logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak możliwości zainstalowania systemu, brak bootowalnej partycji

kamilaa85r 19 Paź 2015 12:54 933 10
  • #1 15079479
    kamilaa85r
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam, mam taki problem, jakiś czas temu laptop zaczął się zawieszać, po restarcie wyświetlał się komunikat OPERATION SYSTEM NOT FOUND. Sformatowałam dysk, zainstalowałam na nowo Windows 8 i nadal było to samo. Dalej zaczęłam kombinować i w tej chwili nie mam ani systemu, ani możliwości zainstalowania systemu, przy próbie zainstalowania systemu z płyty mam w tej chwili 1 dysk 750GB, nie ma żadnej partycji recovery ani systemowej, dysk który mam w tej chwili wyświetla się przy próbie instalacji systemu jako niebotoowalny i nie mogę wogóle rozpocząć instalacji systemu. Czy ktoś wie jaka może być przyczyna? Czym to naprawić, jakiego programu mam użyć? Jaki format plików powinna mieć partycja przy instalacji win8? Komputer miał wcześniej tablicę partycji GPT.
  • #2 15079595
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2093
    kamilaa85r napisał:
    jakiś czas temu laptop zaczął się zawieszać, po restarcie wyświetlał się komunikat OPERATION SYSTEM NOT FOUND

I już wówczas trzeba było zadbać o sprzęt i dane, podając na forum SMART dysku.
    Jest to dalej możliwe, ale już z utrudnieniem. Pobierz program MHDD utwórz botowaną płytkę CD z tym programem i pokaż ten SMART.
  • #3 15082064
    kamilaa85r
    Poziom 8  
    Zrobilam skan mhdd. Nie wykryl wogole dysku dlatego uruchomilam vivard. Zatrzymalam skan na 2% poniewaz wykryl ponad 4000000 bledow. Czy to wogole jest mozliwe? Przy probie remapowania kazda proba nieudana. dysk do wywalenia czy mozliwe ze jest zle podlaczony? Laptop podczas skanu byl podlaczony do pradu.
  • #4 15082073
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 647
    Dysk na 99,9% do wyrzucenia.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #5 15082085
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Wasilkowski napisał:
    Dysk na 99,9% do wyrzucenia.

Tak drastycznie ?
    kamilaa85r napisał:
    Zrobilam skan mhdd. Nie wykryl wogole dysku dlatego uruchomilam vivard. Zatrzymalam skan na 2%

Ja prosiłem nie o skan, tylko o SMART, po jego wynikach będzie można ocenić stan dysku.
  • #7 15082390
    kamilaa85r
    Poziom 8  
    Tylko jak mam włączyć ten smart w vivard?

Dodano po 17 [minuty]:

W programie po zaznaczeniu dysku wyskakuje: Can not get SMART attributes

Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

o to chodzi?
    Załączniki:
    • Brak możliwości zainstalowania systemu, brak bootowalnej partycji 20151020_150910.jpg (122.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 15082798
    kokapetyl
    Poziom 43  
    No faktycznie, dysk nadaje się tylko do utylizacji.
    Jak kupisz nowy dysk, to "trochę" delikatniej obchodź się ze sprzętem, dysk zaliczył ogromną ilość niedozwolonych wstrząsów.
  • #9 15082831
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Ogromna ilość wstrząsów, to jeszcze mało powiedziane. Dysk jest w takim stanie, jakby ktoś tym laptopem grał w hokeja.
    Jak można tak obchodzić się z delikatnym sprzętem pozostanie dla mnie zagadką.
  • #10 15082913
    kamilaa85r
    Poziom 8  
    W takim razie wyciągnęłam wnioski, że dzieciaki nie będą korzystały z mojego laptopa:P Robię jeszcze error skan jest już prawie koniec i jak narazie damaged blocks są tylko 0,2%. Jest sens próbować robić zerowanie i remapowanie czy wogole już nie da rady nic zrobić?
  • #11 15082938
    kokapetyl
    Poziom 43  
    kamilaa85r napisał:
    Jest sens próbować robić zerowanie

Zaplanowana czynność, jest bezsensowna.
    Dysk jest trwale i nieodwracalnie uszkodzony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem, który przestał rozpoznawać system operacyjny po zawieszeniu. Po sformatowaniu dysku i ponownej instalacji Windows 8, problem nadal występuje, a dysk jest wyświetlany jako niebootowalny. Użytkownik przeprowadził skanowanie za pomocą programów MHDD i Vivard, które wykazały liczne błędy, co sugeruje, że dysk jest uszkodzony. Użytkownicy forum wskazują na konieczność wymiany dysku, ponieważ jego stan jest krytyczny, a dalsze próby naprawy, takie jak remapowanie, są bezsensowne. Wskazówki dotyczące sprawdzenia atrybutów SMART w Vivard również nie przyniosły rezultatów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA