logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka BLOMBERG 230 - co zrobić, gdy nie odpompowuje wody?

foczka77 11 Cze 2005 15:18 4565 11
REKLAMA
  • #1 1568929
    foczka77
    Poziom 11  
    Halo !!! Proszę o pomoc !!! Kupiłam wczoraj stara pralke BLOMBERG 230 - miała działać, ale :( niestety nie odpompowywuje wody. Jak nastawiam program, wszystko jest ok, az do momentu odpompowywania- wtedy stoi i nie robi nic :(. Próbowałam pare razy nastawiac ja tylko na odpompowywanie, ale nic. Wylałam wiec sam wode z pralki i wtedy sie okazało, ze wiruje!!! Problem to odpompowywanie wody !!! :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1569109
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #3 1569138
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1621
    Witam
    Jak ma wylewać wodę,to słychać pracę pompki?Sprawddż filtr,czy jest czysty,czy nie masz nic w weżu łączącym zbiornik z pompą.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1570145
    foczka77
    Poziom 11  
    buczkog napisał:
    Sprawdź silniczek od pompki, jak silnik OK to sprawdź programator może styki są upalone ew. uszkodzony przewód programator-pompka.

Taaaaa :(. Pompka okazało sie ze sprawna- wszysto wyczyscilam i zrobilo sie nawet jedno pranie. Myslałam ze juz jest ok :) a tu ...Nastawilam drugie i nagle zgasła kontrolka i koniec. Teraz juz nic nie działa, nie wiem chyba programator sie zepsuł. Pomocy :( !!!
  • Pomocny post
    #5 1570348
    Topolski Mirosław
    Na którym programie przestała działać,co wtedy powinna robić?Czy jak przekręcisz programator na inny program jest to samo tzn. cisza .Pozdrawiam
  • #6 1574191
    foczka77
    Poziom 11  
    Topolski Mirosław napisał:
    Na którym programie przestała działać,co wtedy powinna robić?Czy jak przekręcisz programator na inny program jest to samo tzn. cisza .Pozdrawiam

Halo :). Na POCzATKU DZIEKI ZA ZAINTEWRESOWANIE I POMOC !!!Co do Twojego pytania to Pralka powinna płukać, ale woda była BARDZO BRUDNA i wygladało tak jakby wogóle nie wyprała, wiec ----- Wtedy ja wyłaczyłam i nastawiłam pranie od nowa - i wtedy taka kontrolka zaczeła migac - jakby cos nie łączyło a potem zgasła. ( kontrolka przy pokretle-temperature i włacz wyłacz jest tam tez na tym pokretle razem. Teraz jak przestawiam na 1 czyli na włacz to słychac tylko takie cykniecie- ale pralka sie nie włącza i nie zaswieca kontrolka. Jest jeszcze drugie pokrentło z programami do wyboru, ale nie wiem czy działa- bo nie moge tego spraawdzic jak to drugie jest zepsute :( Moze jakies styki tylko poupalone ??? Przy tym pokretle??? Tylko gdzie ja mam to sprawdzić ???
    Dzieki za dotychczasowa pomoc:). Jak cos wiesz to napisz prosze. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1574556
    Topolski Mirosław
    Witam
    Sprawdż gdzie znika napięcie,może to być blokada lub wyłącznik.Jeśli masz miernik i umiesz się nim posługiwać nie powinnaś miec problemów.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 1577329
    foczka77
    Poziom 11  
    Topolski Mirosław napisał:
    Witam
    Sprawdż gdzie znika napięcie,może to być blokada lub wyłącznik.Jeśli masz miernik i umiesz się nim posługiwać nie powinnaś miec problemów.Pozdrawiam

Halo :) Sprawdziłam napiecie w programatorze w róznych miejscach- czasem jest słabe, czasem wogóle nie ma.
    Ale nie wiem co gdzie i do czego prowadzi i w zwiaku z tym nic mi to nie dało :(.
    Jakieś cenne rady ??
  • Pomocny post
    #9 1578996
    Topolski Mirosław
    Halo :) Sprawdziłam napiecie w programatorze w róznych miejscach- czasem jest słabe, czasem wogóle nie ma.
    Ale nie wiem co gdzie i do czego prowadzi i w zwiaku z tym nic mi to nie dało :(.
    Jakieś cenne rady ??[/quote]
    Jeśli nie masz schematu,to sprawdzaj po przewodach(zaczynając od miejsca w którym jest podłączony przewód zasilający),ale najpierw ustaw programator w innym położeniu i zobacz czy działa pralka(zobacz kilka miejsc no i zajrzyj jeszcze raz do pompy i wyczyść filtr)Pozdrawiam.
  • #10 1586763
    foczka77
    Poziom 11  
    Halo :) Wywaliłam tego złoma, teraz mam juz nowa- stara pralke Zanussi FL 822 C. Wszystko działa tylko pokretla zepsute od temperatury i nie widamo na ile sie nastawia - ale to nie problem da sie naprawic. Jakbys mial moze gdzies namiar na schemat- instrukcje tej pralki- byłabym wdzięczna :). Pozdrawiam. Dzieki za pomoc.
  • Pomocny post
    #11 1588891
    Topolski Mirosław
    Witam
    Wejdż na stronę AGD i SYSTEMY GRZEWCZE tam są linki do instrukcji obsługi,wejdż na link do Elektroluksa i Zanussi i dalej sobie poradzisz niestety niemam schematu tej pralki.Czy zepsute same pokrętło czy cały termoregulator?Jeśli cały to wymontuj i w hurtowni z częściami agd powinnaś kupić,jeśli będziesz miała problemy to napisz i coś poradzimy.Pozdrawiam
  • #12 1593920
    foczka77
    Poziom 11  
    Halo :) Wszystko działa :) jest ok :) Dzieki za rady :). Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka BLOMBERG 230 nie odpompowuje wody, mimo że wirówka działa po ręcznym opróżnieniu zbiornika. Sprawdzono silnik pompki, który okazał się sprawny, oraz wyczyszczono filtr i węże łączące zbiornik z pompą. Problem pojawił się ponownie, a następnie pralka przestała się włączać, co wskazuje na uszkodzenie programatora lub styczników. Pomiar napięcia w programatorze wykazał niestabilne wartości, co sugeruje uszkodzenie lub złe styki. Zalecane jest sprawdzenie ciągłości obwodów od przewodu zasilającego, kontrola blokad i wyłączników oraz ewentualna wymiana programatora. W końcowej fazie użytkownik wymienił pralkę na model Zanussi FL 822 C, który działa poprawnie mimo uszkodzonych pokręteł temperatury. Wskazano również źródła instrukcji i schematów dla pralek Electrolux i Zanussi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA