logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo G580 - Białe poziome paski po włączeniu laptopa

popek1990r 15 Paź 2015 17:25 1926 11
REKLAMA
  • #1 15069492
    popek1990r
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam, posiadam laptopa Lenovo G580, na którym jest postawiony system Windows 8. Od jakiegoś czasu mam problem z wyskakującymi białymi poziomymi paskami. Próbowałem z zewnętrznym monitorem, paski wyskakują również w biosie, zwykle minuta,dwie po uruchomieniu nie zależne czy uruchomię biosa, czy recovery, czy nic...

Wczoraj o dziwo udało mi się zainstalować na nowo Windows-a z partycji recovery i pracowałem na nim z 2 godziny i wszystko było ok, do czasu update Windows, który robił się około 7h. Ogólnie wszystko bardzo długo się robi, czyszczenie i instalacja systemu zajęła około 6h.

Czym spowodowany jest ten błąd ? Obstawiam na kartę graficzną, jednak dlaczego wczoraj windows sie zainstalowal i dzialal do czasu aktualizacji ?

Chciałem dziś zainstalować windowsa raz jeszcze jednak na 30 prób uruchomienia instalacji z recovery - nie udało się ani razu.

Dodaję kilka screenów.
    Załączniki:
    • Lenovo G580 - Białe poziome paski po włączeniu laptopa Plik_002.jpeg (4.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo G580 - Białe poziome paski po włączeniu laptopa Plik_001.jpeg (2.62 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo G580 - Białe poziome paski po włączeniu laptopa Plik_000.jpeg (1.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15069539
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1539
    popek1990r napisał:
    Obstawiam na kartę graficzną

Słusznie.
  • #3 15069561
    Gruby__
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Jeśli wyskakują również na zewnętrznym monitorze to karta graficzna.
  • REKLAMA
  • #4 15069581
    popek1990r
    Poziom 9  
    Tak wyskakuje również na zewnętrznym monitorze.
    Karta zapewne jest zintegrowana.
    Myślicie, że opłaca się jeszcze to naprawiać?
  • #5 15069613
    Gruby__
    Poziom 16  
    Niekoniecznie zintegrowana, to już musisz ustalić, bo ten model wyposażany był następująco:
    Cytat:
    Karta graficzna Intel® HD 4000 (zintegrowana)
    Intel® HD Graphics (zintegrowana)
    Karta graficzna NVIDIA® GeForce® GT630 (dedykowana)
    Karta graficzna NVIDIA® GeForce® G610 (dedykowana)

Tak sobie teraz pomyślałem, że jeśli masz którąś z tych dedykowanych może wystarczy przełączyć się ręcznie na drugą kartę graficzną?
  • REKLAMA
  • #6 15069656
    popek1990r
    Poziom 9  
    Myślałem o tym, jednak nie widzę w biosie nic odnośnie kart graficznych.
    Załączniki:
    • Lenovo G580 - Białe poziome paski po włączeniu laptopa Plik_000.jpeg (3.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo G580 - Białe poziome paski po włączeniu laptopa Plik_001.jpeg (3.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 15069680
    Gruby__
    Poziom 16  
    Ja w BIOSie również nic nie mam, ale za to na pulpicie gdy kliknę PPM wyświetla mi się "Konfiguruj przełączanie grafiki". Ale jeśli możesz to sprawdź najpierw w Menadżerze urządzeń czy w ogóle masz dwie karty graficzne (jeśli tak to jakie).
  • #8 15069739
    popek1990r
    Poziom 9  
    Problem w tym, że Windows mi się nie uruchomi.
    A pamięć ram wykluczona ? Jak wspomniałem wyżej czy aktualizacja czy instalacja wszystko trwało po ponad 6-7h.
  • #9 15069764
    Gruby__
    Poziom 16  
    To uruchom memtest z płyty bootowalnej.
  • #10 15069941
    popek1990r
    Poziom 9  
    Kiepsko - gdy chcę cokolwiek zbootować, to już na tym etapie paski i wiesza...
    Więc uruchomienie mamtesta na kilka godzin - niemożliwe.
  • Pomocny post
    #11 15070054
    Gruby__
    Poziom 16  
    Przełóż RAM do innej maszyny i tam zrób memtest jeśli uważasz, że to ona powoduje problemy.
  • #12 15077816
    popek1990r
    Poziom 9  
    Włożyłem kość ramu do innego laptopa i pojawił się ten sam problem co w Lenovo, a więc winna jest nie karta graficzna, a pamięć Ram. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Lenovo G580 zgłasza problem z białymi poziomymi paskami pojawiającymi się na ekranie, które występują również na zewnętrznym monitorze oraz w BIOSie. Po reinstalacji systemu Windows 8 problem ustąpił na krótko, ale powrócił po aktualizacji. Użytkownik podejrzewa kartę graficzną, jednak brak możliwości uruchomienia systemu utrudnia diagnostykę. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie pamięci RAM oraz możliwość przełączenia kart graficznych, jeśli laptop jest wyposażony w dedykowaną kartę. Ostatecznie, po przetestowaniu pamięci RAM w innym laptopie, potwierdzono, że problem leży w uszkodzonej pamięci RAM, a nie w karcie graficznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA