logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigaset S440 - znikający CLIP po pierwszym dzwonku, jak to naprawić?

Sonal 11 Cze 2005 16:34 3219 9
  • #1 1569152
    Sonal
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Witam.

Po przjrzeniu archiwum - zapodaję nowego posta z moim problemem.

Kupiłem nowego (w sklepie) Siemensa Gigaset S440 wraz z dodatkową słuchawką S44. Poprzednio miałem Philips KALA 200. Linia analogowa z aktywną funkcją CLIP.
    Poprzedni Philips (miałem go ponad 2 lata cały czas z aktywną funkcją CLIP) gdy ktoś dzwonił wyświetlał numer osoby dzwoniącej - i ten numer był cały czas na wyświetlaczu,aż do odebrania połączenia - wszystko OK.

Natomiast ten nowy Siemens - delikatnie mówiąc trochę mnie w tym zakresie zawiódł. Mianowicie mam następujący objaw:
    Ktoś dzwoni, po pierwszym dzwonku wyświetla się jego numer (ew. nazwisko jak jest w książce) {ja nie odbieram jeszcze} przed drugim dzwonkiem znika numer/nazwisko i zaczyna migać dioda z "kopertą" sygnalizująca nieodebrane połaczenie {mimo, że tel dalej dzwoni}. Wrażenie jakby mu coś nagle przerwało procedurę dzwonienia.

Jest to bardzo irytujące - gdyż jak nie zdąże spojrzeć po pierwszym dzwonku - to nie wiem kto dzwoni, a także nie mogę skorzystać z kilku innych fukcji telefonu jak zapowiedź głosową osoby dzowniącej czy wyróżnienie innym dzwonkiem.

Dzwoniłem z tym problemem na hotline Siemensa i uzyskałem informację, że to ma związek z tym, że TPSa podaje za krótko sygnał CLIP - i mam się do nich zgłosić z wnioskiem o jego wydłużenie.
    Zadzwoniłęm na błękitną linię - przyszli do mnie "fachowcy" z TPSA - wytłumaczyłem co i jak - zdwiwili się o jakie wydłużenie syganłu chodzi - podłączyli jakiś swój czytnik i stwierdzili, że wszystko OK. I poszli.
    Pomyślałem, że SIEMENS robi mnie w konia. Zadzowniłem znowu - tym razem inny konsultant - ale odpowiedź jego taka sama, że czas syganłu itp. - ja, że monterzy z TPSA byli i nic o takiej funkcji nie wiedzą - kazał mi się pisemnie zwrócić do TPSA. A na moją sugestię, że może aparat ma jakąś wadę - powiedział, że poda mi numer do lokalnego serwisu SIEMNSA- mogę się tam udać - to sprawdzą mi tela.
    Zadzwoniłem do tego serwisu - zaczynam tłumaczyć problem - a serwisant mi w połowie gadki przerywa i sam dokończa mówiąc, że to normalne i znów gadka o czasie podawania CLIPa i zwróceniu się do TPSA. Mówi, że już miał setkę takich zgłoszeń. Na moje pytanie czy spotkał się z jakimś przypadkiem, gdzie TPSA komuś wydłużyła ten czas podawania CLIP'a - stwierdził, że już z kilkoma.
    Dodatkowo chciałbym napisać, że znam osobę pracującą w firmie Atem (ta co współpracuje z TPSA) - też się zdziwił, że jest taka fukcja - i jednocześnie powiedział, że dla jednej osoby (czyli dla mnie) TPSA nie będzie sobie mieszać na centrali.

W końcu PYTANIE: Kto mnie robi w konia?

Mariusz.

PS. Widać, że nie jestem jedynym takim przypadkiem - biorąc pod uwagę, że gdzie dzwonię (do Siemens'a) to już wiedzą zaraz o co chodzi. A tu w arch nic o tym nie znalazłem.
  • #2 1570151
    telmaniak
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Proponuję kontakt z autoryzowanym serwisem.
    Potrwa to dokładnie 30 sekund. I naprawione będzie na gwarancji.
    Pozdrawiam
  • #3 1570208
    Sonal
    Poziom 12  
    OK. Cieszę się, że tylko drobnostka.
    Mam jeszcze kilka pytań:

1. Czy to jest ustarka/awaria aparatu - czy tylko trzeba coś przestawić w aparacie?
    Bo tak jak wcześnije pisałem - aparat kupiłem nowy w zaprzyjaźnionym sklepie rtv (sieć sklepów Avans) - jednak gdy go odbierałem pudełko było już otwarte (był oderwany ten pasek). Na moje zastrzeżenie dlaczego - sprzedawca odparł, że chciał sobie pooglądać, bo telefon ma takie ciekawe funkcje itp. Spoko uwierzyłem tym bardziej, że po baaardzo dokładnym obejrzeniu aparatu nie stwierdziłem żadnych najmniejszych rys, akumulatorki też zapakowane itp. Ale dzisiaj po 2 tygodniach odbierałem tą dodatkową słuchawkę (bo była tylko na zamówienie), przyjeżdżam i... znowu pudełko otwarte! I ten sam sprzedawca. Ja na to, dlaczego znowu otwarte. On: że chciał sobie zobaczyć, Ja: Szyderczo/Ironicznie: "Co Pan chciał tutaj nowego zobaczyć jak to jest identyczna słuchawka jak tamta?" i facet się speszył. Tym razem jeszcze dokładniej ją obejrzałem - żadnych śladów używania.

2. Czy ta usterka ma związek z bazą czy słuchawką. Bo ten sam efekt jest na obydwóch słuchawkach.

3. Mam jeszcze inne pytanie - chciałem zadzwonić do Siemensa, ale już tu zapytam. Czy gigaset repeater cały czas emituje fale radiowe czy tylko w czasie rozmowy? Bo umieściłem to w pokoju mojej 15-miesięcznej córeczki i się zastanawiam czy to nie jest szkodliwe dla niej.

Mariusz
  • #4 1578434
    Sonal
    Poziom 12  
    Proszę o odpowiedź na moje pytania z drugiego postu w tym temacie.
  • #5 2617512
    antomlew
    Poziom 2  
    Problem z CLIP-em miałem takie sam. Nawet wymieniłem telefon. Problem zgłosiłem TP. Od tamtej pory wszystko OK.
  • #6 2620478
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Pytani podstawowe.
    CZy telefon na bazie nie ma napisu że jest na Francję??
    BO jeżeli tak to problemy z CLIP'em sa typowe.
    Wymaga programmowania eepromu. Serwis.50 pln.
  • #7 2879494
    Sonal
    Poziom 12  
    W.Wojtek napisał:
    Pytani podstawowe.
    CZy telefon na bazie nie ma napisu że jest na Francję??
    BO jeżeli tak to problemy z CLIP'em sa typowe.
    Wymaga programmowania eepromu. Serwis.50 pln.

Nie. Był kupiony w Polsce w sklepie. Nie żadne sprowadzane.

Na bazie pisze nadruk farbą):
    Ten aparat jest przeznaczony do użytku w publicznej polskiej analogowej sieci telefonicznej.
  • #8 2879855
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Co do trzeciego pytania to napiszę tak.

Jeśli aparat GSM też leży w tym samym pokoju to repeater mniej szkodzi niż on. Jeśli szkodzi bo naukowcy do dzisiejszego dnia się spierają nad szkodliwością emitowanych fal radiowych (oczywiście małej mocy).
  • #9 3564002
    Sonal
    Poziom 12  
    Temat już troche starawy. Dodam, że problemu nie rozwiązałem. Dodatkowo aktualnie mam linię z Netii - która na moim osiedlu nie potrafi włączyć mi CLIPu [problem opisałem w innym wątku] - więc nawet nie jestem w stanie stwierdzić, czy w Netii byłby ten sam problem.

Wobec czego uważam, że tema można zkłódkować.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.
  • #10 3564380
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Pozwoliłem sobie jeszcze na chwilę otworzyć temat, by dopisać swoje przygody z CLIP'em...

Kupiłem nowy aparat Siemens C100 - seria limitowana TPSA; też jestem ich abonentem. Ten aparat nie wyświetlał CLIP'a w ogóle. Zawiozłem go do kolegi (ma tel. też w TPSA) - u niego działało wszystko jak należy tj.: CLIP był wyświetlany przez cały czas rozmowy. Ewidentnie wina linii telefonicznej... Ale przyszli technicy ze swoim aparatem 'testowym' i ten wyświetlał CLIP bezproblemowo...
    Wymieniłem aparat na Megi 520 i trochę sie poprawiło - miałem dokładnie taką samą sytuację, jak opisuje autor tego wątku: prezentacja numeru (nazwiska) tylko przez kilka sekund.
    Jeszcze raz poprosiłem techników z TPSA - pogrzebali, pomajstrowali, 'przerzucili mnie' na inną linię - b.z.
    Poczytałem trochę postów na podobne tematy tutaj i na innych forach i gdzieś tutaj (na 'elce') któryś z kolegów proponował komuś wymianę aparatu na Philipsa. Posłuchałem jego rady, kupiłem model Dect 521 i... jak ręką odjął - zgodnie z napisem na opakowaniu telefonu: "Inteligentny wybór" ;)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu bezprzewodowego Siemens Gigaset S440 z dodatkową słuchawką S44, który nie wyświetla numeru CLIP przez cały czas dzwonienia, a jedynie chwilowo po pierwszym dzwonku, po czym numer znika i pojawia się migająca dioda sygnalizująca nieodebrane połączenie. Linia jest analogowa z aktywną funkcją CLIP. Użytkownik zauważył, że problem nie występował na poprzednim telefonie Philips KALA 200. W dyskusji pojawiły się sugestie, że może to być wada sprzętowa lub konieczność programowania EEPROM, zwłaszcza jeśli aparat jest przeznaczony na rynek francuski, co jednak zostało wykluczone, gdyż urządzenie jest polskie. Inni użytkownicy zgłaszali podobne problemy z CLIP-em, które rozwiązały się po interwencji operatora (TP) lub wymianie aparatu na inny model. W jednym przypadku wymiana na telefon Philips DECT 521 całkowicie wyeliminowała problem. Wątpliwości budziła także kwestia otwierania pudełek przez sprzedawcę. Ostatecznie problem nie został rozwiązany, a użytkownik zmienił operatora na Netię, gdzie CLIP nie działał wcale.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA