logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 626GE - radio nie działa w deszcz i po deszczu.

bszosa 21 Paź 2015 11:12 2118 9
REKLAMA
  • #1 15084553
    bszosa
    Poziom 7  
    Ocena: 17
    Witam, jak w temacie posiadam auto mazde 626ge i od pewnego czasu mam problem z radiem. Posiadam jakies jvc i w deszcz lub po deszczu radio sie nie wlacza. W sloneczny dzien gdy auto postoi w sloncu radio dziala, czasem zalacza sie samo podczas jazdy. Ogolnie gdy popada i jest wilgotno nie dziala, ostatnio juz przez 2tyg. Pare osob podpowiadalo mi ze moze byc winna antena, ze niby gdzies tam dostaje sie woda robi zwarcie. Na pierwszy rzut oka nie widac tam miejsca gdzie by moglo byc nie szczelne.
    Byc moze ktos mial taki przypadek w tym modelu badz po prostu wie w czym lezy wina?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15084608
    rysik07
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Najlepszym wyjściem wydaje się pozbycie się wilgoci w aucie. Posprzątaj tam (kurz trzyma wigloć), sprawdź nieszczelności (skąd się ta woda dostaje do auta).

Miałem podobnie w Renault Megane.
  • REKLAMA
  • #3 15085145
    bszosa
    Poziom 7  
    Ale wlasnie ja tam zadnej wilgoci nie czuje, szyby nie paruja, a w aucie jest czysciutko.
    Niby skad woda miala by byc w okolicy radia?
    A w Twoim przypadku gdzie byla woda?
  • #4 15085156
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Wymontuj radio z kieszeni. Nic nie odłączaj. Włącz. Przy włączonym radiu wyciągnij wtyk antenowy. Jak zgaśnie, to znaczy że nie masz masy zasilania doprowadzonej do kostki. I cała masa leci po przewodzie antenowym. A że jest pewnie skorodowany, to jak się dostaje woda pod oprawę anteny, to radio przestaje działać.
  • REKLAMA
  • #5 15085199
    marseluss_2009
    Poziom 24  
    Ocena: 233
    Podmień radio na próbę, wyeliminujesz usterkę instalacji auta.
  • #6 15085357
    bszosa
    Poziom 7  
    Radio wlacza sie samo po zaplonie, wiec obecie nawet nie mam jak go wlaczyc. Ale z tego co mowisz to wina moze lezec rzeczywiscie w tej antenie, musze rozebrac i uszczelnic, wtedy bedzie wiadomo czy to to, ale najpierw wlasnie sprobuje czy da sie je wlaczyc bez wtyku antenowego.
  • REKLAMA
  • #7 15097448
    bszosa
    Poziom 7  
    Sprawdzilem wyciagajac wtyk antenowy i radio zgaslo. Tak wiec to przez antene.
    Czy w takim wypadku wystarczyloby puscic mase do kostki radia?
  • #8 15097453
    Błażej
    Koniecznie trzeba puścić masę do kostki radia. A potem sprawdź, jak zachowuje się radio. Gasnąć nie powinno, ale co z odbiorem.
  • #9 15097730
    bszosa
    Poziom 7  
    W takim razie sprobuje to zrobic. W kostce powinien byc jakis kabel masowy do radia w ktory sie wpiac?
    Na samej antenie mi nie zalezy, moze byc wypieta nawet :)
  • #10 15098040
    Błażej
    Jeśli to radio jvc, to ma z tyłu gniazdo ISO. Więc zgodnie z nim.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z radiem JVC w samochodzie Mazda 626GE, które przestaje działać w deszczowe dni lub po opadach. Radio działa poprawnie w słoneczne dni, a czasami włącza się samo podczas jazdy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może być związany z anteną, która może być nieszczelna i dopuszczać wodę, co prowadzi do zwarcia. Użytkownik sprawdził, że radio gaśnie po odłączeniu wtyku antenowego, co sugeruje, że brak masy zasilania może być przyczyną problemu. Rekomendowane jest podłączenie masy do kostki radia oraz sprawdzenie stanu anteny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA