logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać zawór ciśnieniowy do kompresora z silnikiem spalinowym Honda?

adrianddz 20 Paź 2015 21:50 8280 11
REKLAMA
  • #1 15083591
    adrianddz
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Panowie proszę was o pomoc bo nie mogę sobie z tym poradzić...
    Mam kompresor z silnikiem spalinowym Honda z wysprzęglikiem i potrzebuje zrobić albo kupić taki zawór / wyłącznik ciśnieniowy który po nabiciu ciśnienia w butli powiedzmy 8atm zwolni mi obroty na tym silniku gdzie przy niskich obrotach włączy sie sprzęgło i pompy przestaną pompować.
    Oczywiście mam założone zawory bezpieczeństwa które upuszczą powietrze ale nie oto w tym chodzi żeby pompy non stop pompowały :/
    Kompresory z silnikami elektrycznymi wyposażone są w PRESOSTAT z wyłącznikiem ale nie mam pojecia jakiego zaworu/wyłącznika użyć do silnika spalinowego.

W sprzedaży są takie kompresory i na zdjęciach widać że dźwignia od dodawania gazu połączona jest właśnie do takiego zaworu. Jak dobrać zawór ciśnieniowy do kompresora z silnikiem spalinowym Honda?

Bardzo proszę o pomoc bo sam nic nie wymyśle przeszukałem cały internet i nic
  • REKLAMA
  • #3 15085597
    ccompany
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Jeżeli chodzi o dodawanie/zmniejszanie gazu to można to wykonać z niewielkiego siłownika pneumatycznego ze sprężyną, bez żadnego dodatkowego osprzętu.
  • REKLAMA
  • #4 15086155
    adrianddz
    Poziom 2  
    Dobrze silownik pneumatyczny ale ma on mozliwosc ustawiania tzn chodzi mi o to zeby ustawic go tak ze przy nabiciu 8atm zwolni a jak spadnie np ponizej 6 pociagnie ??
  • #5 15086217
    ccompany
    Poziom 15  
    Napisałem- siłownik ze sprężyną. Sam siłownik wysunie się już przy ułamku bara. Musi zostać dołożona sprężyna z regulacją naciągu. Ciśnienie w siłowniku będzie rosło(tak jak w całej instalacji) lecz do póki nie osiągnie odpowiedniej wartości nie będzie w stanie ścisnąć/naciągnąć sprężyny.
    Ewentualnie presostat elektryczny załączający elektromagnes o odpowiednim skoku, są chociażby w TME. Po osiągnięciu odpowiedniego ciśnienia presostat załączy elektromagnes, który pociągnie/naciśnie dźwignię gazu.
  • #6 15086242
    adrianddz
    Poziom 2  
    Hym.. troszke to kombinowane z ta sprezyna aczkolwiek pomysl dobry kwestia dostania takiej sprezyny czy tez calego mechanizmu tu moze byc problem ....
    A co do presostatu to rozwiazalo by to wszelkie problemy ale z kolei potrzebowalbym znow 220 do zasilania go czyli nici z mobilnosci
  • #7 15086449
    ccompany
    Poziom 15  
    Presostat ma styki NO lub NC, nie wymaga zasilania. Zasilania wymaga elektomagnes-np 12V.
    To co pokazałeś na zdjęciu to co to niby jest? Tłoczek, linka i sprężyna, zabudowane w zgrabnym, mosiężnym korpusiku.
    Tak jest to też realizowane w profesjonalnych, wydajnych sprężarkach typu Kaeser, czy Atlas Copco.
  • REKLAMA
  • #8 15117546
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 15128155
    adrianddz
    Poziom 2  
    Dokladnie o to mi chodzilo co pan napisał a posiada pan może jakiś link do tego zaworu albo namiary gdzie można go kupić bo jakoś nie mogę sobie poradzić szukając go na internecie
    Dziekuje
  • #11 17968589
    M.Sprinter
    Poziom 10  
    Ocena: 97
    Odgrzebię temat.
    Jestem już na etapie składania sprężarki spalinowej i utknąłem na etapie wykonania zaworu pilotowego do zwalniania obrotów silnika przy 8 atm. Czy ktoś sobie poradził z tym zagadnieniem?
  • #12 17974568
    bew2
    Poziom 17  
    Ocena: 328
    Można spróbować wykorzystać zaworek odprężnika z chińskiego presostatu.
    Jako pilot powinien się nadać, a wykonać do tego/zaadaptować zawór upustowy o odpowiedniej przepustowości.
    Regulację cięgna gazu silnika spalinowego natomiast można by podpiąć do styków elektrycznych presostatu (mechanicznie - jako cięgno/linka). Na gotowca nie ma co liczyć w PL.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do automatyzacji pracy kompresora spalinowego z silnikiem Honda, aby po osiągnięciu ciśnienia 8 atm silnik zmniejszył obroty, a pompy przestały pompować. W dyskusji zaproponowano użycie zaworu pilotowego, siłownika pneumatycznego z regulacją sprężyny oraz presostatu elektrycznego. Zawór trójfunkcyjny z histerezą został opisany jako skuteczne rozwiązanie, które automatycznie reguluje obroty silnika w zależności od ciśnienia. Użytkownicy dzielili się również linkami do materiałów wideo oraz poszukiwali miejsc zakupu odpowiednich komponentów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA