logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf IV 1.9 TDI 98 AHF - Nie odpala, kilka pytań o przekazniki i pompe

michal_v 21 Paź 2015 21:31 4839 3
REKLAMA
  • #1 15086178
    michal_v
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Witam, panowie Golfik mi nie odpala od wczoraj. Jest to Golf 4 1998 TDI na zwykłej pompie.
    Przebieg całej sytuacji wyglądał następująco dwa dni temu prałem wnętrze samochodu, same fotele plus wymieniłem wszystkie filtry w tym filtr paliwa. Nowy wypełniłem paliwem i samochód pochodził na wolnych obrotach około pięciu minut.

30 Godzin później chciałem odpalić i niestety.. Tylko kręci. Zawsze zapalał na cyk nawet w czasie dużych mrozów.

Z tego co wyczytałem na pompie wtryskowej znajduje się zawór bodajże o nazwie n109. Wziąwszy miernik w dłoń na włączonym zapłonie napięcie na (nożka zaworu + masa z pompy) napięcie na zaworze to 1.0V.

Czy napięcie na pompie powinno być 12V na zapłonie ? Co steruje tym zaworem przekaźnik ? Pod dechą sprawdzałem czy mam przekaźnik 109 i takowego brak...

Nie wiem czy temperatura 7 stopni plus wilgoć nie powstały gdzieś zaśniedzenia na stykach.. TYlko który to przekaźnik bo brak tego 109... A może ECU.

PS. W VAG'u zero błędów w grupie engine. Innych nie sprawdzałem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15086284
    michal_v
    Poziom 13  
    A TDI na zwyklej pompie należy odpowietrzać czy wystarczy dłuższe kręcenie rozrusznikiem ? Za wiele go nie kręciłem bo mam do regeneracji rozrusznik ( na piątek umówiony ) i dość słabo kręci i rozładowuje AKU rozrusznik szybko...(I to nie akumulator tylko młodziutka centra futura)
    Właśnie ładuje akumulator w domu bo padł i po powrocie z pracy sprawdzę.
  • #4 15087672
    michal_v
    Poziom 13  
    Naładowany aku plus odpowietrzenie na wtryskach(klucz 17) i działa:) uff
REKLAMA