logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vitodens 200 + vitotronic 200 - histereza załączenia palnika

mordorr 01 Lis 2015 22:37 4947 6
REKLAMA
  • #1 15115027
    mordorr
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,

Potrzebuję pomocy, lub wyjaśnienia dot. pracy regulatora Vitotronic 200 z kotłem Vitodens 200 pracującym z dwoma obwodami (OG2 OG3) z mieszaczami, zasialjącymi ogrzewanie podłogowe, bez sprzęgła hydraulicznego (tylko podłogówka)

Zauważyłem, że załączenie palnika następuje, gdy temperatura wody kotłowej spadnie 5*C ponizej temp zapotrzebowanej.
    przy układach z podłogówką taka histereza uniemozliwia regulacje temp. w obu obwodach niezaleznie. Wszystko jest OK gdy krzywe i temperatura wymagana sa takie same dla obu obwodow.

sprobuje opisac problem:
    np zapotrzebowana temp. OG2 = 28C, OG3 = 31C
    kociol grzeje wode kotlowa do temp 31 (przypuszczam, ze kryterium wylaczenia palnika jest temp. powrotu) po czym wylacza sie.
    palnik nie zalaczy sie, dopoki temp. wody nie spadnie do 26*C (31 - 5 [*C])
    problem polega na tym, ze przy podlogowce i temperaturach przejsciowych na zewnątrz to trwa wieki (dosc szybko temperatura spada do 28 stopni bo "zdjada" ją temp. OG2, a następnie od 28 do 26 temperatura spada godzinami). w efekcie OG3 nie jest wystarczajaco ogrzany. zwiekszenie temperatury wymaganej lub krzywej dla OG3 powoduje przegrzanie pomieszczen.

wydaje mi się, że rozwiązaniem byloby zmniejszenie histerezy zalaczenia palnika (pewnie kosztem taktowania, ale akurat z tym nie mam problemu poki co)
    w instrukcji serwisowej brak chocby wzmianki o tym parametrze.
    czy mozna cos z tym zrobić ??

Z gory dziękuję za wskazówki
    Jacek
  • REKLAMA
  • #2 15116877
    Serwis Kotłów
    Poziom 18  
    Ocena: 123
    Witaj,

do układu koniecznie dorzuć sprzęgło hydrauliczne z czujnikiem temperatury + pompa na OG3 (strzelam nie wiem jaką masz konfigurację instalacji) - inaczej zajedziesz pompę kotła.

Przy tak zrobionej instalacji problem zniknie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 15116925
    mordorr
    Poziom 2  
    Dziękuję za poradę,
    muszę troszkę uscislić opis tego co mam w kotłowni:
    obydwa obwody (OG2 i OG3) są z mieszaczami i pompami oraz pomiar temperatury zasilania. czyli w tej chwili w mojej kotlowni szumią 3 pompy i czasem 4ta cyrkulacyjna CWU.
    Myslalem o sprzęgle, ale w sytuacji gdzie mam tylko podlogowkę (140m2 podlogi, 11 pętli, 2 rozdzielacze) jest to konieczne ? sprzeglo podniesie temp. powrotu do kotla, a tego przy kondensacji chyba nie chcę ?

nie mówię nie - potrzebuję tylko argumentów :)

Jacek
  • REKLAMA
  • #4 15117271
    Serwis Kotłów
    Poziom 18  
    Ocena: 123
    Sprzęgło stabilizuje przepływ dla różnych warunków, zapobiega podbieraniu wody przez pompy na c.o. oraz zwiększonemu przepływowi przez kocioł.

mordorr napisał:
    sprzeglo podniesie temp. powrotu do kotla, a tego przy kondensacji chyba nie chcę ?

Taki stan rzeczy przy sprzęgle ma miejsce gdy nie ma odbioru ciepła, co jest sygnałem dla kotła do wyłącznia/zmniejszenia mocy palnika.

Sprzęgło montować!

Próbowałeś jeszcze dla obiegu obieg OG2 podnieść krzywą do góry i jednocześnie wypłaszczyć?

Pozdrawiam
  • #5 15117318
    mordorr
    Poziom 2  
    Jestem juz prawie przekonany do montazu sprzegla. pogorszyc raczej nie pogorszy, szczegolnie, ze tak jak piszesz, palnik zmniejszy moc w razie nadmiaru ciepla na odbiorze.

taki uklad jak mam teraz dziala dosc dobrze pod warunkiem, ze z krzywych wynika podobna temperatura zasilania obowdow. dziala tym gorzej im roznica wieksza. tak jak napisalem, wlasciwie nie mam mozliwosci zroznicowania temperatury obwodow.
    a tak przy okazji-
    ta histereza zalaczenia palnika - 5stopni - nie jest to za duzo jak na podlogowke ??
    zakladajac, ze mam tylko jeden obwod gdzie temperatura zasilania to 28st - to przy wylaczonym palniku temepratura spadnie do 23st. zanim palnik zalaczy sie ponownie. przy malym zapotrzebowaniem na cieplo to moze troche potrwac, a w tym czasie pomieszczenie za bardzo sie wychlodzi.
  • REKLAMA
  • #6 15131198
    mordorr
    Poziom 2  
    No więc sprzęgło już jest - FLAMCO Flexbalance 1"
    poki co bez czujnika temperatury, bo dostawca akurat takiego nie miał. czujnik będzie w przyszłym tygodniu (z drugiej strony to chyba najdroższy PTC ....)

Poki co problem nie został rozwiązany i cos czuję, że czujnik temperatury na sprzęgle tez go nie rozwiąże w 100%. dalszym ciagu glownym problemem jest histereza zalaczenia palnika.

szcegolnie jest to uciążliwe przy temperaturach przejsciowych.
    w OG3 wymagana temperatura to 28 stopni po odjeciu 5st histerezy mamy 23stopnie przy ktorych zalaczy sie palnik. przy 22 stopniach w pomieszczeniach i prawie 23 stopniach temp. podlogi......trwa to wieki - szczegolnie od 25 do 23 stopni.
    w tym czasie w pokojach na gorze zaczyna sie robic chlodno ...

mogę podnieść krzywą o te 2-3 stopnie, ale wtedy w momencie kiedy piec zacznie pracowac w trybie ciaglym będę miał saunę u góry i bede obnizal krzywą.

mam jeszcze dwie wątpliwości co do mojej instalacji:
    1. W lazience mam tylko jedna drabinkę. instalator dolaczyl ja do obwodu kotlowego przed sprzeglem bez pompki. wydaje mi sie, ze zalozenie, ze pompa pieca "przegoni" wodę przez ta drabinke to pobozne zyczenie i jedyna szansa na cieply grzejnik w lazience to grawitacja. to powoduje, ze nie moge zadac wyzszej temperatury kotlowej, bo piec od razu zaczyna taktowac co pare minut na parę sekund (ta drabinka pewnie nie odbierze odpowiednio duzo mocy, a juz na pewno nie grawitacyjnie)
    mam rację ??

z drugiej strony dokladanie pompy i utworzenie obwodu za sprzeglem tylko do jednej drabinki... bez sensu.tym bardziej, ze ta drabinka nie jest niezbedna.

2. pompy.
    mam dwa obiegi podlogowki po ok 70m2, dwa rozdzielacze 5 i 6 sekcji.
    pompy obwodowe to wilo yonos pico 1-4 (wysokosc podnoszenia 4m)
    czy to nie za male pompy do prawidlowej pracy ze sprzeglem i pompa w kotle?

w sumie nie mogę narzekac na mojego instalatora, bo instalacja dziala. grzeje. w domu cieplo... moze tylko ja jestem upeirdliwy ??
  • #7 16007234
    adamzrawy
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Czy Kolega poradził sobie z histerezą ? też mam ten sam problem

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem histerezy załączenia palnika w regulatorze Vitotronic 200 w połączeniu z kotłem Vitodens 200, który obsługuje dwa obwody (OG2 i OG3) z ogrzewaniem podłogowym. Użytkownik zauważył, że palnik włącza się dopiero po spadku temperatury wody kotłowej o 5°C poniżej temperatury zapotrzebowanej, co utrudnia niezależną regulację temperatury w obwodach. Uczestnicy dyskusji sugerują dodanie sprzęgła hydraulicznego, które stabilizuje przepływ i zapobiega problemom z pompami, co może poprawić działanie systemu. Użytkownik wyraża wątpliwości co do konieczności montażu sprzęgła oraz jego wpływu na temperaturę powrotu do kotła. Pomimo wprowadzenia sprzęgła, problem z histerezą nadal występuje, szczególnie w okresach przejściowych, co prowadzi do wychłodzenia pomieszczeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA