logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Scenic 1.9dci 2004 - Częsta awaria ABS, wymienione czujniki, brak poprawy

Krzysztof Reszka 20 Paź 2015 19:07 4269 6
  • #1 15083085
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1550
    Kochani koledzy mam taki problem . Mam zamiar kupić samochód Renault Scenic 1,9dci Rocznik 2004, auto mi znane więc się nie boję o detale typu kilometry czy blacharka. Nurtuje mnie w tym samochodzie inny problem podczas eksploatacji w tym roku kolega od którego go kupuję zaczął skarżyć się na ABS . Kontrolka ABS uszkodzenie zaczęła się czasami wyświetlać , podobno zdarzało się to najczęściej gdy wpadł do większej dziury, ale nie zawsze. Więc kolega postanowił udać się do elektryka samochodowego ten był zakłopotany bo na jego komputerze raz wyświetlał się czujnik z przodu lewy raz tyłu prawy innym razem inny. Wymieniono wszystkie czujniki ABS na nowe , i nic . Mechanik się poddał a kolega dał spokój bo chce go sprzedać . Teraz moje pytania jako przyszłego kupca .
    1) co sugerujecie jako uszkodzenie w tym aucie.
    2) czy mam się obawiać o naprawę związku z dużymi kosztami.
    Wiadomo że nie działa teraz ABS, ESP więc decyzja o kupieniu tego auta jest z tym problemem związana.
  • #2 15083197
    Błażej
    Ocena: 3624
    Czym diagnozowane? Co pokazuje diagnoskop po wymianie czujników? Co sprawdzone do tej pory?
  • #3 15083214
    Krzysztof Reszka
    Nie ma pojęcia czym, ja chcę dopiero kupić ten samochód. Po wymianie czujników w dalszym ciągu to samo.
  • #4 15083350
    Pawel wawa
    Ocena: 4427
    Według producenta, należy podłączać urządzenie diagnostyczne zgodne z właściwą normą i wykonać to ściśle w/g dokumentacji serwisowej. Urządzenie nazywa się Clip. Przypominam, że dotykacie się do układu hamulcowego, nie wyobrażam sobie by robiła to osoba bez przeszkolenia. Tu chodzi o bezpieczeństwo kierowcy, pasażerów i innych użytkowników dróg. Proponuję wezwać specjalistę lub lawetę i auto do serwisu. W tej chwili samochód nie nadaje się do jazdy bo nie spełnia warunków technicznych wymaganych dla pojazdów samochodowych.
  • #5 15083390
    Krzysztof Reszka
    Pawel wawa napisał:
    Urządzenie nazywa się Clip.

Myślę ze miał bo mu wykazywało w którym kole jest awaria . A o szkolenie to się go chyba kolega mój nie pytał, ma ten mechanik szyld z napisem diagnostyka samochodowa . Więc nie sugerujcie że on sobie coś sam naprawia . Mój kolega to typ człowieka co wszystko w samochodzie robią mu mechanicy zawodowi a nie Janek z podwórka.
  • Pomocny post
    #6 15083423
    Pawel wawa
    Ocena: 4427
    Krzysztof Reszka napisał:
    . A o szkolenie to się go chyba kolega mój nie pytał
    Musi, to podstawa, skąd inaczej będzie znał normy? Wujek Heniek też ma szyld, "masażysta" a jest masarzem. Ku przestrodze!
  • #7 15083440
    Krzysztof Reszka
    Pawel wawa napisał:
    Musi, to podstawa, skąd inaczej będzie znał normy? Wujek Heniek też ma szyld, "masażysta" a jest masarzem. Ku przestrodze!

Coś wiem będąc wrogiem pseudo elektryków na forum .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup Renault Scenic 1.9 dCi z 2004 roku, który ma problemy z systemem ABS. Po wymianie czujników ABS przez mechanika, kontrolka nadal się świeci, a diagnostyka nie przyniosła jednoznacznych wyników. Użytkownicy forum sugerują, aby podłączyć samochód do odpowiedniego urządzenia diagnostycznego, takiego jak Clip, oraz zwrócić się do wykwalifikowanego specjalisty, ponieważ problemy z układem hamulcowym mogą zagrażać bezpieczeństwu. Istnieje obawa o wysokie koszty naprawy, co wpływa na decyzję o zakupie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA