logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GTX 780 - Karta graficzna wyłącza się podczas grania, wentylatory na max obrotach

Lopez2300 10 Lis 2015 07:20 1920 13
REKLAMA
  • #1 15137744
    Lopez2300
    Poziom 9  
    Ocena: 25
    Witam

Jestem posiadaczem Geforca GTX 780. Jakiś miesiąc temu karta przestała działać i towarzyszył temu czarny ekran z czerwonymi kropkami a po kilku sekundach blue screen. Wysłałem kartę do producenta i dostałem taką samą tyle że nową. Minęło jakieś półtora tygodnia i wczoraj karta zaczęła się dziwnie zachowywać. Grałem w grę i naglę zaciął się dźwięk i obraz, wymagany był reset komputera bo nic się nie dało zrobić. Przy uruchamianiu gdy pokazał się ekran powitalny windowsa monitor stracił obraz i sygnał od karty graficznej a w samej karcie włączyły się wentylatory które zaczeły działać na maksymalnych obrotach co wywołało głośny szum. Po wyłączeniu komputera i włączeniu go ponownie system się uruchomił ale w grze po jakiś 10-15 minutach grania problem się pojawił ponownie. Znowu reset ale tym razem przy ponowym uruchamianiu wentylatory w karcie graficznej milczały ale obraz i tak znikł, tak jakby karta się wyłączyła. Sytuacja się powtarzała i raz się wyłącza a raz wentylatory wyją jak niewiem co i towarzyszy temu brak obrazu. Nie wiecie może co jest przyczyną takiego stanu rzeczy?

Dzięki wielkie za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 15137788
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    A konfigurację sprzętową ze szczególnym uwzględnieniem zasilacza to mamy zgadnąć czy wywróżyć?
  • REKLAMA
  • #3 15137789
    neurone202
    Poziom 11  
    Lopez2300 napisał:
    Witam

Jestem posiadaczem Geforca GTX 780. Jakiś miesiąc temu karta przestała działać i towarzyszył temu czarny ekran z czerwonymi kropkami a po kilku sekundach blue screen. Wysłałem kartę do producenta i dostałem taką samą tyle że nową. Minęło jakieś półtora tygodnia i wczoraj karta zaczęła się dziwnie zachowywać. Grałem w grę i naglę zaciął się dźwięk i obraz, wymagany był reset komputera bo nic się nie dało zrobić. Przy uruchamianiu gdy pokazał się ekran powitalny windowsa monitor stracił obraz i sygnał od karty graficznej a w samej karcie włączyły się wentylatory które zaczeły działać na maksymalnych obrotach co wywołało głośny szum. Po wyłączeniu komputera i włączeniu go ponownie system się uruchomił ale w grze po jakiś 10-15 minutach grania problem się pojawił ponownie. Znowu reset ale tym razem przy ponowym uruchamianiu wentylatory w karcie graficznej milczały ale obraz i tak znikł, tak jakby karta się wyłączyła. Sytuacja się powtarzała i raz się wyłącza a raz wentylatory wyją jak niewiem co i towarzyszy temu brak obrazu. Nie wiecie może co jest przyczyną takiego stanu rzeczy?

Dzięki wielkie za pomoc

Podaj pełną specyfikację komputera a szczególnie zasilacz(marka i moc),bo jak mi wiadomo minimum mocy zasilacza przy tej karcie graficznej według producenta jak się nie mylę jest przynajmniej 600W i dam ci Link
  • #4 15138834
    Lopez2300
    Poziom 9  
    Witam

Mój sprzęt to:

Procesor: Intel Core I5-4570 3.2GHz LGA1150 BOX HASWELL
    Karta graficzna: EVGA GeForce GTX 780 SC ACX 3GB
    Płyta główna: MSI Z87-GD65 GAMING
    Pamięć RAM: Corsair Vengeance Pro 16GB
    Zasilacz: Be Quiet! Pure Power L8 700W 80PLUS Bronze BN225

Pozdrawiam
  • #5 15138880
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Uruchom GPU-Z na zakładce sensors (w międzyczasie wklej screena z zakładki 1wszej).
    Pograj w grę, ale żeby się nie wyłączyła.
    Od razu po zakończeniu grania przejdź do GPU-Z i wklej tu do wglądu screena z zakładki sensors.
    Wklej screena z 3ciej zakładki CPU-Z. Jest na niej wersja BIOS. Nowe wersje zawierają poprawki dot. kompatybilności kart graficznych.
    Jeśli jest jakiekolwiek OC -usuń.
  • #6 15139534
    Lopez2300
    Poziom 9  
    Przesyłam screeny z GPU Z i CPU Z.
    Załączniki:
    • GTX 780 - Karta graficzna wyłącza się podczas grania, wentylatory na max obrotach GPU.PNG (49.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • GTX 780 - Karta graficzna wyłącza się podczas grania, wentylatory na max obrotach BIOS.PNG (28.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 15139653
    cyberdelia
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    Jak zwykle stawiam na uszkodzoną kartę graficzną, jak szybko przyszła ci ta nowa karta? jesteś pewny że ta nowa nie była naprawiana ? mi się wydaje że podgrzali ci ją w sklepie lub serwisie i oddali jako nową.

PS. nie tylko stawiam na kartę graficzną , ale jestem pewny że padła karta.
  • #9 15140144
    Lopez2300
    Poziom 9  
    Powiem tak dostałem kartę z nowym kodem identyfikacyjnym, a czy jest nowa to nie wiem. Według producenta przysłali mi nową kartę. Trzeba im na słowo uwierzyć. Pocztą polską szło pięć dni do miejscowości obok Monachium. Spowrotem od EVGA kurierem UPS szło w sumie 2 dni.
  • #10 15140178
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Ja swoje wypociny przedstawiłem. Jeśli chcecie mieć 100% pewności dlaczego Autor nie sprawdzi karty w innym komputerze?
    Może tak właśnie zrobił serwis obok Monachium - podłączył, sprawdził że działa i odesłał z "nowym kodem identyfikacyjnym"- cokolwiek to jest za kod.
    W jakim celu MSI, wypuszcza poprawki do BIOS pod tytułem np:
    "- Improved AMD Graphic card compatibility." Nie wiem.
    Co to jest ta "kompatybilność"? Może to, że karta w ogóle nie działa w danej płycie.
    A jak zadziała to jak będzie działać......?

Ja proponuję dla odmiany popracować na IntelHD 4600, który Autor ma w CPU i sprawdzić, czy system bez GTX jest stabilny. I memtest.
  • #11 15140193
    cyberdelia
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    safbot1st napisał:
    Ja swoje wypociny przedstawiłem. Jeśli chcecie mieć 100% pewności dlaczego Autor nie sprawdzi karty w innym komputerze?
    Może tak właśnie zrobił serwis obok Monachium - podłączył, sprawdził że działa i odesłał z "nowym kodem identyfikacyjnym"- cokolwiek to jest za kod.
    W jakim celu MSI, wypuszcza poprawki do BIOS pod tytułem np:
    "- Improved AMD Graphic card compatibility." Nie wiem.
    Co to jest ta "kompatybilność"? Może to, że karta w ogóle nie działa w danej płycie.
    A jak zadziała to jak będzie działać......?

Ja proponuję dla odmiany popracować na IntelHD 4600, który autor ma w CPU i sprawdzić, czy system bez GTX jest stabilny. I memtest.

Podziałaj na zintegrowanej karcie, a podejrzaną kartę sprawdź w innej maszynie, i pamiętaj, że gwarancja się nie przedłuża jeśli zostanie wykryta wada, sprawdź i w razie dalszych usterek reklamuj, i jeszcze jedno zawsze dołączaj opis usterki jaka wystąpiła podczas użytkowania karty.
  • REKLAMA
  • #12 15140532
    Lopez2300
    Poziom 9  
    Dzisiaj przestestuję karte na komputerze kolegi i dam znać co wyszło. A co do działania systemu bez GTX'a to jak karta była reklamowana to pracowałem na IntelHD 4600 i system działał stabilnie.
  • #13 15143507
    Lopez2300
    Poziom 9  
    Przetestowałem kartę u kolegi i wszystko działało. Więc jak wróciłem odinstalowałem wszystkie sterowniki od GTX łącznie z czyszczeniem ich pozostałości z rejestru oraz zresetowałem BIOS. Skutek jest taki że wszystko wróciło do normy i działa jak należy.

Dzięki za okazaną mi pomoc:).
  • #14 15213356
    Lopez2300
    Poziom 9  
    Niestety problem powrócił z tym że komputer niechciał się włączyć. Gdy wypiełem kartę uruchomił się normalnie a gdy wpiełem ją z powrotem to znowu niechciał się właczyć. Jednak gdy udało mi się go uruchomić karta dokonała żywota paląc się przy akompaniamencie dymu. Karta została wysłana do serwisu na reklamacje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z kartą graficzną EVGA GeForce GTX 780, która po wymianie na nową zaczęła się wyłączać podczas grania, co objawiało się czarnym ekranem, zacięciem dźwięku oraz maksymalnymi obrotami wentylatorów. Po podaniu specyfikacji sprzętowej, w tym zasilacza Be Quiet! Pure Power L8 700W, użytkownik otrzymał porady dotyczące sprawdzenia BIOS-u, aktualizacji sterowników oraz testowania karty w innym komputerze. Po przetestowaniu karty u znajomego, problem zniknął, jednak po pewnym czasie powrócił, a karta ostatecznie uległa uszkodzeniu, co skutkowało jej wysłaniem do serwisu na reklamację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA