logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować dużą wyciągarkę pyłu do szlifierki w stolarni?

cinko 08 Cze 2005 15:18 2959 9
REKLAMA
  • #1 1560204
    cinko
    Poziom 22  
    Ocena: 206
    Przepraszam jeżeli piszę w nieodpowiednim dziale, ale nie wiem gdzie go umieścić. Mój znajomy ma stolarnie i potrzebuje zrobić o ile to oczywiście możliwe odkurzacz ( tylko duży ) do dużej szlifierki do drzewa.
    Mam więc takie pytanie czy może ktoś z was wie jak skonsruawać
    taką machinę.Ewentualnie jakiś link. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 1561605
    balt
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    To się nazywa odpylanie i zajmują się tym specjalizowane firmy.
    Rozwiązania sa dwa:
    -zbiornik podciśnieniowy
    -zbiornik otwarty
    Pierwsze: ciągniesz wentylatorem powietrze z urządzenia przez zbiornik w którym jest filtr workowy (tak jak w odkurzaczu)
    Drugie: ciągniesz wentylatorem powietrze z urzadzenia, wszystko co jest w powietrzu idzie przez wentylator i wdmuchujesz to do cyklonu który odseparowuje śmieci od powietrza. Powietrze wydmuchujesz na zewnątrz a śmieci do zbiornika
  • #3 1562454
    cinko
    Poziom 22  
    Chodzi mi oto aby zbierac pył tylko z tej szlifierki, więc nie chciałbym np.robić tego w ścianie. Jaki wielki wentylator mógłby sobie z tym poradzić
    jaki silnk miałby go napędzać, czy instalować go przed czy za workiem.
    Jak powinny być uformowane łopaty wentylatora, bo myślę że zwykły wentylator sobie nie poradzi.
  • REKLAMA
  • #4 1563068
    jaruśjaruś
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Jeżeli chodzi tylko o pył to wystarczy wentylator z silnikiem ok. 1kW zabudowany w skrzyni , a przed nim filtr z płótna np. (juta). Jeżeli filtr będzie mało skuteczny to zwiększyć ilość płótna lub rodzaj półtna.
  • REKLAMA
  • #5 1565502
    cinko
    Poziom 22  
    czy mam rozumieć, że wystarczy zrobić otwór w skrzyni zainstalować tam
    wiatrak (taki jak sie montuje na ściane) silnik na zewnątrz skrzyni.
    W pudle worek oraz rure która będzie wyciągała pył pod szlifierkę .
    Czy nie będzie za mały ciąg.
  • #6 1566995
    balt
    Poziom 19  
    wentylator w ścianie ma za mały spręż to musi być wentylator odśrodkowy i nie wystarczy zrobić dziury w skrzyni trzeba zamontowac ssawy w miejscu powstawania pyłu. Podstawowe pytanie: co to jest za szlifierka? To znaczy jakiej konstrukcji. Pracuję w dużej firmie obrabiającej drewno i na codzień mam do czynienia ze szlifierką o mocy zainstalowanej 250kW, więc trochę mnie śmieszy okreslenie skrzynia.
  • #7 1568058
    cinko
    Poziom 22  
    Jednoosobowy zakład sotarski, szlifierka własnej roboty.Wyglada to w ten
    sposób, że zainstalowany jest papier ścierny jako taśma.Urządzenie 1m
    na 1,5m.Skuteczne zreszta urządzonko.

Dodano po 4 [minuty]:

Czy taką odpylarkę można wykonać domowym sposobem?
  • REKLAMA
  • #8 1568065
    balt
    Poziom 19  
    A może spróbuj sie zorientować ile kosztuje odpylacz workowy. Produkuje coś takiego REMA Reszel. Tak na marginesie to pył z szlifierki jest wybuchowy i własne patenty mogą doprowadzić do tragedii.
  • #9 1568477
    cinko
    Poziom 22  
    Dzięki za pomoc.
  • #10 1569192
    balt
    Poziom 19  
    Dodam jeszcze że REMA robi różne inne nietypowe patenty pod zamówienie klienta i wystawia na to wszystkie wymagane dokumenty.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy dużej wyciągarki pyłu do szlifierki stolarskiej, zwanej odpylaniem. Proponowane rozwiązania obejmują dwa typy systemów: zbiornik podciśnieniowy z filtrem workowym oraz system z wentylatorem odśrodkowym i cyklonem separującym pył od powietrza. Do odciągu pyłu z pojedynczej szlifierki wystarczy wentylator o mocy około 1 kW, zabudowany w szczelnej skrzyni z filtrem z płótna (np. juta). Wentylator powinien być odśrodkowy, gdyż wentylatory ścienne mają zbyt mały spręż, a ssawy należy montować bezpośrednio przy źródle powstawania pyłu. W przypadku domowej konstrukcji ważne jest zapewnienie odpowiedniego ciągu i skutecznej filtracji, aby uniknąć zagrożeń wybuchowych związanych z pyłem drzewnym. Zamiast samodzielnej budowy, zaleca się rozważenie zakupu profesjonalnego odpylacza workowego, np. produkowanego przez firmę REMA Reszel, która oferuje także rozwiązania na zamówienie z wymaganymi certyfikatami bezpieczeństwa.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA