logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Modus 1.4 16v 2008r - brak komunikacji z ECU

motortrader 03 Lut 2019 12:12 1581 6
REKLAMA
  • #1 17751128
    motortrader
    Poziom 9  
    Ocena: 21
    Witam, temat to Renault Modus 2008r 1.4 16v. Problem następujący: Silnik nie kreci i brak komunikacji z ECU, z resztą modułów komunikacja jest. Linia Can High i Can Low przebiega przez moduł UCH do ECU. Czy w takim wypadku mogę połączyć się bezpośrednio ( żeby wykluczyć usterkę w wiązce elektrycznej w) przez Renault Clip'a ( dorabiając kable, tzw " na stole ") do ECU czy jednak w takim wypadku bez UCH się nie obejdzie?

Dodano po 1 [minuty]:

Renault Modus 1.4 16v 2008r - brak komunikacji z ECU
  • REKLAMA
  • #2 17751554
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1579
    Żeby zdiagnozować na stole ,musicie zbudować wiązkę z UCH na stole. +12 i ACC masz na sterowniku?
  • REKLAMA
  • #3 17751853
    motortrader
    Poziom 9  
    Tak, wszystkie zasilania, masy są. Wcześniej bywało, że było dobrze i auto paliło, ale teraz już jest na wciąż źle. Z modułem UCH jest komunikacja, ze sterownikiem brak. Wiązka pomiędzy ECU a UCH sprawdzona, ale dla pewności chciałem podłączyć ECU "na stole" w celu upewnienia się na 100%. Czy może być to wciąż uszkodzone UCH? Wylało się trochę z niego wody ale niby komunikacja jest. Przy włączonym zapłonie i próbie rozruchu załącza się jeszcze wentylator.
  • REKLAMA
  • #4 17752151
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1579
    Poradzisz sobie z podłożeniem drugiego UCH? Coś tu nie gra. Nie możesz mieć wszystkiego na wtykach ECU skoro brak komunikacji i startuje wentylator.
  • #5 17752900
    motortrader
    Poziom 9  
    Mogę zorganizować używkę. Z tego co wiem, to trzeba będzie doprogramowac UCH do reszty modułów?
  • #6 17757108
    motortrader
    Poziom 9  
    Czy ktoś wie czy ten moduł trzeba programować?
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Renault Modus 1.4 16v z 2008 roku, polegający na braku komunikacji z ECU, mimo że komunikacja z innymi modułami jest możliwa. Użytkownik zastanawia się nad możliwością podłączenia ECU bezpośrednio "na stole" w celu wykluczenia uszkodzenia wiązki elektrycznej. W odpowiedziach sugerowane jest, aby zbudować wiązkę z UCH na stole oraz sprawdzić, czy zasilania i masy są prawidłowe. Użytkownik potwierdza, że zasilania są w porządku, ale brak komunikacji z ECU może sugerować uszkodzenie UCH, które miało kontakt z wodą. Pojawia się również pytanie o konieczność programowania nowego UCH, jeśli zostanie wymienione.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA