logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino Uno - Jak zatrzymać funkcję po określonym czasie i przejść do następnej?

tig2 14 Lis 2015 15:01 1296 4
REKLAMA
  • #1 15150191
    tig2
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Witam

walczę z kodem mającym sterować urządzeniem,
    lecz nie bardzo wiem w jaki sposób zrealizować "wygaszenie" po określonym czasie Funkcji i przejście do następnej. Przy tradycyjnym wywołaniu kolejnych funkcji poprzednie działają również.
    Zależy mi na tym aby działała przez określony czas "funkcja termostat", następnie po jej "wygaszeniu" uruchamiać na określone czasy kolejne funkcje.
  • REKLAMA
  • #2 15150331
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    Potrzebujesz czegoś co nazywa się systemem operacyjnym, lub powinieneś zacząć realizować takie rzeczy na przerwaniach od timera i maszynach stanów.
  • REKLAMA
  • #3 15150627
    tig2
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Nie jest to zbyt zlozone urzadzenie /ekspres/ coby stosowac system operacyjny.
    Drugie rozwiazanie w skali 5-stopniowej na ile Bys ocenil, bo ... maszynach stanow... Nieco mnie przeraza, zaczynam przygode z Aruino.
    Moze jakis link z fajnymi przykladami.
    Urzadzenie ma wykonac 5 nastepujacych po sobie funkcji, o roznych czasach trwania
  • REKLAMA
  • #4 15150674
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Więc zaopatrz się w pięć Led-ów z szeregowymi rezystorami 220-330Ω. Podepnij je do wyjść cyfrowych Arduino i korzystając z przykładów zaczerpniętych z netu poeksperymentuj nad różnymi wariantami sekwencyjnego zapalania/gaszenia.
  • #5 15150780
    namok
    Poziom 25  
    Ocena: 73
    Do tego co potrzebujesz zapewne wystarczy odpowiednie użycie funkcji millis().
    Jeśli zaczynasz to zapoznaj się możliwościami a dopiero potem bierz się za "większe" problemy. Możesz zacząć od tego: http://www.plociennik.info/index.php/arduino-wstep
REKLAMA