logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AT90S2313 - Błąd device missing w PonyProg, klon STK200, ZL1AVR

Syrek 08 Cze 2005 18:02 1794 13
REKLAMA
  • #1 1560693
    Syrek
    Poziom 12  
    Mam problem z zaprogramowaniem AT90S2313.Posiadam zestaw uruchomieniowy ZL1AVR i programator - klon STK200 i nie moge go zaprogramować.W PonyProg pojawia się komunikat device missing or device unknown (-24) .Z tego co wiem oznacza to brak sygnatur.Kupiłem nowego "procka" i dalej to samo.Wczesniejszy był juz zaprogramowany,bo jak kupowałem zestaw to gościu to sprawdzał.Czy da rady coś z tym zrobić?Kasowanie nic nie daje,bo robi tak samo jakby nie było programatora.W innych programach pokazuje brak sygnatur.Lock bitów też nie da rady ustawić w PonyProgu.Czy można programowac bez tych sygnatur i czy jest jakiś inny program do tego?
  • REKLAMA
  • #2 1560945
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    ...a dlaczego uparles sie na PonyProga...mam jakis klon STK200 i tez mi nie dziala na PonyProgu, poszukaj inny soft, nie pamietam juz tego co uzywalem, ale chyba AVRISP...czy jakos tak...dzialalo bezproblemowo...

pzdr
  • REKLAMA
  • #4 1561274
    Syrek
    Poziom 12  
    Na ISP Programer tez mi nie działa:NOT Unknown.
  • #5 1561277
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    A ustawiłeś w Setup odpowiednia konfigurację ? Jakie są napiecia i czy się zmieniają na liniach sygnałowych ?
  • #6 1561317
    Syrek
    Poziom 12  
    Nie jestem w stanie teraz precyzyjnie odpowiedzieć.Układ jest u kumpla.Zasilanie na kostce jest.Ustawienia nie sprawdzałem.Jest jeszce jakiś inny program?
  • #7 1561390
    LordBlick
    Wszystkie linie podpięte prawidłowo, łącznie z RESET ? Inny program nic tu nie zdziała, a ten mam sprawdzony i można w nim konfigurować każdą linię oddzielnie.
  • #8 1561569
    Syrek
    Poziom 12  
    Ok,będę wiedział dopiero jutro.Co oznacza w setupie STROBE1 i 2?Generator czy jak?Szczerze mówiąc to nie wiem jak to ustawić.W moim "ateku" MOSI,MISO,SCK to piny 17,18,19,więc nie wiem jak mam w setupie wybrać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1561596
    LordBlick
    Strobe idzie do linii załączających bufor. W setupie masz piny ponumerowane i opisane...
    —————————————————————
    Mikrokontroler ma podłączone zasilanie i rezonator kwarcowy+kondensatory 22pF na miejscu ?
  • REKLAMA
  • #10 1561669
    Syrek
    Poziom 12  
    Też jestem głupi :D.Ustawienia w setup są dobre,tylko,że ja patrzyłem na schemat procka a nie programatora.Jaki może być jeszcze inny powód mojego problemu?W innym programie IC Prog pisze mi,że wykryto błędna sygnaturę,choć mikrokontroler jest nowy.
  • #11 1562542
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    A sprubowałeś go kosować ? Wtedy programator nie pyta się o sygnatury. Przynajmniej tak jest w PonyProg2000
  • #12 1562740
    wader_669
    Poziom 28  
    Ocena: 15
    http://www.meierspage.net/how2s/at90s2313_mik...t90s2313_mikrocontroller_programmieren_01.php

sory ze po niemiecku ale powinienes sie domyslic.

Dodano po 18 [sekundy]:

http://www.meierspage.net/how2s/at90s2313_mik...t90s2313_mikrocontroller_programmieren_02.php

Dodano po 43 [sekundy]:

tez mialem podobne problemy i okazalo sie ze zle ustawilem we wlasciwosciach programu :D
  • Pomocny post
    #13 1563003
    LordBlick
    Pan Atmel ;) w doc0839.pdf (s.60) napisał:
    When both Lock bits are programmed (Lock mode 3), the signature bytes cannot be read in serial mode. Reading the signature bytes will return: $00, $01 and $02.
    Czyli Chip Erase powinno załatwić sprawę, jeśli ze strony sprzętowej wszystko jest w porzadku.
  • #14 1563551
    Syrek
    Poziom 12  
    Wszystko już jest zrobione.Błędnie był podłączony kabel od programatora do płytki.Teraz chodzi jak należy.Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył programowania mikrokontrolera AT90S2313 za pomocą programatora klon STK200 i oprogramowania PonyProg, które zgłaszało błąd "device missing or device unknown (-24)" wskazujący na brak odczytu sygnatury układu. Próby z nowym układem oraz innymi programami (ISP Programmer, IC Prog) również nie przyniosły efektu, pojawiały się błędy związane z wykryciem sygnatury. Wskazywano na konieczność sprawdzenia poprawności podłączenia wszystkich linii, w tym RESET, oraz konfiguracji pinów i napięć w setupie programatora. Zalecano użycie funkcji Chip Erase, która w PonyProg może umożliwić programowanie bez odczytu sygnatury. Ostatecznie problem rozwiązało poprawne podłączenie kabla programatora do płytki, co potwierdziło, że błąd wynikał z błędnego okablowania sprzętowego. W dyskusji pojawiły się także linki do alternatywnych programów i instrukcji konfiguracji dla AT90S2313.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA