logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uniknąć zwarcia? Podłączenie lampy z dwoma żarówkami.

narel 16 Lis 2015 15:36 1245 9
REKLAMA
  • #1 15156385
    narel
    Poziom 8  
    montowalem wczoraj prosta lampe z 2 zarowkami (lampe obsluguje podwojny pstryczek pozwalajacy na niezalezne zapalanie zarowek) niestety podczas instalowania przypadkiem zetknalem ze soba 2 kable co spowodowalo wykoczenie korkow. Teraz za kazdym razem gdy probuje wlaczyc zarowke podlaczaona do tych kabli dochodzi do spiecia i wyskakuja korki. :cry:
    druga strona lampy (nie zetkniete ze soba kable) dziala normalnie bez zarzutu.

jestem kompletnie zielony w temacie elektryki, czy jest jakis sposob zeby sobie z tym poradzic?
  • REKLAMA
  • #2 15156428
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6568
    narel napisał:
    jestem kompletnie zielony w temacie elektryki, czy jest jakis sposob zeby sobie z tym poradzic?

Tak. Wezwać elektryka.

I w przyszłości nie wtykać łapek do czegoś o czym nie ma się pojęcia. Bo następnym razem to nie elektryk będzie potrzebny a ratownik medyczny.
  • REKLAMA
  • #3 15156431
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4560
    narel napisał:
    czy jest jakis sposob zeby sobie z tym poradzic?
    Jest sposób, a nawet 2.
    1- poszukać zwarcia(wizualnie, lub miernikiem).
    2- zawołać elektryka.
  • #4 15156453
    narel
    Poziom 8  
    ok tylk otroche nie rozumiem gdzie mam szukac tego zwarcia - kable sa w scianie wolalbym uniknac rozkuwania sufitu. Poza tym zakladam ze przpadkowe zetkniecie kabli powoduje jednorazowe wypadniecie korkow ale dlaczego dzieje sie tak za kazdym razem? co moglo sie uszkodzic?
  • REKLAMA
  • #5 15156459
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4560
    Może zacznij od lampy, czy w niej coś się zwarło.?
  • REKLAMA
  • #7 15156474
    narel
    Poziom 8  
    @stanislaw1954 lampa wydaje sie ok zwlaszcza ze podlaczanie samej zarowki (jak na zdjeciu) daje ten sam efekt.
    nie wiem czy to istotne ale te lampe obsluguja 2 pstryczki tzn jeden podwojny znajduje sie w innej czesci pokoju niz drugi Jak uniknąć zwarcia? Podłączenie lampy z dwoma żarówkami.

kolory sa nastepujace: niebieski+brazowy, czarny+zoltozielony
    w takiej konfiguracji przed moja proba podlaczenia lampy wisialy 2 takie zarowki jak na zdjeciu
  • #9 15156496
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6568
    A ten "wyskakujący korek" to wyłącznik nadprądowy czy różnicowoprądowy?
  • #10 15156499
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1283
    narel napisał:

zbich70 napisał:
    Tak. Wezwać elektryka.

Skoro sam autor przyznaje, że jest zielony to tyle w temacie. zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował lampę z dwoma żarówkami, która obsługuje podwójny włącznik, jednak podczas montażu doszło do zwarcia kabli, co spowodowało wyłączenie bezpieczników. Po tym incydencie, przy próbie włączenia lampy, ponownie występuje zwarcie. Użytkownik nie ma doświadczenia w elektryce i pyta o możliwe rozwiązania. Odpowiedzi sugerują wezwanie elektryka oraz sprawdzenie lampy i kabli, aby zlokalizować problem. Wskazano również na możliwość, że zwarcie może występować w samej lampie lub w połączeniach kablowych. Użytkownik podał kolory przewodów: niebieski, brązowy, czarny oraz żółtozielony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA