logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd Nice Robus 600 - brama otwiera się tylko na metr po wymianie fotokomórek

popekfirma 30 Paź 2015 09:12 6657 15
REKLAMA
  • #1 15107704
    popekfirma
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,
    Mam problem z bramą.Po wymianie fotokomórek na nowe brama zaprogramowała się i zaczęła działać poprawnie lecz tylko do rana.Rano wyjeżdżając do pracy brama otworzyła się na około metr zatrzymała się i po kilku sekundach zamknęła się fotokomórki zaczęły świecić ciągłym światłem nie mrugać, dopiero restart sterownika i ponowne jego zaprogramowanie rozwiązał problem.Czy mógłby mi ktoś doradzić co może być tego przyczyną.
  • REKLAMA
  • #2 15107879
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Chyba wystąpił jakiś zbieg wydarzeń....Częściowe otwarcie i cofnięcie to oznaka zadziałania amperometryki, a fotki to druga sprawa - tak jakbyś nie przeprowadził rozpoznawania bluebus.
    Jeżeli masz lampę ostrzegawczą to gdy to się powtórzy zaobserwuj liczbę mignięć -jest to sygnalizacja błędu. Błędy sygnalizuje również dioda bluebus na centrali.
    Sprawdź wszystkie połączenia przewodowe w centrali i w fotkach.
  • #3 15107903
    popekfirma
    Poziom 10  
    A jest jakieś dodatkowe rozpoznawanie bluebus bo ja przeprowadziłem tylko rozpoznawanie wszystkich urządzeń.
  • REKLAMA
  • #4 15107922
    Marek J.
    Nie, to jest to samo...Naciskając dwa górne przyciski centrali.
  • #5 15107938
    popekfirma
    Poziom 10  
    Tak też zrobiłem natomiast problem pojawia się po dłuższym nie używaniu bramy najczęściej przez noc. Kontrolka bluebus wówczas mruga znacznie szybciej i mruga dioda L1.
  • REKLAMA
  • #6 15108051
    Marek J.
    Dioda bluebus powinna mrugać szybciej przy błędzie - ale to cykl mrugnięć i przerwa,cykl mrugnięć i przerwa...
    Policz ile razy mruga bluebus.
    Mruganie samej L1 występuje przy wprowadzaniu parametru...
    Może masz jakieś zwarcie na przewodach od fotek lub na płytce ncentrali? Jakieś mrówki, pajączki itp...
    Odłącz na jakiś czas wtyczkę bluebus na centrali, wykonaj rozpoznanie urządzeń i zaobserwuj działanie. Czasem przewód fotek (jego izolacja) jest uszkodzony i jak dostanie zimna i wilgoci to wariuje.
    Tylko UWAGA!!!
    Fotki nie będą działały ,żeby nie zrobiły szkody i krzywdy !!!
  • #7 15108261
    popekfirma
    Poziom 10  
    Zrobiłem tak jak Pan radzi wcześniej i jakiś tydzień było spokojnie lecz dwa dni temu problem znowu się powtórzył bez podłączonych fotek.Brama dojechała do połowy po czym od razu zaczęła się zamykać. Problem ten występował tylko rano w południe wszystko już działało poprawnie.
  • REKLAMA
  • #8 15109494
    Marek J.
    Czyli nastąpił zbieg dwóch zdarzeń..Fotki przypadek(?) i amperometryka.
    Sprawdź czy po wysprzęgleniu napędu brama da się przesuwać z jednostajną siłą, zwróć szczególną uwagę na miejsca gdzie brama robi rewers. Zwiększ siłę wg instrukcji (L5 w drugim poziomie programowania).
  • #9 15110205
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 15112760
    popekfirma
    Poziom 10  
    Brama przesuwa się dość płynnie i nie wyczułem jakiś oporów na jej drodze, natomiast zaobserwowałem że dioda bluebus mruga najpierw normalnie potem cztery szybkie mrugnięcia i cała centrala tak jakby dostaje resetu zapalają się wszystkie diody i i tak co jakieś 30s .Obecnie nie mogę zaprogramować bramy z podłączonymi fotkami a kabel od fotek sprawdziłem i wszystko z nim ok.
  • #11 15112815
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 15113428
    Marek J.
    Coś te 4 mrugnięcia (stop) mi tu nie pasują...jego zadziałanie nie powoduje rewersu.
    Po sprawdzeniu dokręcenia przewodów i poprawności styków zrób tak jak napisał Mareczny, ale ja jeszcze pokusiłbym się po wyjęciu centrali na wyjęciu jej z obudowy i sprawdzeniu zimnych i nadpalonych lutów na połączeniu "grzebienia" z płytką i w ogóle jej oceny organoleptycznej...
  • #13 15113827
    popekfirma
    Poziom 10  
    Napęd posiadam od około 5 lata a co do tych mrugnięć to brama wówczas w ogóle nie startowała tylko zapalały się wszystkie kontrolki na sterowniku i tak w kółko.
  • #14 15114123
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 15116069
    popekfirma
    Poziom 10  
    Wymieniłem wszystkie cztery kondensatory na takie same lecz problem dalej nie znikł.Diody fotokomórki święcą 3 szybkie błyski i 1 sekundowa przerwa co świadczy o tym że centrala ich w ogóle nie rozpoznaje.Również podczas programowania bez foto brama tylko się otwiera automatycznie natomiast nie chcę się zamknąć automatycznie.
  • #16 20177153
    hojnas
    Poziom 2  
    Dzień dobry, odgrzeję kotleta. Mm teraz taką samą sytuację jak autor tematu. A nie widzę czy i jak ostatecznie był problem rozwiązany. Czy mogę poprosić o informację w jaki sposób ten temat został naprawiony?

Dziękuję i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z napędem Nice Robus 600, który po wymianie fotokomórek działa poprawnie tylko przez krótki czas. Po nocy brama otwiera się na około metr, zatrzymuje się, a następnie zamyka, przy czym diody fotokomórek świecą ciągłym światłem. Użytkownik przeprowadził restart sterownika i ponowne programowanie, co chwilowo rozwiązało problem. W dyskusji poruszane są możliwe przyczyny, takie jak amperometryka, błędy w połączeniach, uszkodzenia przewodów, a także problemy z kondensatorami w centrali. Użytkownicy sugerują sprawdzenie mechaniki bramy, regulację siły napędu oraz wymianę kondensatorów elektrolitycznych. Problemy z diodami bluebus oraz ich mruganiem wskazują na błędy w systemie. Użytkownik wymienił kondensatory, ale problem nadal występuje, co sugeruje, że centrala nie rozpoznaje fotokomórek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA