logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Saxo 1.5d 2002 - trudności z odpaleniem po tankowaniu ekoDiesla

Sisior1995 28 Paź 2015 02:34 2235 15
REKLAMA
  • #1 15102061
    Sisior1995
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam!
    Czy jest ktoś jeszcze na forum kto miał problemy z odpaleniem Citroena Saxo 15d bez względu na to czy jest ciepły czy zimy i czy temperatura na dworze sięga +30 czy też jest -20 ? Trzeba go kręcić zależnie od 3 sekund do kilku razy...
    Wszyscy mechanicy w okolicy wymiękają, komputer nic nie pokazuje, ciśnienie na cylindrach prawie jak w nowym pomimo 300k przebiegu, pompa po regeneracji, świece nowe.... :|
    Problem zaczął się po tankowaniu ekoDiesla, przedtem palił od strzała teraz trzeba go kręcic kilka sekund jeśli ma humor a jeśli nie to odpala dopiero za 4-5 podejściem.
    Orientuje się ktoś w tym temacie co to za ploga? :?:
  • REKLAMA
  • #2 15102248
    kmr
    Poziom 18  
    Ocena: 93
    A czy sprawdziłeś wtryski? Jeśli wtryskiwacze nie rozpylają to może być problem z samozapłonem. Czy nie przybywa oleju w silniku? A może jednak świece żarowe nie działają skutecznie?
  • #3 15103261
    Sisior1995
    Poziom 8  
    Świece wątpię bo aktualnie jest drugi komplet, co do wtryskiwaczy to szczerze mówiąc nie pamiętam czy były robione czy nie.
    Zainteresowałeś mnie z tematem przybywania oleju w silniku :D o takich cudach nie słyszałem
  • REKLAMA
  • #4 15103334
    marcin_70
    Poziom 21  
    Ocena: 269
    W dieslu podczas rozruchu b. ważna jest prędkość obrotowa można by sprawdzić aku, rozrusznik. przewody do rozrusznika ale również tak jak kolega wyżej pisze czy końcówki nie leją, przydymi przy odpaleniu?
  • #5 15103874
    kmr
    Poziom 18  
    Sisior1995 napisał:

Zainteresowałeś mnie z tematem przybywania oleju w silniku :D o takich cudach nie słyszałem

jak napisał kolega z postu powyżej jeśli leją = słabe rozpylanie to ON ścieka po ściankach cylindra i jest zgarniany przez pierścienie olejowe.

No i oczywiście jak post powyżej ważny jest "kop" ale chyba inny AKU sprawdzałeś
  • #6 15105068
    Sisior1995
    Poziom 8  
    Dzisiaj dokładnie rozmawiałem z tatą który był poprzednim użytkownikiem, dopytałem się co było robione:
    -nowe świece
    -regeneracja pompy
    -sprawdzenie ciśnienia na cylindrach
    -wtryskiwacze sprawdzone są ok
    -aku 2 z kolei

Dopowiem że ostatnio jak znalazłem chwile czasu i zabrałem się za sprawdzenie usterki to moją uwage przykuły bąbelki powietrza w wężyku paliwowym wychodzącym z podstawy filtra umieszczonego na głowicy, uszczelniłem połączenie, fakt już nie bąbli ale to i tak nie to bo nadal jest ten problem pomimo że już troszeczkę się poprawiło. Ręce mi opadają przy tym samochodzie a chcę go zdobić bo nie jest bardzo stary (02r) i zaletą jest że pali tyle co nic....

Dymić dymi jak każdy diesel, z rozrusznikiem raczej nie dzieje się nic złego bo kręci jak głupi a silnik i tak porzebuje paru obrotów na zaskoczenie.

Tak myślę czy może pompka ze zbiornika niedomaga... jakieś sugestie na ten temat?
  • REKLAMA
  • #7 15105246
    kmr
    Poziom 18  
    Zapomniałem o powietrzu..

Częste przyczyny takich niesprawności to właśnie brak paliwa w układzie paliwowym. Powietrze dostaje się (nieszczelne połączenia lub przewody) a później paliwo "schodzi" z układu (pompy) i zanim zasśie trzeba pokręcić.

Drugą przyczyną są nieszczelne wtryskiwacze (nagar) lub zużyte zawory w pompie paliwowej zapobiegające cofaniu się paliwa.

Generalnie może być przyczyną to pierwsze. Jak wspomniałeś dolewałeś bioestry a niestety są one agresywne w stosunku do gum i tworzyw sztucznych. W tamtym czasie może materiały z układu paliwowego były jeszcze nieprzystosowane.
  • #8 15105488
    Sisior1995
    Poziom 8  
    Co do powietrza to o tym też właśnie pomyślałem jak mi się wyczerpały wszelkie pomysły na diagnozę pt; świece, pompa itd, założony jest zawór zwrotny za wężu przed filtrem, więc chyba mało prawdopodobne żeby dochodziło do cofnięć... a jak nie palił porządnie tak nie pali

Nie ma chyba mocnych na zrobienie tego, wszyscy odpadają nawet mechanik który cieszy się od dobrych 35 lat doskonałą renomą względem diesli, ale niestety to go zagięło :)

Wiem tylko tyle, szerokim łukiem omijam dystrybutor z eko, chusteczka nie interes, niby był tańszy a sieje spustoszenie.... :|
  • REKLAMA
  • #9 15105520
    kmr
    Poziom 18  
    Nie popadajmy w skrajności. Mój Megane 1,9 dt z 1996 jeździł na estrach, ale także lałem olej rzepakowy czysty jak był tani (więcej niż 50 gr różnicy). Nie zanotowałem negatywnego wpływu. Do tej pory pali i śmiga silnik niestety puszka już zjedzona i idzie do kasacji.
  • #10 15106065
    marcin_70
    Poziom 21  
    Może pompa nie tłoczy odpowiedniego ciśnienia? to, że niedawno była u regeneracji nie świadczy de facto o jej sprawności. Można by mu nalać jakiegoś środku do czyszczenia układu paliwowego.
  • #11 15106382
    Sisior1995
    Poziom 8  
    Masz na myśli jakiś środek z STP lub Motul? Testował ktoś coś...?
  • #12 15106410
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1534
    Pompa niestety do roboty, o ile się nie zapowietrza.
  • #13 15106497
    Sisior1995
    Poziom 8  
    manta napisał:
    Pompa niestety do roboty, o ile się nie zapowietrza.

A jeżeli pompa jest po regeneracji...?
  • #14 15106519
    marcin_70
    Poziom 21  
    Sisior1995 napisał:
    Masz na myśli jakiś środek z STP lub Motul? Testował ktoś coś...?

Tak. Gdzieś widziałem wykresy z hamowni przed kuracją i po, różnica była jakiś pięciu horsów...
  • #15 15106534
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1534
    Jakbym Ci zaczął dzisiaj wymieniać części po regeneracji które wylądowały w kontenerze, to nocy by zabrakło... Są regeneracje i regeneracje... Notę wykresową masz?
  • #16 15106631
    Sisior1995
    Poziom 8  
    A na wuj mi ta nota... zakład bodajże w TK robił i to podobno "renomowany"
    Nie mówię że jak po regeneracji to ma być jak nówka, bo faktycznie to jest odświeżenie złomu...

Czyli co, wyciągnąć tą "po regeneracji" i zainwestować w nową??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z odpaleniem Citroena Saxo 1.5d z 2002 roku po tankowaniu ekoDiesla. Silnik wymaga wielokrotnego kręcenia, niezależnie od temperatury otoczenia. Wymieniono świece, zregenerowano pompę, a ciśnienie na cylindrach jest w normie. Użytkownik zauważył bąbelki powietrza w wężyku paliwowym, co sugeruje nieszczelności w układzie paliwowym. Inne możliwe przyczyny to nieszczelne wtryskiwacze oraz problemy z ciśnieniem pompy. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie akumulatora, rozrusznika oraz ewentualne użycie środków czyszczących do układu paliwowego. Wskazano również na agresywność bioestrów w stosunku do materiałów układu paliwowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA