logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić pompę CO z pieca i sterownika kominka bez konfliktu napięć?

imiel81 11 Paź 2015 13:30 5037 8
  • #1 15058256
    imiel81
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam mały dylemat. Może ktoś będzie w stanie pomóc:)

Potrzebuję zasilić pompę CO z dwóch źródeł. Pierwsze z pieca CO natomiast drugie z sterownika kominka z płaszczem wodnym.

Czy jest układ i jaki by to musiał być aby przełączał napięcia z jednego źródła bądź z drugiego na pompę. Generalnie prąd pochodzi z tej samej fazy ale nie mogę tego połączyć do kupy:) ponieważ pompa CO gdy zasilania jest z sterownia z kominka połączona jest równolegle z inna pompą, która z kolei nie ma działać przy pracy pieca CO. W związku z tym gdy układ zasilany jest z jednego źródła to napięcie nie może pojawić się na drugim źródle. Zaznaczam, że może być również sytuacja gdy napięcie pojawi się jednocześnie z dwóch źródeł. Jest to sytuacja, w której sterownik kominka rozłącza pracujący piec, ale w którym jest funkcja wybiegu pompy i ta będzie jeszcze pracować przez określony czas.

Mam nadzieję że zrozumiecie co mam na myśli. Jestem raczej noga z spraw prądowo- elektronicznych. Chodzi mi jedynie o to, czy możliwe będzie takie podłączenie i ewentualnie w jaki sposób. Czy istnieją jakieś gotowe urządzenia (np. jakiś stycznik) które można by wykorzystać u mnie czy trzeba będzie coś stworzyć?

Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam
  • #2 15058270
    O^O
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    Dwa przekaźniki połączone równolegle - jeden sterowany z pieca, drugi z kominka.
  • #3 15058287
    MARIUSZ R
    Poziom 28  
    Ocena: 278
    O^O napisał:
    Dwa przekaźniki połączone równolegle - jeden sterowany z pieca, drugi z kominka.

Z tym że ten co pracuje ma nie pozwolić na załączenie drugiego. Wszystko to zrealizujesz na stykach.
    Chociaż nie do końca skoro jest te same źródło zasilania. Najważniejsze żeby nie zamienic L z N.
  • #4 15058300
    O^O
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    MARIUSZ R napisał:
    Z tym że ten co pracuje ma nie pozwolić na załączenie drugiego.
    A po co takie zabezpieczenie? Jeśli zasilanie pompy oboma torami zrealizować z tej samej fazy, to jest to zupełnie zbędne.
    MARIUSZ R napisał:
    Chociaż nie do końca skoro jest te same źródło zasilania
    Samo zasilanie pompy powinno być niezależne.
  • #5 15058305
    MARIUSZ R
    Poziom 28  
    Ocena: 278
    Wiem. Poprawiłem się. Czyli reasumując, w miejsce zasilania pompy podłączyć cewkę przekaźnika. Styki COM zasilanie 230V, NO do pompy.
  • #6 15059644
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 365
    W pierwszym wariancie: pojawienie się pierwszego sygnału sterującego nie pozwala na wysterowanie z drugiego źródła; Drugi wariant jest prostszy (tylko jeden przekaźnik) ale sygnał z kominka ma priorytet działania (przy obecności obydwóch sygnałów sterujących układ zachowuje się tak jak dla sygnału "z kominka")
  • #7 15059778
    imiel81
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    pafciowaw napisał:
    W pierwszym wariancie: pojawienie się pierwszego sygnału sterującego nie pozwala na wysterowanie z drugiego źródła; Drugi wariant jest prostszy (tylko jeden przekaźnik) ale sygnał z kominka ma priorytet działania (przy obecności obydwóch sygnałów sterujących układ zachowuje się tak jak dla sygnału "z kominka")

To drugie rozwiązanie byłoby dla mnie bardzo dobre. Czy mógłbyś mi podesłać jakiegoś linka do konkretnego przekaźnika.

Z góry dziękuję:)
  • #8 15059958
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 365
    Dowolny stycznik 3-biegunowy + styk pomocniczy NC z cewką na 230 Vac, np:
    http://www.tme.eu/pl/details/dilem-01_230vac/...owne/eaton-electric/dilem-01230v50hz240v60hz/
    Lub dobrej jakości przekaźnik 3P, np.:
    http://inelsc.pl/pl/p/Przekaznik-230VAC-10A-FINDER-F60-R15-3P-do-gniazd/1777
    (+ podstawka montażowa)
    http://www.relpol.pl/Oferta/Produkty/Przekazn...ktromagnetyczne-przemyslowe/Przekaznik-R15-3P
    (+ podstawka montażowa)
    Oczywiście "źródła zakupu" mogą być inne...
  • #9 18539336
    mazzzi666
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam Panowie, pozwólcie że odświeże temat. Jak w temacie chcę zasilić pompę co z dwóch źródeł ze sterownika pieca co1 i co2. Zakupiłem przekaźnik 3P z gniazdem wg. II wariantu i teraz proszę Was o pomoc w podłączeniu tego ustrojstwa gdyż nie bardzo rozumiem te oznaczenia na gnieździe a nie chciałbym czegoś uszkodzić:) Proszę o prostą instrukcję dla laika typu Lco1->...(cyferka z gniazda), Nco1->... itd. Priorytet działania dla co1 choć to chyba bez znaczenia. Z góry dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do zasilania pompy CO z dwóch źródeł: pieca CO oraz sterownika kominka z płaszczem wodnym, unikając konfliktu napięć. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie przekaźników, które umożliwiają przełączanie zasilania pompy w zależności od aktywnego źródła. Istnieją dwa warianty: pierwszy z dwoma przekaźnikami, gdzie jeden sygnał blokuje drugi, oraz drugi, prostszy, z jednym przekaźnikiem, w którym sygnał z kominka ma priorytet. Użytkownik prosi o konkretne instrukcje podłączenia przekaźnika 3P oraz wyjaśnienie oznaczeń na gnieździe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA