logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brama Domyślna w routerze - co oznacza w moim przypadku?

empster 03 Lis 2015 15:27 1323 7
REKLAMA
  • #1 15119364
    empster
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam, mam router TP Link TD-W8960N, zakładka Device Info - i tam moim oczom ukazuje się Default Gateway. Co ta brama domyślna oznacza - dokładniej - gdzie jest zlokalizowany dany router? Czy jest to moja centrala?

PS Dostawca ADSL Netia.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15119382
    empster
    Poziom 10  
    Czyli tym routerem z pewnością nie jest DSLAM (moja centrala)?
  • REKLAMA
  • #5 15119408
    empster
    Poziom 10  
    A korzystając z okazji już założonego tematu mam 2 inne pytania, ale również z dziedziny telekomunikacji.

1. Jak jest przydzielany numer stacjonarny - w sensie wklepuje cyferki i sygnał leci do mnie, a nie do sąsiada - co tym steruje? Dlaczego tak się dzieje oraz czy numer telefonu to adres IP?
    2.Podobne pytanie do wyższego - netia daje
    PPP Username:
    PPP Password:
    czy można z innego miejsca się zalogować - u ciotki w domu podłączając router z moimi danymi?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15119430
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 363
    1. tym steruje centrala telefoniczna, chyba, że wasz voip, to wtedy steruje tym serwer voip.
    2. Kiedyś tak się dało w neostradzie, o ile drugi użytkownik też miał neostradę. Aktualnie, nie wiem.
    Napewno nie zadziała jeśli ciotka NIE MA takiego samego typu usługi.
  • #7 15121850
    empster
    Poziom 10  
    Ale skąd ta centrala wie że to leci do mnie?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące bramy domyślnej (Default Gateway) w routerze TP Link TD-W8960N, zastanawiając się, czy jest to jego centrala. Odpowiedzi wskazują, że brama domyślna to router dostępowy Netii, a nie DSLAM, który wstrzykuje sygnał do kabla telefonicznego. Użytkownik zadał również dodatkowe pytania dotyczące przydzielania numerów stacjonarnych oraz możliwości logowania się z innym routerem przy użyciu danych PPP. Odpowiedzi wyjaśniają, że przydzielanie numerów sterowane jest przez centralę telefoniczną, a logowanie z innego miejsca może być możliwe tylko w przypadku posiadania tej samej usługi.
REKLAMA