logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy radio z certyfikatem CE wymaga polskiej homologacji do użytku w Polsce?

Mevil 10 Cze 2005 15:18 10316 15
REKLAMA
  • #1 1566263
    Mevil
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    czy posiadanie przez radio certyfikatu CE jest wystarczajace do uzytkowania w Polsce, czy trzeba miec polska homologacje lub swiadectwo zgodnosci?
  • REKLAMA
  • #2 1567390
    jj1000
    Poziom 11  
    SZUKAJCIE A ZNAJDZIECIE.
    Zwłaszcza tego co wołami napisane na pierwszej stronie forum.
  • REKLAMA
  • #3 1567444
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    Mevil napisał:
    czy posiadanie przez radio certyfikatu CE jest wystarczajace do uzytkowania w Polsce, czy trzeba miec polska homologacje lub swiadectwo zgodnosci?

Od ponad roku nie ma czegoś takiego jak homologacje, a świadectwo, lub inaczej mówiąc deklaracja zgodności producenta jest potwierdzeniem tego, że sprzęt spełnia wymagania do oznaczenia go CE.
    Krótko; jest wystarczające i nie potrzeba żadnych innych dokumentów!
  • #4 1567578
    Mevil
    Poziom 11  
    z tego co doczytalem to nie trzeba rejestrowac radia, natomiast homologacje lub swiadectwo zgodnosci trzeba miec (radio musi je posiadac), a jesli nie mialo polskiej homologacji ani deklaracji zgodnosci tylko ma CE?
  • Pomocny post
    #5 1570964
    Panda02
    Poziom 32  
    Jeśli wyrób jest oznaczony CE, oznacza to, że posiada deklarację zgodności i nieważne, czy ta deklaracja została wystawiona przez producenta w Polsce, czy w Hiszpanii. W Unii Europejskiej według prawa deklaracje zgodności wystawione w jednym kraju unijnym są honorowane w innym kraju unijnym.
  • #6 1571194
    Mevil
    Poziom 11  
    no i o to mi chodzilo, dzieki za info,
    rozumiem, ze z radiem, ktore ma CE moge jezdzic po calej UE
  • REKLAMA
  • #7 1571283
    Panda02
    Poziom 32  
    Należy jednak wziąść pod uwagę przepisy które obowiązują w poszczególnych krajach, a dotyczące wykorzystania poszczególnych kanałów, rodzaju emisji i dopuszczalnych mocy i w ogóle możliwości korzystania z radiotelefonu. Oznaczenie CE mówi tylko o spełnieniu wszystkich wymagań, które są wymagane dla danego rodzaju sprzętu przez przepisy unijne.
  • #8 1572679
    ewdar
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witam już teraz po przeczytaniu wypowiedzi kolegów sam nie wiem co jest potrzebne a co nie?
    Do czego zmierzam co innego jest napisane w oświadczeniu prze policję i tu podaję link
    http://www.szczecin.kwp.gov.pl/load.php?d=011&id=19
    proszę o odpowiedz w tym temacie pozdrawiam!
  • #9 1572825
    maser81
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Ja mam starego Harego i z papierów do niego ostała mi się legitymacja wystawiona przez PIR (nie opłacona od 94r - taki też jest jej termin ważności)
    I teraz nie wiem czy to radio można czy nie można używać.
    Jak się wkurzę to sam sobie zrobię nalepkę CE albo ściągnę z jakiegoś chińskiego radia za 5 zł z odpustu...
    Pisałem do odpowiednich urzędów i 0 odpowiedzi.
    Troszkę mam stracha bo już raz zadymę miałem (przed 2 laty) i na szczęście rozeszło się po kościach.
    Zakres norma wszystko ok....
    Ale papierowo może być "nie teges".
  • #10 1572826
    Panda02
    Poziom 32  
    Wszystko jest jasne. Potwierdzeniem oznaczenia dowolnego sprzętu znakiem CE jest deklaracja producenta, lub dystrybutora którą można od niego otrzymać na żądanie. Jeśli sprzęt jest oznaczony CE to znaczy, że spełnia określone wymagania techniczno-eksploatacyjne i bezpieczeństwa użytkowania. Telefony komórkowe, samochody, telewizory itd. posiadają oznakowanie CE i nikt nie wymaga od użytkownika, żeby przy każdej kontroli okazywał deklarację zgodności. Zresztą kopia deklaracji zgodności powinna być w instrukcji obsługi sprzętu. Zauważ jeszcze, że w rozporządzeniu przywołanym w artykule nie ma nigdzie obowiązku posiadania przez użytkownika, a co więcej okazywania komukolwiek deklaracji zgodności. Przeczytaj
    http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20041691774&type=2&name=D20041774.pdf
  • REKLAMA
  • #11 1574006
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 309
    Nie chcąc zakładać nowego tematu dołączę się do niniejszego.
    W pewnej firmie w sieci RRL użytkowane są radiotelefony GP-300, których ważność świadectwa homologacji wygasa pod koniec tego roku (w załączeniu kopia świadectwa). Wysłałem kilka zapytań do różnych instytucji o legalność użytkowania takich urządzeń po wygaśnięciu homologacji - do chwili obecnej brak odpowiedzi. Świadectw homologacji już się w Polsce nie wydaje, a certyfikat CE dotyczy urządzeń wprowadzonych po raz pierwszy do obrotu w Polsce po 1 maja ubiegłego roku. Czyżby trzeba było stare urządzenia zezłomować i kupić nowe, mimo iż stare nadal są sprawne? Idąc dalej - a co z legalnością zakupu używanych urządzeń którym wygasła już dawno homologacja w zakresie zakładania (w zakresie używania jeszcze ważna) i zakładania ich w nowych sieciach? Czy ktoś już może ten temat przerabiał?
    Załączniki:
    • GP300homologacja.pdf (84.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1575038
    maser81
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Ja bym był bardzo rad jak ktoś by mi podrzucił skana homologacji, świadectwa zgodności na mojego clasic Harego....
    Tłumaczenie się że nie jest się wielbłądem nie jest mojąnajmocniejszą stroną....
  • #13 1576694
    Panda02
    Poziom 32  
    sp5wcx napisał:
    Idąc dalej - a co z legalnością zakupu używanych urządzeń którym wygasła już dawno homologacja w zakresie zakładania (w zakresie używania jeszcze ważna) i zakładania ich w nowych sieciach? Czy ktoś już może ten temat przerabiał?

Odpowiedzią na Twoje pytanie jest
    http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20031131070&type=2&name=ATTXTJYI
    strona 7359 punkt 12 ppunkt a punkt 3 ppunkt a
    maser81 napisał:
    Ja bym był bardzo rad jak ktoś by mi podrzucił skana homologacji, świadectwa zgodności na mojego clasic Harego....
    Tłumaczenie się że nie jest się wielbłądem nie jest mojąnajmocniejszą stroną....

A ja uważam, że trzeba od urzędników wymagać poszanowania prawa. Nie można podporządkowywać się głupim wymaganiom jakiegoś urzędasa który ubzdurał sobie, że może żądać czegoś czego żądać nie powinien. Skończyły się czasy kiedy na wszystko trzeba było mieć jakiś papier, zezwolenie, pozwolenie, zaświadczenie itd. Trzeba zawsze zapytać się o podstawę prawną takiego żądania i wtedy okaże się, że nie jest w stanie jej podać.
  • #14 1577121
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 309
    Dzięki za informację. Faktycznie, jest tam napisane to, co mie interesuje. Ale mam jedną wątpliwość - aktem obowiązującym obecnie jest Ustawa Prawo Telekomunikacyjne z dnia 16 lipca 2004 roku (Dz. U. 2004 Nr 171 poz. 1700), zastępująca poprzednią Ustawę wraz ze zmianami. A tam już jest całkiem inny zapis - patrz art. 148 ust. 3 pkt. a.
    Jak na razie właściwe organa którym zadałem pytanie milczą.
  • #15 1578445
    Panda02
    Poziom 32  
    No właśnie potwierdzeniem spełnienia przez urządzenie wymagań zasadniczych jest między innymi homologacja, która była wydawana na podstawie badań wykonanych przez uprawnioną jednostkę. Dlatego też przywrócono niejako ważność homologacji jako potwierdzenia spełnienia wymagań zasadniczych. Bzdurnym było wydawanie homologacji na czas określony tak jakby sprzęt po tym czasie tracił swoje właściwości i przestawał spełniać parametry. Pewnie w gruncie rzeczy chodziło jak zwykle o kasę, którą trzeba było zapłacić za wydanie nowej homologacji . W chwili obecnej potwierdzeniem spełnienia wymagań zasadniczych jest deklaracja zgodności wystawiona przez producenta lub dystrybutora na podstawie dokumentacji i badań wykonanych bądź przez jednostkę notyfikowaną, bądź też na podstawie badań własnych. Na tej podstawie wyrób może być oznaczony znakiem CE. Spełnienie przez wyrób wymagań zasadniczych może być w każdym momencie skontrolowane przez uprawnione organy.
  • #16 1977654
    Mevil
    Poziom 11  
    no to chyba wszystko jasne? temat uwazam za zamkniety...

Podsumowanie tematu

✨ Posiadanie certyfikatu CE przez radio jest wystarczające do jego legalnego użytkowania w Polsce oraz całej Unii Europejskiej, ponieważ oznaczenie CE potwierdza spełnienie wymagań zasadniczych dotyczących bezpieczeństwa i parametrów technicznych. Homologacja jako osobny dokument została zastąpiona deklaracją zgodności producenta lub dystrybutora, która jest podstawą do oznaczenia CE. Deklaracje zgodności wydane w jednym kraju UE są honorowane w innych krajach członkowskich. Należy jednak pamiętać, że oznaczenie CE nie zwalnia z przestrzegania lokalnych przepisów dotyczących wykorzystywania częstotliwości, mocy emisji i rodzaju emisji radiowej. W przypadku starszych urządzeń z wygasłą homologacją pojawiają się wątpliwości co do ich legalności, jednak obecne prawo telekomunikacyjne wskazuje na konieczność posiadania deklaracji zgodności lub oznaczenia CE. Dokumenty takie jak deklaracja zgodności powinny być dostępne u producenta lub w instrukcji obsługi, ale użytkownik nie jest zobowiązany do ich okazywania podczas kontroli. W praktyce wymogi formalne zostały uproszczone, a urzędnicy powinni respektować obowiązujące przepisy, które nie nakładają obowiązku posiadania polskiej homologacji dla urządzeń oznaczonych CE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA