logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

vw lupo 1.0 - niskie obroty po odpaleniu i gaśnie (jak zimny)

Radoslaw88 12 Lis 2015 15:05 5643 5
REKLAMA
  • #1 15144692
    Radoslaw88
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Witam mam problem z autkiem jak w temacie,
    Silnik 1.0 MPI 37kW AUC.

Sytuacja wygląda następująco:
    1. Auto odstane np jedna noc,
    2. Włączam auto wszystko jest ok
    3. Mija kilkanaście sekund możę więcej i auto zaczyna się dławić obroty spadają poniżej 500.
    4. W tym momencie jest zero reakcji na pedał gazu.
    5. Auto pomęczy się i albo zgaśnie albo będzie ok (brak błędów w sterowniku).
    6. Ponowne uruchomienie, sytuacja albo się powtórzy albo pracuje normalnie.
    --------------------------------------------------------------------------
    Jedyne co pomaga, to zanim auto zacznie się dławić należy wcisnąć pedał gazu i przytrzymać auto na wysokich obrotach około 2.5tys przez około 1min-2min. Różnie. Od tego momentu auto pracuje igła. Nic nie szarpie zero

Czyszczona była przepustnica i zrobiona adaptacja. (Przez około tydzień było wszystko dobrze. Ale nie wiem czy to działanie na przepustnicy pomogło czy tylko zbieg okoliczności.

We wtorek odstawiłem auto pod warsztat żeby wczoraj z rana pod komputer podpiąć i zobaczyć odczyt parametrów rzeczywistych. Ale jak na złość wszystko było ok. Dzisaj problem powrócił.

Jakieś wasze podpowiedzi?
  • REKLAMA
  • #2 15144746
    gieniapierda
    Poziom 23  
    Ocena: 129
    ja bym obstawiał zbyt ubogą mieszankę na rozruchu silnika. To znaczy, że nie załącza się automatyczne ssanie. Sam piszesz, że po "przegazowaniu" auta, samochód nie gaśnie. Miałem kiedyś sytuację odwrotną,: auto pracowało na ssaniu "non stop". Objawy były odwrotne do twoich, czyli ciągła praca silnika na wysokich obrotach i podwyższone spalanie. Generalnie należałoby podpiąć samochód pod tester na zimnym silniku. Np zostawić je w serwisie na weekend, żeby w poniedziałek rano je podpięli. I wtedy wyjdzie błąd.
  • REKLAMA
  • #3 15145091
    Radoslaw88
    Poziom 13  
    Ok a co może być powodem że auto nie "włącza trybu ssania"? I czy w takim przypadku może dojść do sytuacji że gdy auto zacznie się dławić to nie zareaguje w ogóle na pedał gazu?
  • REKLAMA
  • #4 15147606
    gieniapierda
    Poziom 23  
    Ocena: 129
    Obstawiałbym czujnik temperatury. Ale to powinien wykazać test diagnostyczny.
  • REKLAMA
  • #5 15150662
    tomaszk23
    Poziom 16  
    Ocena: 71
    Jeśli gaśnie po 15 s to czujnik położenia walu
  • #6 15184794
    Radoslaw88
    Poziom 13  
    tomaszk23 - to jest czas orientacyjny. Ostatnio np problemu nie było jak pogrzebałem coś przy czujniku temperatury. Aktualnie umawiam się z mechanikiem na wymianę filtra paliwa (bo i tak na niego czas) oraz tego czujnika. Zobaczymy co będzie. Dodatkowo tomaszk23 zauważ że jak od razu przegazować auto przez jakiś czas, to problemu nie ma, a w tym czasie taka jednostka jak 1.0 złapie dość temperatury. A od tego momentu problem znika aż do wystudzenia samochodu.
REKLAMA