logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI GE70 2PE Apache pro - Niskie FPS w grach mimo dobrych specyfikacji

surman24 28 Paź 2015 21:05 1281 8
REKLAMA
  • #1 15104067
    surman24
    Poziom 9  
    Cześć wam otóż mam problem chociaż sam nie jestem go pewny. Niedawno kupiłem laptopa MSI GE70 2PE Apache pro, zabawki w środku to:
    -i7 4700HQ
    -GTX 860m
    -8gb ramu
    -Win 7 x64
    to najważniejsze co się tyczy gier i np w grze FAR CRY 4 czy FIFA 16 gra na średnich/wysokich a w Far Cry'u nawet na niskich mi się zacina. W globalnych niby ustawiłem GTX 860 optymalizowałem komputer, czyściłem rejestr, aktualizowałem sterowniki oczywiście format C też był ;) i zabawa programami typu CCleaner czy GB też... ale coś do cholerki nie chcę mi się wierzyć, że z takimi "bebechami" w środku nawet laptop nie jest w stanie pociągnąć Fify czy Far Cry 4 na tych wysokich/średnich. TO nie tylko w tych grach tak się dzieje tylko w większości tych nowych. Pomóżcie Panie/Panowie bo po prostu mnie już troszkę krew zalewa z tym laptopem, który kupiłem i jestem bardzo zawiedziony a recenzje zbiera ładne.
    Proszę o pomoc i pozdrawiam Mateusz.
  • REKLAMA
  • #2 15104086
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8185
    Witaj.
    Kolejny raz widać, że laptopy jednak nie nadają się za bardzo do gier. Przy takiej konfiguracji jest bardzo możliwe, że sprzęt się przegrzewa i wpada w throttling, co powoduje przycięcia. Ściągnij OCCT i zrób power supply test o długości 20 minut, spakuj wszystko do jednego archiwum i wrzuć jako załącznik tutaj do analizy.

http://www.ocbase.com/index.php/download
  • REKLAMA
  • #3 15104106
    surman24
    Poziom 9  
    Przegrzewać się na pewno nie przegrzewa, do tego mam jeszcze podkładkę chłodzącą i cały czas monitoruje temperature programem Core Temp. Już się biorę ;)

Dodano po 22 [minuty]:

Nie mogę przełączyć na kartę dedykowana w opcjach w zakładce "Power Supply" mam robić na zintegrowanej?

Dodano po 8 [minuty]:

Nie wytrzymał nawet 2 minut.
    Załączniki:
    • 21-45.rar (556.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 15104697
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8185
    Nawet minuty nie wytrzymał, bo przez pierwszą minutę nie był obciążony. Możesz próbować z gwarancją, ale moim zdaniem tego nie obejmie. Oczywiste jest, że wpakowanie czterordzeniowego procesora wydzielającego 50W ciepła i mocnej grafiki wydzielającej kolejne 50W do ciasnej obudowy laptopa będzie robić piekarnik i tak się dzieje. OCCT ma ustawione odcięcie na 85 stopni, dlatego nie dochodzi do spowalniania podzespołów w celu ostudzenia (throttling), ale jak podniesiesz w ustawieniach OCCT odcięcie do 95 stopni zobaczysz jeszcze inne zachowanie.

Przy okazji widać, że podkładki chłodzące są niewiele warte w takim przypadku... :)
  • REKLAMA
  • #8 15105141
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    Jeśli laptop nie był używany, to jedyną możliwością jest wymiana pasty na bardzo wydajną:
    http://www.overclock.pl/articles/show/id/461,35,37,podsumowanie-zwiazki-bardzo-wydajne
    Jeśli jest powystawowy, to może już mieć zapchane chłodzenie i pomoże jego wyczyszczenie, ale to jest równoznaczne z utratą gwarancji.
    Ja bym próbował z gwarancją i opisał skrupulatnie wszystkie objawy. To nie zabawka za 50zł, więc nie ma prawa tak się przegrzewać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem MSI GE70 2PE Apache Pro, który mimo dobrych specyfikacji (i7 4700HQ, GTX 860m, 8GB RAM) ma niskie FPS w grach takich jak Far Cry 4 i FIFA 16. Po przeprowadzeniu różnych działań, takich jak aktualizacja sterowników, czyszczenie rejestru i formatowanie systemu, problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują, że laptop może się przegrzewać, co prowadzi do throttlingu, oraz że podkładki chłodzące są mało skuteczne. Rekomendacje obejmują testy temperatury, ewentualną wymianę pasty termoprzewodzącej oraz rozważenie zakupu komputera stacjonarnego, który oferuje lepszą wydajność w grach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA