logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mrugająca kontrolka temperatury wody w VW Passat 87 TS - co sprawdzić?

palnik 08 Cze 2005 00:18 1608 6
REKLAMA
  • #1 1559002
    palnik
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    cze¶ć wszystkim :Sm23: jestem szczę¶liwym posiadaczem w kombi 87 TS ale czerwona powyżej wskaĽnika temperatury wody przez cały czas mruga.Gdyby ktoś mail jakiś pomysł jak to naprawić to byłbym wdzięczny z góry wielki dzięki :D[/u][/i][/b]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1559204
    jazz96
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Hejka. Ja mam 87 rocznik i miałem to samo. Jeżeli z płynem wszystko wporzo - u mnie tak było to musisz mieć zabrudzone elektrody czujnika poziomu albo przerwe w "kabelkach". Przerwa się robi przy wtyczce na czujnik poziomu w zbiorniczku wyrównawczym - wtedy będzie mrugać. A jeżeli nie to to sprawdź czy nie masz twardych węży przy chodzącym motorze i bąbelków - jeżeli są to głowica lub uszczelka. Pozdro
  • #4 1765478
    palnik
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    wielkie dzieki za odzew na moj problem, sprawdziłem wszystko to oczym zescie pisali i chyba jjaz96 ma racje ,mam twarde weze przy chłodnicy czyli jednym słowem głowica w gorę.
    jeszcze raz wielkie dzieki HEJ
  • REKLAMA
  • #5 1767025
    slon13
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Wyciągnij wtyczke ze zbiorniczka wyrównawczego i połącz styki w środku kostki (tej z przewodami :-0 ) - rób to na wył zapłonie a po zmostkowaniu włącz zapłon jeżeli zgasła to masz uwalony czujnik poziomu cieczy chłodzącej lub mało płynu. Jeżeli to nie pomogło ściągnij kostke z czujnika temp cieczy chł. i sprawdź czy pomogło jeśli tak to masz uwalony czujnik ( oczywiście jeżeli kontorlka świeciła ci sie na zimnym silniku ) .
  • #6 1767914
    jarsaw
    Poziom 23  
    Ocena: 191
    twarde weze jeszcze o niczym nie swiadcza w moim pasku uszkodzil sie ukladzik we wskazniku temperatury w liczniku i tez caly czas mrugala a czy wskaznik tez leci do konca ? sprawdz wskaznik najlepiej podmien na inny
  • REKLAMA
  • #7 1767974
    elektrykpp
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Twarde węże to normalne w Passacie nie normalne by było gdyby były miękkie. Tam jest przecież układ cisnieniowy. Nawet na zbiorniczku wyrównawczym masz rysunek nie odkręcać grozi poparzeniem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W VW Passat kombi z 1987 roku model TS pojawia się problem z migającą czerwoną kontrolką temperatury wody powyżej wskaźnika. Przyczyną może być zabrudzenie elektrod czujnika poziomu płynu chłodzącego lub przerwa w przewodach przy wtyczce czujnika w zbiorniczku wyrównawczym. Twarde węże chłodnicy są normalne w tym modelu i nie świadczą o uszkodzeniu. W przypadku obecności bąbelków w układzie chłodzenia możliwe jest uszkodzenie głowicy lub uszczelki pod głowicą. Diagnostykę można przeprowadzić przez zmostkowanie styków wtyczki czujnika poziomu płynu przy wyłączonym zapłonie i włączeniu zapłonu – jeśli kontrolka gaśnie, czujnik jest uszkodzony lub poziom płynu jest niski. Jeśli to nie pomaga, należy odłączyć kostkę czujnika temperatury cieczy chłodzącej – jeśli kontrolka gaśnie, czujnik temperatury jest uszkodzony. Możliwe jest również uszkodzenie układu we wskaźniku temperatury na desce rozdzielczej, co powoduje miganie kontrolki. Zaleca się sprawdzenie i ewentualną wymianę wskaźnika temperatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA