logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny Philips - różnice w akustyce przy różnych ustawieniach w pokoju

bilbo2 08 Cze 2005 21:38 1494 7
REKLAMA
  • #1 1561391
    bilbo2
    Poziom 11  
    Siema
    mam maly problem z kolumnami od wiezy Philps mianowicie ustawiajac je w rogach pokoju w kazdym miejscu graja inaczej. Stojac w jednym miejscu zamiast basu slychac prykniecia, a wystarczy przesunac sie o pol metra zeby poczuc jak wnecznosci wpadaja w rezonans :D. Probowalem nawet w pustym pomieszczeniu. Co moze byc przyczyna tak wielkiej rozbieznosci?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1561562
    Paweł_swobodny
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Chmmm , a ja kiedyś pojechałem 60 km naprawiać Altusa bo klient uparcie twierdzil że coś mu brzęczy i dawał sobie nawet obciąć rękę że to wina kolumny . W koncu udowodniłem mu że to nie kolumna tylko szklanki w szafie które reagowały tylko na jedną kolumnę ( klient utrzymywał że zamieniał kanały i bez skutku . Potem tak sobie pomyśłałem że gdyby zamiast ręki musiał obciąć co innego to może by się przyłożył bardziej do diagnozowania źródła .
  • #4 1561565
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1562178
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 133
    Też miałem problem ze szkłem - wyjątkowo wkurzające i "działa" już przy niskim poziomie głośności.
    To że bas jest taki nierównomierny, to skutek powstawania fal stojących. Poeksperymentuj z utawieniem kolumn, może postaw je po skosie pokoju? Jak ustawianie nic nie da, można wytłumić pokombinować z wytłumieniem, byle nie za mocno (prawdopobobnie jest jedno takie miejsce, którego wytłumienie sporo poprawi). Zwróć też uwagę na meble, u mnie np. biurko tworzyło coś w rodzaju tuby i strasznie podbijało bas przy samej ścianie. Na kanapie bas o wiele szczuplejszy, wręcz było go za mało. W końcu przesunąłem to biurko o metr w lewo i jest ok - niestety jak chce się mieć ładny dźwięk nie można bać się przemeblowań, tym bardziej, że jest to najtańszy sposób na poprawienie brzmienia.

--
    Hefi
  • REKLAMA
  • #6 1562726
    bezpiecznik
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Witajcie!
    Co do przemeblowań to w 100% popieram.
    Ja zawsze powtarzam kumplom że meble w pokoju ustawia się pod sprzęt , nie na odwrót ! czyli gdzie nam zostanie miejsce tam ładujemy kolumny i modlimy się żę może będzie dobrze.
    Ja np .musiałem tylko rozwalić mój segment i złożyć z niego taki który będzie mi odpowiadał(wizualnie i akustycznie) skręcony jest tak że nie występują żądne słyszalne drgania i wibracje jego cześći.
    wartp o to walczyć!
    pozdra
  • #7 1563700
    !ron
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Szkło jest fatalnym materiałem dla akustyki, brzęczy, świerczy i wogole najlepiej by było gdyby w pokoju odsłuchowym wogole nei było okien! No ale oczywiscie jest ot nie możliwe. Przemeblowania jak najbardzeij na miejscu, meble maja dobre właściwości rozpraszajace. Jesli kolumny nie sa zbyt wielkie to śmiało je podwieś pod sufitem na gumach (tylko takich grubszych, proponowałbym zastosowac takie gumy z przyżadu do ćwiczeń miesni ramion, nie wiem jak sie to nazywa, wiem ze sie to rozciąga), ustaw je tak aby były skierowane dokładnie na słuchacza bo wysokotnowce maja charakterystyke kierunkowa, pozatym jesli umieścisz je na gumach to i bass bedzie lepszy.
  • #8 1563907
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 133
    Tak, z oknami też może być problem - najlepsze by były szyby pancerne:D Pod tym względem najlepsze są nowe, plastikowe lub wysokiej klasy drewniane ramy. Ważne jest żeby szyby były dwu albo trzy warstwowe i nierozbieralne, mocowane usczelkami i zaciskane w profilach. Takie raczej nie grają. U mnie był straszny rezonans na 800Hz - szyby były 12 letnie, mocowane na kit:/

--
    Hefi

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problemy z nierównomiernym basem i różnicami w akustyce kolumn Philips wynikają głównie z fal stojących powstających w pomieszczeniu oraz odbić dźwięku od ścian i mebli. Ustawienie kolumn w rogach pokoju może powodować rezonanse i zmienne efekty akustyczne w różnych miejscach. Zaleca się eksperymentowanie z ustawieniem kolumn, np. ustawienie ich po skosie pokoju, oraz przemeblowanie w celu eliminacji rezonansów i niepożądanych odbić. Meble mogą działać jak tuby wzmacniające bas lub powodować drgania, dlatego ich odpowiednie rozmieszczenie jest kluczowe. Szkło i okna często generują niepożądane brzęczenia i rezonanse, szczególnie przy niskich częstotliwościach, co można częściowo złagodzić przez zastosowanie szyb wielowarstwowych i uszczelnień. Dodatkowo, podwieszenie kolumn na gumach tłumiących drgania może poprawić jakość basu i ogólną akustykę. Wskazane jest dostosowanie pomieszczenia i ustawienia sprzętu pod kątem akustyki, a nie odwrotnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA