logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie zabezpieczenia przedlicznikowe do licznika 3-fazowego 25A?

vollant 14 Lis 2015 01:19 8583 14
REKLAMA
  • #1 15149164
    vollant
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam
    Zwiększyłem sobie przydział mocy o 8 kW i będę miał zainstalowany licznik 3-fazowy. Jeśli chodzi o zabezpieczenie przedlicznikowe to w warunkach mam napisane: "Zabezpieczenie przedlicznikowe wyłącznikami nadmiarowo prądowymi o wartości 25A, przystosowanymi do plombowania". Zajrzałem do tych zabezpieczeń na klatce schodowej i zobaczyłem, że jest tam zastosowany wyłącznik CLS6-D25 Moellera. Jest tam sześć takich wyłączników dla każdego z mieszkań zaplombowane jedną plombą z dostępem oczywiście do dźwigni załączającej. Nie wiedziałem że teraz stosuje się wyłączniki przedlicznikowe typu D. Myślałem, że typu C. Myślę więc, że zastosuję tego samego typu zabezpieczenie bo ktoś to pewnie zaprojektował w ten sposób. Tylko jeszcze pytanie czy dokupić dwa jednofazowe czy zastosować trójfazowe bo tego ZE nie określił? Ja się skłaniam do jednofazowych bo zawsze to lepiej jak wyłączy ci jedna faza niż trzy.
    S-ki jak wiadomo posiadają wady jeśli chodzi o selektywność zwarć, ale zaletą w stosunku do topików jest to, że jak mi wywali nie muszę czekać na ZE tylko mogę odrazu ją spowrotem załączyć bo dżwignie zawsze zostawia się dostępne, zatem wada nieselektywności nie jest tak uciążliwa. W warunkach mam s-ki zatem tu nie mam wyboru. Jeśli chodzi o charakterystykę to pewnie też najlepiej będzie dobrać tak jak było czyli typu D. Natomiast rozumiem, że są dopuszczalne warianty z trójfazowym jak i trzema jednofazowymi wyłącznikami?
  • REKLAMA
  • #2 15149177
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Z mojej perspektywy lepiej wziąć dodatkowo na "WZ" wyłącznik selektywny bądź ograniczniki mocy. 80% fachowców to zaplombuje i po bólu. Co najmniej optymizmem jest wiara w selektywność zwarciową wyłącznika instalacyjnego D25 gdy za nim jest B16, czy B10 to... charakterystyki pasmowe mówią wszystko.

Dodano po 58 [sekundy]:

Ryzyko de facto żadne, a gdyby komuś w przyszłości chciało się z tym polemizować to wystarczy przypomnieć Prawo Budowlane.
  • REKLAMA
  • #3 15149195
    vollant
    Poziom 8  
    Nie wiem czy to spowodowane było wiarą w selektywność czy czymś innym, jednak faktem że wszystkie mieszkania mają D25 i nie ma sensu zastanawiać się teraz dlaczego. Projektant czymś się zapewne kierował skoro takie wybrał. W przypadku zadziałania i tak mogę w każdej chwili to otworzyć i załączyć co będzie raczej bardzo rzadkie. Nie bardzo chcę zmieniać w stosunku do tego co było zaprojektowane bo jakieś uzasadnienie tego pewnie było. Interesuje mnie natomiast kwestia trzy jedno czy jedno trójfazowe.
  • #4 15149216
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    vollant napisał:
    W przypadku zadziałania i tak mogę w każdej chwili to otworzyć i załączyć co będzie raczej bardzo rzadkie.

Zwykła przepalona żarówka spowoduje ciemność w całym domu. Już niebawem kolega będzie praktykował ciemnogród :D Nie ma to jak z gołym tyłkiem lecieć w najmniej odpowiednim momencie do zab. przedlicznikowego (oby tylko dostęp był) ;)
    A z tym bywa różnie, czasem trzeba dzwonić do konserwatora lub ZE i czekać przy świeczkach całą noc...
    Dla romantyków jak znalazł ;)

vollant napisał:
    Nie bardzo chcę zmieniać w stosunku do tego co było zaprojektowane bo jakieś uzasadnienie tego pewnie było.

Jedyne uzasadnienie to projekt typu kopiuj wklej. Nie ma nic związanego z wiedzą techniczną. Typowy gniot...

vollant napisał:
    Interesuje mnie natomiast kwestia trzy jedno czy jedno trójfazowe.

Jeśli już "esy" to tylko osobne.
  • #5 15149311
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3486
    vollant napisał:
    W warunkach mam s-ki zatem tu nie mam wyboru.

Tak w warunkach nie jest napisane.
    vollant napisał:
    Nie wiem czy to spowodowane było wiarą w selektywność czy czymś innym, jednak faktem że wszystkie mieszkania mają D25 i nie ma sensu zastanawiać się teraz dlaczego. Projektant czymś się zapewne kierował .
    Wiadomo dlaczego.
    Projektant był madry i dobrze zrobił. Wiedział co co robi.
    Może kolega zastosować 3 x D25 lub ogranicznik mocy 3x25A.
  • #6 15149369
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Wszystko wskazuje na to że mówimy o budynku wielorodzinnym. W takim przypadku sprawę należałoby uzgodnić z administracją budynku. Instalując zabezpieczenia należy patrzeć nie tylko w dół, w stronę odbiorcy, ale i w górę. Właścicielem i gospodarzem instalacji elektrycznej jest właściciel budynku i też powinien mieć coś do powiedzenia. Koledzy proponują na zasadzie "leci bezpiecznik? wkręć większy".
  • #7 15149457
    vollant
    Poziom 8  
    Zapewne ten wyłącznik współpracuje z zabezpieczeniem w RG, dlatego wstawienie co innego niż D25 pewnie wymagałoby takich uzgodnień. Chociaż eksploatacją dla administracji zajmuje się firma zewnętrzna, która ma wiele innych takich budynków zatem ich wiedza jest pewnie ograniczona. Wspólnota nie ma własnego elektryka. Pytałem ich już o pewne sprawy związane z doprowadzeniem trzech faz to nie bardzo potrafili odpowiedzieć. Musiałem sam rozgryźć temat. Zgodę oczywiście klepnął zarząd.
    Nie ma oczywiście takiego efektu jak sugerowano, że przepalona żarówka spowoduje zadziałanie którejkolwiek s-ki. Jeżeliby był taki problem to dotyczyłby wszystkich mieszkań, mieszkańcy zapewne narzekaliby na to i byłoby to zmienione. Natomiast przy przepaleniu się grzałki w piekarniku zadziałała różnicówka. Jeżeli nie masowych wędrówek do zabezpieczeń przedlicznikowych tzn. że to działa. Dostęp do skrzynki w każdej chwili ma ochrona.
    Natomiast najlepszym rozwiązaniem jak sugerujecie jest zabezpieczenie s-ką każdej fazy oddzielnie? Według mnie też lepiej przecież jak wyleci tylko jedna faza niż wszystkie trzy.
  • #8 15149559
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 196
    vollant napisał:
    Pytałem ich już o pewne sprawy związane z doprowadzeniem trzech faz to nie bardzo potrafili odpowiedzieć. Musiałem sam rozgryźć temat.
    .

Kogo pytałeś i o co ?. A co na to ZE ? I kto 3 fazy w końcu doprowadził do mieszkania ? I kto montował licznik na 3 fazy ? Opisz jak to się odbywa.
  • REKLAMA
  • #9 15149597
    vollant
    Poziom 8  
    Licznik jeszcze nie jest zamontowany bo muszę zaopatrzyć się przecież w te zabezpieczenie przedlicznikowe. Instalacja w budynku jest podprowadzona jako trójfazowa i do rozdzielnicy w mieszkaniu podprowadzone są dwie wolne fazy do podpięcia, nic nie trzeba doprowadzać. Tego właśnie nie potrafili mi powiedzieć elektrycy ze wspólnoty. Trzeba tylko podpiąć licznik trójfazowy, jeszcze dodatkowe zabezpieczenia w mojej rozdzielnicy i mogę podłączać płytę na dwie fazy, a trzecią wykorzystać do piekarnika.
  • #10 15149608
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 196
    I nie potrzeba najpierw umowy z ZE o dostarczenie 3 fazowego. A skoro wspólnota nie ma elektryka na etacie to z kim swoją instalację konsultowałeś ?
  • REKLAMA
  • #11 15149675
    vollant
    Poziom 8  
    Przecież napisałem, że wszystko jest doprowadzone, napisałem też wcześniej o warunkach z ZE zatem umowa jak najbardziej będzie. Zarząd wspólnoty podpisał wszystkie zgody, wszystko jest przystosowane i teraz tylko kwestia tych zabezpieczeń przedlicznikowych i będzie montowany licznik. I z tego jak tu się zorientowałem, dokupię dwa jednofazowe aby osobno były na każdą fazę i zastosuję D25 tak jak było do tej pory zaprojektowane na jedną fazę.
  • #12 15150957
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    vollant napisał:
    Zapewne ten wyłącznik współpracuje z zabezpieczeniem w RG

Ciekawe czego kolega spodziewa się w RG. Ja spodziewałbym się BMów albo innego cuda gG/gL.

Dodano po 2 [minuty]:

vollant napisał:
    I z tego jak tu się zorientowałem, dokupię dwa jednofazowe aby osobno były na każdą fazę i zastosuję D25 tak jak było do tej pory zaprojektowane na jedną fazę.

A to już nie jest zgodne z PB. PB, żąda/wymaga/prosi/błaga o selektywność.
  • #13 15151311
    vollant
    Poziom 8  
    pol102 napisał:
    vollant napisał:
    Zapewne ten wyłącznik współpracuje z zabezpieczeniem w RG

Ciekawe czego kolega spodziewa się w RG. Ja spodziewałbym się BMów albo innego cuda gG/gL.

Ja też tego samego się spodziewam.

pol102 napisał:
    vollant napisał:
    I z tego jak tu się zorientowałem, dokupię dwa jednofazowe aby osobno były na każdą fazę i zastosuję D25 tak jak było do tej pory zaprojektowane na jedną fazę.

A to już nie jest zgodne z PB. PB, żąda/wymaga/prosi/błaga o selektywność.

Proszę jaśniej czy chodzi o to że będą trzy jednofazowe czy o to że D25? Bo jeżeli to drugie to taką niezgodność wprowadził projektant i nie moją rolą jest go poprawiać. Jeżeli to jest błąd to jest to błąd projektowy. Tak jak napisałem wszystkie mieszkania takie mają. Nie do końca jest to selektywne ale zapewne zostało to zaprojektowane z pewną myślą.
    Jeżeli chodzi o zastosowanie trzech jednofazowych to mam nadzieję, że kolega nie widzi tu żadnych niezgodności. :D
  • #14 15151742
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3486
    vollant napisał:
    I z tego jak tu się zorientowałem, dokupię dwa jednofazowe aby osobno były na każdą fazę i zastosuję D25 tak jak było do tej pory.

Napisałem ci dokładnie co masz zastosować. Jak "nie kumasz" precyzyjnego tekstu po polsku to nic na to nie poradzę. Kombinuj po swojemu.
  • #15 15152061
    vollant
    Poziom 8  
    Przecież ja napisałem jeszcze jaśniej co zastosuję. Jako jedno z opcji które wspomniałeś uszczegółowiając jeszcze radą: "Jeśli już "esy" to tylko osobne". Wówczas wszystko jest jasne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zwiększył przydział mocy o 8 kW i planuje zainstalować licznik 3-fazowy z zabezpieczeniem przedlicznikowym. W warunkach technicznych wskazano, że powinny to być wyłączniki nadmiarowo prądowe o wartości 25A, przystosowane do plombowania. Użytkownik zauważył, że w budynku zastosowano wyłączniki CLS6-D25 firmy Moeller. Pojawiły się wątpliwości dotyczące wyboru między dwoma jednofazowymi a jednym trójfazowym zabezpieczeniem. W dyskusji podkreślono znaczenie selektywności zabezpieczeń oraz konieczność uzgodnienia z administracją budynku. Użytkownik zdecydował się na zastosowanie dwóch jednofazowych wyłączników D25, aby zminimalizować ryzyko wyłączenia wszystkich faz w przypadku awarii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA