logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Myszka świeci po wyłączeniu komputera - co zrobić?

KaziuWichura 09 Cze 2005 21:00 1403 19
REKLAMA
  • #1 1564288
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Mam taki problem, ze gdy wylaczam kompa to myszka dalej sie swieci tak jakbym normalnie pracowal :/ Co to moze byc?

pzdr.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1564310
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3804
    ... jaką masz płytę i system?
  • REKLAMA
  • #4 1564364
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Płyta: Abit BE6
    System: WinXP HomeEdit
  • #5 1564376
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    Napisałem o tym problemie (dotyczy klawiatury, ale kto wie ;)) w linku który podał Ci Hucul
  • #6 1564437
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ale zmiana biosu to nie dla mnie :/
    Chyba bede musial wylaczac z pradu :/
    A naprawde nie ma innego sposobu?

P.S. W ustawieniach w biosie jest (z myszka) tylko mouse break suspend...nie wiem co to, ale zmienialem i nic nie dawalo...:D
  • #7 1564580
    gladzio75
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Witam!!
    To pewnie optyczna myszka co?? Ja mam opytcznego Logitecha i tez sie swieci po wylaczeniu kompa. U kumpla inny optyk tez sie swieci. Widocznie sa tak zbudowane. Pozdro
  • REKLAMA
  • #8 1564732
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ale to nie myszka. To plyta daje prad. I nie moge rozwiazac problemu :/
    A upgr biosu - to nie dla mnie :/

pzdr.
  • #9 1565088
    gladzio75
    Poziom 19  
    Ale to optyczna mysz?? U MNIE TEZ SIE SWIECI!! U KUMPLA TAK SAMO!! Pozdro CZYLI TO NORMALNE
  • #10 1565150
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    gladzio75 napisał:
    Ale to optyczna mysz?? U MNIE TEZ się SWIECI!! U KUMPLA TAK SAMO!! Pozdro CZYLI TO NORMALNE

U mnie się nie świeci na Asusie. Czyli według Ciebie to nie normalne??? Mysz uszkodzona czy płyta???
  • #11 1565188
    gladzio75
    Poziom 19  
    To pewnie wszystko zalezy od myszki. Ja mam Abita NF7-S 2.0. Kumpel ma asrocka jakiegos na VIA i tez sie swieci. To myszka jest tak zbudowana.Pozdro
  • #12 1565364
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam
    Tez mam Abita - na obu portach PS2 po wylaczeniu kompa jest +5V. Jest to zupelnie normalne zjawisko, zalezne chyba od plyty, albo moze od biosu. Raczej nie ma sie czym przejmowac ;)
    Pozdrawiam
  • #13 1567124
    Mstasik
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Panowie zastanówcie sie dlaczego tak się dzieje, że na myszy zostaje napięcie po wyłączeniu kompa ? Komputer nie wie, że ma wpiętą mysz czy coś innego do portu i podaje napięcie. Jeżeli po wyłączeniu komputera zostaje na portach czy PS2 czy USB napięcie to jest to uzależnoone od zarządzania energią komputera - sprawdźsie ustawienia ACPI w biosie i nie piszcie że wadliwe są myszki, bo która mysz zaświeci gdy się ją wypnie ze złącza ??

Miałem kilka Abitów (między innymi 3 Abity BE6 / BE6 II) i Asusów. Na żadnym z nich mysz optyczna się nie świeci po wyłączeniu kompsa.
    Sytuacja ma się tak samo z palącymi się ledami na klawiaturze.

Pozdrawiam
  • #14 1567446
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6426
    Zazwyczaj jest zworka, która pozwala wybrać czy porty PS/2 (i USB) mają być zasilane z linii +5V czy +5V_SB (czyli tylko przy włączonym komputerze czy całey czas). Jeśli przełączysz tą zwokę w pozycję +5V to myszka będzie gasnąć, jednak nie będzie można włączyć komputera z klawiatury.
    Zworka może się też nazywać Wake On PS/2.

Co do LEDów na klawiaturze to większość BIOSów je wyłącza (tu faktycznie aktualizacja BIOSu często pomaga), zresztą Windows 2000 i nowsze robią to same przed wyłączeniem zasilania.
    Oświetlenia myszki optycznej nie da się niestety wyłaczyć programowo - jak myszka jest zasilana to świeci.
  • #15 1567505
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ale nie wiem co mam w tym biosie zmieniac zeby gasla. :/
    Prosze o konkrety :]

pzdr.
  • #16 1567671
    tzok
    Ocena: 6426
    W BIOSie raczej nic, choć możesz spróbować w Power Management wyłączyć opcje Wake on PS/2 i Wake on USB, raczej jednak trzeba będzie przestawić zworkę.
  • #17 1567712
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Jak masz myszkę USB to nie będzie świecić.
  • #18 1569914
    Mstasik
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Szukaj w biosie opcji USB mouse Support - jeśli jej nie masz sprawdź ustawienia ACPI. Jeśli jest wszystko dobrze - szukaj zworki na płycie - w okolicy złącza PS/2.

Pozdroofka
  • #19 1570658
    gladzio75
    Poziom 19  
    Ludzie zamknijcie juz ten temat. Ta myszka bedzie sie swiecic i juz. Tak skonstruowana jest plyta glowna ktora daje napiecie 5V. Pozdro
  • #20 1570725
    crazy_phisic
    Ocena: 130
    gladzio75 napisał:
    Ludzie zamknijcie juz ten temat. Ta myszka bedzie się swiecic i juz. Tak skonstruowana jest plyta glowna ktora daje napiecie 5V. Pozdro

a przeglądałeś do niej manuala??? proponuje wnikliwa analize tekstu od strony 45 Power Management Setup Menu tam dokładnie wszystko jest opisane... np: strona 55
    ➤ Mouse Break Suspend:
    Four options are available: Yes(No (COM1) (No (COM2) (No (PS/2) (Back to Yes.

Pozdrawiam[/img]

Podsumowanie tematu

✨ Problem świecenia myszy po wyłączeniu komputera wynika z faktu, że płyta główna nadal dostarcza napięcie +5V na porty PS/2, co jest normalnym zjawiskiem zależnym od konstrukcji płyty i ustawień BIOS-u. W przypadku płyty Abit BE6 i systemu Windows XP Home Edition, napięcie to utrzymuje się po wyłączeniu komputera, co powoduje świecenie optycznej myszy. Rozwiązaniem może być zmiana ustawień zarządzania energią w BIOS-ie, takich jak wyłączenie opcji Wake on PS/2 i Wake on USB, lub fizyczne przełączenie zworki (np. Wake On PS/2) na płycie głównej, która decyduje o zasilaniu portów. Aktualizacja BIOS-u może pomóc w niektórych przypadkach, jednak dla użytkowników mniej zaawansowanych jest to trudne. Oświetlenia myszy optycznej nie da się wyłączyć programowo, gdy jest zasilana. W niektórych modelach płyt (np. Asus) problem nie występuje, co wskazuje na różnice w implementacji zasilania portów. Myszki USB zwykle nie świecą po wyłączeniu komputera, gdyż porty USB są odcinane od zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA