensatora strojeniowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA