logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

New Holland TS115 2000r - błąd U36 podczas kalibracji skrzyni 16x16

agnieszka.wisniewska 11 Paź 2015 16:10 9045 21
REKLAMA
  • #1 15058842
    agnieszka.wisniewska
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Witam. Mam problem z traktorem new holland ts115 2000r. Pokierowano mnie na forum elektroda z tym tematem. Podczas proby kalibracji skrzyni ( jest to power shift albo elektro shift) 16x16 pojawia sie blad U36. podobno oznacza to cos ,,czas napelnienia sprzegla za krotki'' zaraz po napisie CAL po zolwiu lub zajacu jest ten blad nic sie nie kalibruje na kazdym sprzegle C1 C2 C3 C4 jest to samo. Prosze o pomoc.

Dodano po 58 [sekundy]:

Dodaje filmik z przeprowadzanej kalibracji

https://www.youtube.com/watch?v=s-SUsud1Lw8
  • REKLAMA
  • #2 15058885
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 803
    Może jakieś oleje należy wymienić na świeży lub uzupełnić bo jest poniżej pewnego poziomu.Poodkręcaj śruby pomalowane na czerwono, tam powinna być jakaś miarka.
  • #3 15058971
    agnieszka.wisniewska
    Poziom 8  
    zaczynane było od poziomu oleju. wymieniany przed sezonem. na temperature oleju tez nie reaguje.
  • #4 15058997
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1841
    Było coś robione ze skrzynia? Bład u36 to maksymalna wartość kalibracji przekroczona. Czyli ciśnienie oleju nie dało rady ścisnąć tarczek. Sprawdź elektrozawory plus przewody dochodzącą do nich. Jeśli wszystko ok to trafi rozbierać skrzynie.
  • REKLAMA
  • #5 15058998
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 803
    To tak jak by pompa miała za małą wydajność. Może wcześniej zabrakło oleju ?
    Potrzebny będzie mały remont, myślę. Może zastosować olej o klasę lepszy na początek.
  • #6 15059027
    agnieszka.wisniewska
    Poziom 8  
    U nas nic nie było robione ze skrzynią. Posiadam od 2 lat i przepracował około 500mth. niewiadomo jak było wczesniej bo sprowadzony.

Dodano po 2 [minuty]:

Dlatego pytam od czego teraz zaczynać. Nie znam zadnego eksperta od takich maszyn, a najlepiej żeby ktoś taki coś podpowiedział.
  • REKLAMA
  • #7 15059051
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Oleju nie ma co zmieniać bo w zimę mogą być problemy, ja zaczął bym od sprawdzania elektrozaworu jednego z głównych sprzęgieł.
  • #8 15059092
    agnieszka.wisniewska
    Poziom 8  
    ogólnie to traktor działa. rewers działa płynnie. zadne błędy podczas jazdy nie wyskakują. wszystkie biegi sa. pomiędzy biegami 3-4 6-7 słychać ze już tak płynnie jak na innych nie zmienia. dlatego potrzebna jest kalibracja i tu jest ten problem z błedem.
  • #9 15059101
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Skoro wszystkie biegi są, a błąd zgłasza tylko w trakcie kalibracji to najpewniej czeka rozbiórka skrzyni. Przypalone tarczki na jednym z koszy.
  • #10 15059794
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 15059854
    agnieszka.wisniewska
    Poziom 8  
    Własnie czekałam za Panem. Nie reaguje na temperature bo czy olej jest rozgrzany czy zimny pojawia sie błąd tak samo.

moze spróbujemy trybem automatycznym. konkretniej jak wywołac FIL. Bo szczerze próbowaliśmy to wywołać i jakoś to nie wychodzi. jaki czas należałoby ustawic? traktor ma <na zegarze...?> prawie 10000mth
  • #12 15775870
    elita10
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Proszę wykonać pełną kalibrację, z całym szacunkiem dla fachowców,którzy wypowiadają się wcześniej , ale traktor tego żąda- błąd U 36 o tym mówi.Ten błąd to NIE jest
    "za krótki czas wypelnienia(realizacji) sprzegła"
    Błąd U36 odnosi się do kalibracji synchronizatorów które trzeba skalibrować przed kalibracją sprzęgieł...
    Inna sprawą jest kwestia czy kalibracje pomogą w tym przypadku ?
  • #13 15778965
    agnieszka.wisniewska
    Poziom 8  
    Ja już nic nie wiem. Co więc oznacza bład U36???.
    Po kilku telefonach do serwisów NH dowiedziałam się że nie rozpoznają tego kodu błedu i że podpięcie traktora do komputera w tym modelu nic nie pomoże w zrobieniu kalibracji. Zaproponowano mi rozbieranie maszyny, sprawdzanie sprzęgieł i "cewek" - podziękowam i odmówiłam. Proszę mi powiedzieć coś więcej, co Pan by proponował???Nie wiem o co chodzi z tymi synchronizatorami...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 15779113
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 15781763
    elita10
    Poziom 10  
    Ufff...
    Koledzy zwróciłem uwagę że błąd U36 w momencie kalibracji sprzęgieł serwisówce dla TS115 oznacza konieczność wcześniejszej kalibracji synchronizatora...
    Kolego Wal-ker jesteś w błędzie ,sprawdź to co napisałeś.Ja to wiem z praktyki,zajmuję się tym kilkanaście lat.
    Jeżeli uważacie że wiecie lepiej co oznacza ten błąd od New Hollanda to wasza sprawa.
  • #17 15781892
    DoIT
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Kolego Elita
    Po pierwsze pierwszy raz słysze ze nh zmienił znaczenie kodu dla jednego modelu (modelowo wszystkie kody u36 to błąd czasu kalibracji),
    po drugie w tabelach dla skrzyni z potencjometrem bład u36 juz jest wykreślony ale mamy błędy u37 u38 świadczące o złej wartości odczytu dla potencjometra synch.
    Po trzecie możliwe ze sterownik błędnie interpretuje usterkę ( dość często tak sie dzieje)
    Po czwarte nie wiemy co było kombinowane w sprzęcie przed zakupem a już różne cuda widziałem.
    Rozsądnie to jednak będzie oddać sprzęt w ręce kogoś kto sprawdzi wszystko od początku bo przyczyn takiej usterki mozna szukać naprawde w dosć niespotykanych elementach - producent nie ujawnia jak fizycznie jest wykonywana procedura kalibracji i jakie parametry sa brane pod uwagę. Moim zdaniem kalibracja sie sypie w wyniku zaburzenia procedury w sterowniku a nie z winny uszkodzenia skrzyni biegów
  • #18 15782603
    elita10
    Poziom 10  
    Kolego DoIT w mojej serwisówce nikt tego błędu nie wykreślił,może dlatego że nikomu nie daję do niej zaglądać :D
    Nawet jeżeli New Holland to by zrobił to co ze starymi traktorami ? Przypominam to co napisała założycielka tematu NH TS115 z roku 2000.
    Mało informacji ?Ja uważam że dosyć.Właścicielka nie pyta o naprawę ,pyta o kalibrację.
    Nie powiem że kalibrowałem tego modelu setki sztuk,ale 5-6 sztuk kalibrowałem i diagnozowałem.
    Jeżeli podaje błąd U36 to jest tam potencjometr.Sprawdzone w Praktyce.
    New Holland TS115 2000r - błąd U36 podczas kalibracji skrzyni 16x16
  • #20 15789535
    elita10
    Poziom 10  
    Autorka przeprowadziła kalibrację i podziękowała za wskazówki.Kalibracja dała pozytywny efekt.
  • #22 15976058
    agnieszka.wisniewska
    Poziom 8  
    Dziekuje wszystkim za pomoc. Zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z traktorem New Holland TS115 z 2000 roku, związany z błędem U36 podczas kalibracji skrzyni biegów 16x16. Błąd ten wskazuje na za krótki czas wypełnienia sprzęgła, co może być spowodowane niewłaściwym ciśnieniem oleju lub problemami z elektrozaworami. Użytkownik wymienił olej przed sezonem, jednak błąd nadal występuje niezależnie od temperatury oleju. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie elektrozaworów, ewentualną wymianę oleju na lepszej klasy oraz konieczność kalibracji synchronizatorów przed kalibracją sprzęgieł. Po przeprowadzeniu kalibracji, użytkownik potwierdził pozytywny efekt, a temat został zamknięty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA