logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ten schemat ideowy inwertera MOS jest poprawny?

Polkos24 19 Paź 2015 21:03 1749 5
REKLAMA
  • #1 15080978
    Polkos24
    Poziom 8  
    Dobry wieczór
    Chciałem na łamach forum dowiedzieć się, czy taki rysunek jest poprawnym schematem ideowym inwertera MOS?
    Czy ten schemat ideowy inwertera MOS jest poprawny?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 15081059
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6043
    To nie jest schemat ideowy tylko blokowy i jescze ma niedociągnięcia.

Bloczek opisany obciążenie ma podłaczony sygnał wejściowy dlaczego?
    Z gónego i dolnego wychodzą jakieś kreski ale czy to masa i zasilanie? (masę oznacza siegrubą kreską, zasilanie gdy jest oznaczone podobnym symbolem ma dodatkowy opis)
  • REKLAMA
  • #3 15081163
    Polkos24
    Poziom 8  
    Czyli sygnał wejściowy powinien trafiać tylko do bloczka sterującego od którego może wyjść uziemienie a do obciążenia powinno być dostarczone źródło energii?
    Próbuje sobie jakoś to ułożyć w głowie ale ciężko mi powiedzieć czy trop jakim podążam ma jakieś ręce i nogi...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 15085532
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6043
    Przed technologią CMOS popularna była technologia NMOS - dolny tranzystor robił za klucz, górny jako obciążenie (w układach scalonych tranzystor zajmuje mniej miejsca od rezystora)

Cytat:
    Próbuje sobie jakoś to ułożyć w głowie ale ciężko mi powiedzieć czy trop jakim podążam ma jakieś ręce i nogi...
    No właśnie nie widzę ani skąd ani dokąd podążasz.
    W szkołach to zazwyczaj (ale nie zawsze) uczą po kolei:

1. Działanie elementów tranzystor bipolarny, MOS, rezystory kondensatory itd
    2. Działanie prostych układów klucz tranzystorowy, inwerter.
    3. Bardziej skomplikowane układy. choćby takie w których p.2 jest częścią składową

Dlatego spodziewał bym sie że jak sie bierzesz za p.2. to masz opanaowany p. 1.
  • #6 15087871
    Polkos24
    Poziom 8  
    Dziękuje za podpowiedzi, widzę, że muszę przyswoić jeszcze trochę wiedzy...
    Temat uważam za zamknięty.
    Pozdrawiam
REKLAMA