logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat b5 fl 2.0 ALT - Kapiący olej i falujące obroty.

noidemm 24 Lis 2015 07:35 4119 4
REKLAMA
  • #1 15179733
    noidemm
    Poziom 22  
    Ocena: 253
    Witam. Posiadam Passata b5 z nieszczęsnym silnikiem 2.0 ALT mój problem jak i innych posiadaczy tego motoru polega na dużym ubytku oleju. Dodam jeszcze iż uszczelniacze na zaworach jak i prowadnice zaworowe były robione w tamtym roku. Góra silnika szczelna, co do pierścieni to pewny nie jestem. Kompresja prawidłowa i równa na każdym cylindrze.Mimo tego passat pożera spore ilości oleju. Zauważyłem iż olej kapie z tyłu silnika(od strony szyby po środku skapuje na głowice). Gdzieś czytałem że zapychają się węże i odma. Czy tu chodzi o węże idące od góry silnika do tej dużej gruszki (odmy) koło przepustnicy?? Auto wolno schodzi z obrotów oraz na luzie przy jeździe falują obroty. Pozdrawiam i dziękuje za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15180801
    szymon198312
    Poziom 30  
    Ocena: 887
    Z tyłu na gorze głowicy może kąpać z pod obudowy wariatora zmiennej fazy. Brak ciśnienia może powodować skakanie obrotow
  • REKLAMA
  • #3 15181136
    noidemm
    Poziom 22  
    Ocena: 253
    Wariator nieraz słychać ale delkatnie jak motor zimny a jest mróz potem się nagrzewa i przestaje. Bardzo mało tam miejsca i nic nie widać.
  • REKLAMA
  • #4 15182061
    szymon198312
    Poziom 30  
    Ocena: 887
    No mało miejsca, ale jakoś to się robi. Najlepiej umyć silnik i sprawdzić dokładnie za pomocą lusterka lub kamery inspekcyjnej. Wymiana tej uszczelki niestety wiąże się z rozebraniem rozrządu. W przypadku jeśli jednak cieknie spod górnej części głowicy na której są osadsone walki również wymaga to rozebrania rozrzadu
  • #5 15184445
    lukasz506
    Poziom 19  
    Ocena: 205
    Z tym alt to niewypał te silniki częsty wyciek to wariator zmiennej fazy poza tym jak to uszczelnisz to te silniki i tak sa łakome i maja konsumpcję oleju. Mialem kiedys paska alt du...y nie urywa ta moc a silnik drogi w naprawach 20 zaworkow głowica skomplikowana chlodnica oleju zmienne fazy masakra. Mam azm teraz silnik w pasku ma 14 koni mniej ale zero problemów od 3 lat poza konsumpcja oleju silnik prostu i bezawaryjny sprzeda tamto gó...o porazka tamten silnik
REKLAMA