logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenia przedlicznikowe 3-fazowe 25A – czy S303 C16A jest potrzebny?

michs2406 19 Lut 2026 22:46 435 7
  • #1 21843665
    michs2406
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witajcie

Mam pytanie o zabezpieczenia przedlicznikowe dla instalacji 3 fazowej, na umowie moc umowna 16,5kW, zabezpieczenia 25A. W domu niedawno zrezygnowano z dwóch liczników 1 fazowych i wszystko spięto pod wcześniej rzadko używaną 3 fazę z licznikiem trójfazowym.

Stan obecny - nowa linia napowietrzna wchodząca do domu trafia od razu na pierwszą rozdzielnicę w której są:

1) rozłącznik bezpiecznikowy cylindryczny 3P EATON Z-SH/3, wkładka niestety nie wiem czy 25A, bo założona plomba,
    2) potem wyłącznik nadprądowy FAEL S303 C16 - wg. mnie za mały lub w ogóle niepotrzebny
    3) dwa wyłączniki nadprądowe pozostałe po zlikwidowanych licznikach jednofazowych - EATON CLS-C25 - do zlikwidowania

Z tej rozdzielnicy idą 3 pakiety przewodów 4x 6mm² do rozdzielnicy głównej, w której jest licznik 3 fazowy, za nim wyłącznik izolacyjny FR oraz reszta instalacji na obwody.

Moje pytanie dotyczy obecnych zabezpieczeń - o ile topiki są w porządku (o ile są tam wkładki 25A gG) to czy ten S303 nie jest zdecydowanie za mały? 1 fazówka miała 25A, a tutaj tylko 16A. Z tego co się dowiedziałem, to w ogóle nie powinno go tam być, wystarczy sam topikowy. Jednakże z drugiej strony S303 pozwala na odłączenie zasilania całej instalacji wraz z licznikiem, co może być przydatne w razie jakichś prac w głównej rozdzielnicy bez każdorazowego zgłaszania rozplombowania.

Będę wkrótce wzywał elektryka, który ma to przerobić i chciałbym mniej więcej wiedzieć co zastosować.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie

Rozdzielnica elektryczna z plombą, widoczne wyłączniki Eaton i ręczne opisy na osłonie
  • #2 21843681
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    A co stoi na przeszkodzie wywalenia tego z licznikiem na zewnątrz i przystosowaniem do obecnych standardów? Co to za lokalizacja?
  • #3 21843683
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1717
    Witam,
    michs2406 napisał:
    Będę wkrótce wzywał elektryka, który ma to przerobić i chciałbym mniej więcej wiedzieć co zastosować.

jeśli zawołasz elektryka i powiesz mu:
    - "Panie... mam swój sprzęt, weź mi go Pan zamontuj!"
    to on powie ci:
    - "OK, tylko gwarancji na swoją pracę nie daję, będzie awaria, będziesz pan płacił kolejny raz, za wezwanie mnie do awarii!".

Pytanie, czy chcesz być tym przysłowiowym "chytrym, który dwa razy traci i płaci"?
    Przyjdzie elektryk, zrobi rozeznanie i zrobi robotę (wraz z przeglądem instalacji oraz gwarancją).
    Pozostawiam tobie powyższe do przemyśleń.

Pozdrawiam
  • #4 21843741
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1104
    michs2406 napisał:
    Moje pytanie dotyczy obecnych zabezpieczeń - o ile topiki są w porządku (o ile są tam wkładki 25A gG) to czy ten S303 nie jest zdecydowanie za mały? 1 fazówka miała 25A, a tutaj tylko 16A. Z tego co się dowiedziałem, to w ogóle nie powinno go tam być, wystarczy sam topikowy. Jednakże z drugiej strony S303 pozwala na odłączenie zasilania całej instalacji wraz z licznikiem, co może być przydatne w razie jakichś prac w głównej rozdzielnicy bez każdorazowego zgłaszania rozplombowania.

Tu jest jakiś błąd.
    Najpierw powinno być tzw. zabezpieczenie przedlicznikowe.
    Tutaj można to powiązać z zabezpieczeniem nadprądowym zrealizowanym z użyciem wkładek topikowych.
    Następnie powinien być licznik, a dopiero za licznikiem należy się spodziewać podawanego aparatu "S303".
    Jak to jest dokładnie?
  • #5 21843742
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    Ad2. No ten, tego do odłączania prądu w instalacji celem wykonania jakichś prac, to służy takie coś jak rozłącznik izolacyjny w rozdzielnicy. Za licznikiem.
    Przecież nie planujesz chyba tak na co dzień wykonywać jakichś prac przed licznikiem, zresztą dostawcy prądu mogłoby się to nie podobać.

I pytanie dodatkowe - jaki układ sieciowy - jeśli TN, to ten kabel 4x6 jest za cienki do wymiany.
  • #6 21844323
    michs2406
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Brivido napisał:
    A co stoi na przeszkodzie wywalenia tego z licznikiem na zewnątrz i przystosowaniem do obecnych standardów? Co to za lokalizacja?

To najlepsze rozwiązanie ale nikt wcześniej o tym nie pomyślał przy termomodernizacji budynku + sąsiedzi przez których działkę przebiega linia napowietrzna, mógłby być problem.

clubber84 napisał:
    Pytanie, czy chcesz być tym przysłowiowym "chytrym, który dwa razy traci i płaci"?

Chcę sam mniej więcej wiedzieć jak to ma wyglądać, niestety mam złe doświadczenia z elektrykami. Poprzedni wziął prawie 2000 zł za zwykłe przepięcie 1F na 3F, a potem okazało się, że pomieszał całkowicie obwody + nakupił podzespołów i przewodów za 400 zł których nie wykorzystał i je zostawił rodzicom bo nie może już zwrócić. Już nawet nie wspominam o cenach w hurtowi z której korzystał, przebitki 100% względem cen internetowych. Dlatego odpowiadając na Twoje pytanie - nie chytry dwa razy traci, a naiwny który wierzy ze płacąc duże pieniądze będzie miał dobrze zrobione. I dotyczy to niestety każdej branży, w szczególności budowlanki.

Mateusz_konstruktor napisał:
    Jak to jest dokładnie?

Tak jak napisałem - taki jest stan zastany, ktoś to kiedyś tak zrobił i działa od 15 lat.

r103 napisał:
    Przecież nie planujesz chyba tak na co dzień wykonywać jakichś prac przed licznikiem, zresztą dostawcy prądu mogłoby się to nie podobać.

I pytanie dodatkowe - jaki układ sieciowy - jeśli TN, to ten kabel 4x6 jest za cienki do wymiany.

Racja, wystarczy FR z rozdzielnicy, o tym właśnie wspomniałem w moim poście, więc S303 do likwidacji i zostanie przed licznikiem tylko topikowy 3P EATON Z-SH/3 z wkładką gG 25A.

Układ sieci TN-C, kable na ten moment raczej zostaną bo w budynku wszystko na gaz i nie ma dużego zapotrzebowania chwilowego, a zużycie roczne na poziomie 3000 kWh.
  • #7 21844341
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1717
    michs2406 napisał:
    niestety mam złe doświadczenia z elektrykami.

Nie elektrykami, tylko paprokami.
    Elektryk ma dobre rabaty w hurtowni, tamten nie miał, bo nie był elektrykiem, tylko sobie dorabiał do pensji "po 15-tej i w weekendy".

Ja właśnie mam inne doświadczenia - na "grubszą" robotę zawsze była umowa, kosztorys, prosty projekt "na kolanie", na koniec podstawowe pomiary, gwarancja i rachunek/faktura. Tak działa porządny elektryk, nie paprok.
    Można się zawsze dogadać z elektrykiem, że zrobisz tzw. "brudną robotę", a resztę on ogarnie.
    Paprok gwarancji nie udziela, bo mu się nie opłaca "za darmo po sobie poprawiać".
    I wiem, że teraz na porządnego elektryka się czeka, ale jeśli mam wybór:
    - od jutra, szybko i ch...owo
    lub
    - za tydzień, dwa, z rachunkiem do wyegzekwowania naprawy w razie awarii,
    to wolę poczekać i zaplanować tak pracę lub inne potrzeby, żeby elektryk mógł spokojnie swoją pracę wykonać.

Żyjemy w wolnym kraju, każdy o sobie decyduje, ja swoją opinią się podzieliłem.

Pozdrawiam
  • #8 21844492
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    michs2406 napisał:
    Będę wkrótce wzywał elektryka, który ma to przerobić

Elektryk na miejscu oceni zastany stan i podejmie decyzję i wtedy można dyskutować na forum.
    Proszę pamiętać że porady udzielane są zdalnie i nikt z odpowiadających nie widzi faktycznego stanu.
    Do tego czasu temat zamykam - gdy kol. będzie dysponował informacjami od elektryka wystarczy zgłosić do moderatora i temat zostanie odblokowany.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zabezpieczeń przedlicznikowych w instalacji trójfazowej o mocy umownej 16,5 kW i zabezpieczeniach 25 A. W instalacji zastosowano rozłącznik bezpiecznikowy cylindryczny 3P EATON Z-SH/3 (prawdopodobnie z wkładkami 25 A gG), wyłącznik nadprądowy FAEL S303 C16 oraz dwa wyłączniki EATON CLS-C25 pozostałe po zlikwidowanych licznikach jednofazowych. Pytanie dotyczy zasadności stosowania wyłącznika S303 C16 oraz czy zabezpieczenia cylindryczne 25 A są odpowiednie. Instalacja została przekształcona z dwóch liczników jednofazowych na jeden licznik trójfazowy, a linia z rozłącznika trafia do rozdzielnicy głównej z licznikiem trójfazowym i wyłącznikiem izolacyjnym FR. Wątpliwości dotyczą doboru i konieczności poszczególnych zabezpieczeń przedlicznikowych w kontekście mocy umownej i przekrojów przewodów 4x6 mm².
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA